• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Osman Kibar nasıl seçildi? ERKİN USMAN

Osman Kibar nasıl seçildi?

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13.01.2014, 00:00
İzmir'de 1963-1973 yılları arasında Belediye Başkanlığı yapan ve "Asfalt Osman" adıyla ünlenen Osman Kibar, 1963 ve 1948 yerel seçimlerinde hangi sloganlarla rakiplerini yendi, merak ediyor musunuz?
Türkiye 27 Mayıs İhtilali'nden yeni çıkmıştı.
Halkın beklentileri, öncelikleri ve tercihleri bugüne göre, o kadar farklı ki...
Kibar 1963 seçimlerine, arkasına Demokrat Parti gücünü ve oylarnı katarak Adalet Partisi adayı olarak girdi ve CHP adayı rakibi Rebii Başol'u kolay yendi.
Vaatleri arasında en çok dikkati çeken de, "Yolları çamur deryası olmaktan kurtarmak" geliyordu. O hizmet döneminde İkiçeşmelik ve Hatay yollarını açtı, söz verdiği gibi sokakları çamur deryasından kurtararak asfaltladı. Adı "Asfalt Osman"a çıktı.
1978'e gelindiğinde Kibar daha iddialıydı. Bu seçim döneminde Kibar'ın işte vaad ettikleri:
* İzmir trafiğini olumsuz etkileyen at ve el arabalarını muklaka kaldıracağım.
* Evlere daha çok su vereceğım.
* Havagazı dağıtımını genişleteceğim. Her eve havagazı girecek.
* Elektrik kesintilerini en düşük seviyeye getireceğim. (O yıllarda ESHOT açılımından da anlaşılacağı gibi havagazı ve elektrik pazarlıyordu.)
* Otobüs filomuzu zenginleştireceğim.
* Halkapınar gölünden sağlanan su yetersizdir. Şirinyerdeki Vezirağa suyunu da İzmir'e dağıtacağım.
* Esnaf kontrollerini artıracak, her yağmurda Gümrük'teki Kemeraltı girişini göl olmaktan kurtaracağım.
* Opera ve tiyatro binalarını inşa edeceğim.

İstanbul'a İzmir eli değecek
Gediz Üniversitesi Mimarlık Bölümü, Kadıköy'ün kıyıda köşede kalmış yerlerini canlandırıp yaşama kazandıracak projeler hazırladı. İzmirli genç akademisyenlerin çalışmaları büyük beğeni topladı, 2 ödüle birden layık görüldü.
Gediz Üniversitesi Mimarlık Bölümü, bu kez İstanbul'da başarıya imza attı. Araştırma görevlileri Selma Uslusoy Şenyurt, Bilge Müge İçmeli, Göze Bayram ve Zeynep Yalman, Kadıköy'ün kıyıda köşede kalmış yerlerini canlandırıp yaşama kazandırmak amacıyla düzenlenen Tasarım Atölyesi Kadıköy'e katıldı.
Gedizli genç akademisyenler, Kadıköy Belediyesi, ÇEKÜL Vakfı ve Kentsel Strateji işbirliğiyle gerçekleştirilen organizasyonda tasarımlarıyla ses getirdi, 2 ödül birden kazandı.
Gediz Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Özlem Erkarslan, büyük beğeni toplayan projelerle İstanbul'a İzmirli mimarların elinin değeceğini söylüyor ve ekliyor:
"80 ekip arasından arkadaşlarımızın öne çıkması üniversitemizde büyük sevinç oluşturdu. Kadıköy, kolay uygulanabilir ve düşük maliyetli bu özel tasarımların hayata geçirilmesiyle ayrı bir güzellik kazanacak. Gediz Üniversitesi olarak ülkemizin her noktasına mimari çözümlerle katkıda bulunmayı, yaşam alanlarımızı iyileştirmeyi hedefliyoruz."

küpe
Hayatta aldığımız her zevki, ona muadil bir ıstırapla öderiz.
Peyami Safa

günün fıkrası
Önce hizmetçi

Meksika'da iş temini için çiftliğe başvuran gence patrondan yanıt:
"Benim yardımcı işçiye ihtiyacım var. Eğer hizmetçi kızın süt sağmasına yardım edersen, sana yatacak yer, yemek ve bir de yarım yevmiye veririm."
"Önce işi görmem lazım..."
Patron:
"İnekler şurada bak!.."
İşçi:
"Yooo! İnekleri değil, önce hizmetçiyi..."

laflama
* Senin annen bir melekti yavrum. Deden annenin göbek adını Melek koymuş!
* Bazı kadınlarımız onca iş güç arasında evden dışarı çıkamıyorlar. Eeee kimi kadınlarımız MODA İKONU. Bizim evden dışarı çıkmak için fırsat bulamayan gariban kadınlarımız ise ODA İKONU!
* Gazetede bir haber. Bir robot intihar etmiş. Yanlış duymadınız, intihar eden bir robot. Eeee robot bile intihar ediyorsa, biz bunca depresyon içinde iyi direniyoruz iyi!
* ''Dişimden tırnağımdan artırdıklarımla....'' diye bir tümce kullananlara fena kıl oluyorum. Siz aslan mısınız, yoksa kaplan mı? Kimlere pençe vurup dişlediniz de artırdınız bakayım?
* Benden selam olsun Bolu Bey'ine. Çıkıp şu dağlarda mangal yapmalıdır!
İbrahim Ormancı'dan

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA