• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Bu masalları çok dinledik Tunç Başkan ERHAN GÜLENÇ

Bu masalları çok dinledik Tunç Başkan

erhan.gulenc@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.09.2019, 00:00

Körfez'in kirliliği maalesef İzmir'in en büyük sorunu... Hatta en büyük ayıbı... Kökeni ta 1930'lu yıllara dayanıyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü'nden Prof. Dr. Doğan Yaşar'ın verdiği bilgilere göre, 1930'da İzmir'e gelen Alman araştırmacı Wilhelm Nümann, Halkapınar civarında denizin kirlendiğini fark etti ve bununla ilgili bir makale yazdı. O dönemlerde belediye başkanı seçilen Behçet Uz, 1931 yılında Körfez için ilk temizleme projesini yaptırdı. Ancak, maalesef alınan önlemler yetersiz kaldı, Körfez geçen yıllar içinde yüzülemez hale geldi.

'İLK BEN YÜZECEĞİM' SÖZÜ

Son 30 yılda göreve gelen her belediye başkanı İzmirlilere "Körfez'i temizleyeceğim. Artık Körfez'de yüzülebilecek" sözü verdi. Ancak hepsi 'masal' çıktı.
Hele kenti 15 yıl yöneten bir önceki CHP'li Başkan Aziz Kocaoğlu, "En büyük mirasım yüzülebilir Körfez olacak" masalını hiç ağzından düşürmedi. 2010 yılında İzmirlilere "3.5 yıl sonra deniz pırıl pırıl olacak. Üçkuyular'dan Karşıyaka'ya da ilk ben yüzeceğim" vaadinde bulundu.

DENİZE LAĞIM AKITILIYOR

Ancak, Kocaoğlu'nun tüm bu vaatlerine rağmen 2018'in yaz aylarında İzmir'i esir alan pis koku nedeniyle Büyükşehir Belediyesi'nin Körfez'e hala lağım suları akıtmaya devam ettiği ortaya çıktı. Kötü kokunun artık katlanılmaz boyutlara geldiği günlerde Üçkuyular'da denizden numune alan İzmir İl Sağlık Müdürlüğü'nün yaptığı testlerde uzmanları şaşkına çeviren değerler tespit edildi. Burada deniz suyundaki kirliliğin 'normalin bin katı' olduğu belirlendi. Bunun üzerine Kocaoğlu'ndan tarihi bir itiraf geldi. Kocaoğlu, belediye meclis toplantısında Üçkuyular'dan denize kanalizasyon deşarjı yapılmaya devam ettiğini kabul etti. Yani İzmirlilerin yıllardır "Körfez'de yüzülebilecek" yalanıyla kandırıldığı anlaşıldı.

SOYER DE AYNI VAATTE BULUNDU

Aynı partiden seçilen yeni Başkan Tunç Soyer de İzmirlerin karşısına benzer vaatlerle çıktı. Dün yine katıldığı bir programda "Körfez 3 yıl içinde yüzülebilir hale gelecek" sözü verdi.
"Onlarca fikir geliştirilmiş. İnceledim. Gerek yok. Çözüm çok basit. Körfez'e onlarca noktadan akıntı var... Eğer biz Körfez'i temiz tutmayı başarabilirsek, temizlemek için çaba sarf etmemize gerek yok. Biz yeter ki, kirletmeyelim, doğanın kendi gücü, sirkülasyonu temizlemeye yetecek. Bunu 3 yılda yapacağız" diye konuştu.

SOMUT HİÇBİR ADIMI GÖRÜLMEDİ

Soyer'in bu söyledikleri de başta Kocaoğlu olmak üzere önceki başkanların anlattıkları gibi masal mı çıkacak hep birlikte göreceğiz. Ama açık söyleyeyim ben şahsım adına hiç umutlu değilim. Çünkü, Soyer'in göreve geldiği yaklaşık 150 günlük icraatlarına bakıyorum, Körfezin temizliği için hiçbir somut adım göremiyorum.
Atalarımızın koyduğu "Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz" ölçüsüyle düşündüğümüzde ortaya çok umut verici bir tablo çıkmıyor.
Dün sosyal medyaya baktım, benimle aynı düşünen çok sayıda İzmirli vardı.
Hatta Soyer'e "3 yıl içinde bizi İzmir Körfezi'nde yüzdür. Biz de sana söz veriyoruz, bir dahaki seçimde oyumuzu sana vereceğiz.
Ama sen daha 2 aydır Kemeraltı'nda patlak boruyu tamir edecek bir İZSU ekibine sahip değilsin, koskoca Körfez'i nasıl temizleyip yüzülebilir hale getireceksin" diye seslenenler vardı. Umarım ben ve benim gibi düşünenler yanılır ve 3 yıl sonra Körfez'de yüzmeye başlarız...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA