• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İnciraltı’nda 19 milyar liralık düğün! ERHAN GÜLENÇ

İnciraltı’nda 19 milyar liralık düğün!

erhan.gulenc@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.07.2019, 00:00

Anadolu'daki başka şehirlere göre daha yavaş geliştiği eleştirileri yapılan İzmir'in bir türlü değerlendiremediği İnciraltı gibi bir hazinesi var. Kenti ekonomik anlamda başka bir sınıfa taşıma potansiyeli bulunan İnciraltı, Büyükşehir Belediyesi ve bazı odaların açtığı davalar nedeniyle yıllardır imar planı olmadan bekliyor

DUDAK UÇUKLATAN RAKAM

Burasının ne kadar değerli olduğunu ortaya koyan bir 'son dakika' gelişmesi yaşandı. İnciraltı'nda üzerinden Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı Haydar Aliyev Bulvarı'nın geçtiği bir arsanın 4 hissedarının açtığı 'kamulaştırmasız el atma' davasında mimar ve mühendislerden oluşan bilirkişiler, İnciraltı için 'dudak uçuklatıcı' bir değer tespitinde bulundu.
Bilirkişi, buranın metrekaresi için tam 3 bin 798 liralık fiyat biçti. Buna göre Büyükşehir Belediyesi, 436 metrekalik yer için arsanın hissedarlarına toplam 1 milyon 656 bin lira ödeyecek.

HİSSEDARLARDAN İTİRAZ

Üstelik toprak sahipleri çıkan bu rakamı beğenmedi ve artırılması için mahkemeye itirazda bulundu. Tabi, Büyükşehir Belediyesi de fazla bulduğu bu rakama itiraz etti. Son kararı mahkeme verecek.
Ancak bilirkişinin belirlediği bu rakam üzerinden hesaplandığında, 5 milyon metrekare büyüklüğe sahip İnciraltı'nın sadece toprak değeri tam 18.9 milyar lira ediyor. Bu rakam, İzmir'in böylesine değerli bir hazinesinin nasıl heba edildiğini de ortaya koyuyor. Kentin 18.9 milyar liralık değerinin üzerinde bugün ağırlıklı olarak kır düğünleri yapılıyor ve nargile bahçelerinde zaman geçiriliyor. Binlerce yıllık Agamemnon mirasının üzerinde oturan bölgedeki şifalı kaynak ise, sadece 2-3 otel tarafından kullanılabiliyor.

10 MİLYAR DOLAR YATIRIM

Ortaya çıkan bu dudak uçuklatıcı rakamla ilgili bölgedeki toprak sahiplerinin kurduğu İnciraltı Gelişim Derneği Başkanı Tayfun Karabulut ile konuştuk. En son 2 yıl önce yine bu bulvar üzerindeki bir başka arsa için açılan benzer davada mahkemenin 2 bin 500 lira civarında bir metrekare fiyatı belirlediğini ifade eden Karabulut, "Bu rakam şimdi 3 bin 798 liraya çıktı. Bu da bizim yıllardır bölgenin bir an önce planlanması için yaptığımız çalışmaların doğruluğunu bir kez daha gösterdi. Burası, İzmir'in EXPO adaylığı sürecinde İnciraltı için düşünülen 'sağlık turizmi' temalı planlamayla 10 milyar dolar yatırım çeker ve 20 bin kişiye istihdam sağlar" dedi.

SOYER HALA ARAMADI

İnciraltı'nın planlanması için Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'le iki kez görüştüklerini ifade eden Karabulut, en son biraraya geldikleri 28 Haziran'da Soyer'in kendilerine 'bir hafta içinde mutlaka dönüş yapacağı' sözü verdiğini ancak hala kendilerini aramadığını söyledi.
Soyer'den bir telefon gelmeyince artık son çare olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bir mektup göndererek yardım talep ettiklerini ifade eden Karabulut, "Bilirkişinin tespit ettiği rakam İzmir ve Türkiye'nin İnciraltı için kaybedecek bir dakikası bile olmadığını bir kez daha gösterdi" diye konuştu.
SON SÖZ: Büyükşehir Belediyesi ve bazı odalar, İnciraltı'nın yeşil dokusu da korunarak planlanmasının önünü açarsa İzmir'i kimse tutamaz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA