• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Bir Kirpinin Dansı ERKİN USMAN

Bir Kirpinin Dansı

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01.07.2015, 00:00
Mısırlılar Karyalılar'a "Denizden gelen tunç adamlar" dermiş.
Dünyanın ilk kadın amirali Artemisia Bodrumlu'dur. Menteşe Beyi Ahmet Gazi'nin unvanı 'Sahiller Sultanı'dır. Turgut Reis, bu topraklarda denize açılmış. Halikarnas Balıkçısı, Türkçenin en güzel deniz öykülerinde ve romanlarında bu yörenin denizcilerini anlatmıştır. Denizsiz Bodrum halk kültürü, damatsız gelin gibidir. Bura insanının ayrılıklarında da, kavuşmalarında da, sevinçlerinde ve acılarında da hep deniz vardır" diyor Hamdi Topçu.
Pek çok kişinin 'Ülkenin yazlık başkenti' bildiği Bodrum aslında sadece denizin, kumun, güneşin, aşkın değil arkeolojinin, sanat tarihinin, mitolojinin, müziğin, dansın, şiirin de yazlık başkenti.
***
Nedenini niçinini soranlara 'Kirpinin Dansı' kitabını salık verirseniz mahçup olmazsınız derim. Sanat disiplinlerinin her birinin etkinliklerini izlemeye çalışmış, gecesini gündüzüne katmış Hamdi Topçu'nun Bodrum'daki kültür sanat etkinliklerini büyüteç altına aldığı bir kitap Kirpinin Dansı.
Yazar, çağının tanığıdır denir ya... Hamdi Topçu da Bodrum'un tanığı...
"Bodrum yalnızca güneş, kum, deniz ve eğlence demek değil, ruhumuzu sağaltmak ve güzelliklerle buluşturmak için tam bir bal kovanı."
Bu cümle, bir noktada kitabın da özeti sayılabilir.
Turgut Reis 7. Uluslararası Klasik Müzik Festivali'nin açılış konserinde O.
8. Uluslararası Bodrum Bale Festivali'nde O.
Bafa Gölü kıyısında ay doğarken Korsakof ya da Vivaldi dinlemenin hazzını yaşayan O.
Dereköy'deki Sanat Evi'nin havasını koklayan O.
Mitolojiye olan ilgiyi depreştiren o. Özgün tasarımıyla bir sanat köyü izlenimi veren Yakaköy'deki Dibeklihan'da söyleşi ve dinletilere katılan O.
Sergileri izleyen O.
188 sayfalık Kirpinin Dansı Bodrum'daki kültür-sanat olaylarının tanıklığı. Öte yandan Hamdi Topçu'nun kültür ve sanatla ilgili özgün denemeleri...

kentten

Karşıyaka, Necdet Hoca'yı kaybetti

Necdet Aryol öğretmenlerin hocasıydı tam bir eğitim havarisiydi. Türkiye'nin dört bir yanını dolaştı, Anadolu'da ulaşımın zor, sıkıntıların en had safhada olduğu dönemlerde görevler yaptı, öğretmenler, öğrenciler yetiştirdi. Görev bilincinin yanısıra insanlığıyla da tanındı. Dar gelirli ailelerin çocuklarının eğitimini tamamlaması için müdür muavinliğinin yanısıra bir baba gibi ilgi gösterir, özellikle yetimlerin topluma yararlı birer birey olması için çabalardı, yaptığı yardımları kimseye belli etmeden.
***
İzmirli duayen gazetecilerden Ergun Ulcay, Necdet Hoca'nın hayatında özel bir yeri olduğunu belirterek bir anısını anlattı: "Babam vefat etmişti, biraz da bu üzüntüyle okula devamsızlık yapıyordum. Bunu öğrenen Necdet Hoca anneme giderek, 'Ben oğlunun artık velisiyim, onu okutacağım, bana yardımcı ol' dedi ve benim mezun olmamı ve cemiyete yararlı bir insan olmamı ağladı. Onu yaşantım boyunca hiç unutmayacağım."
***
Necdet Aryol, uzun öğretmenlik hayatının en önemli bölümünün son parçasını Karşıyaka'da geçirdi. Karşıyaka Lisesi ve Karşıyaka Ortaokulu'nda (Şube) 20 yıl müdür yardımcısı ve öğretmen olarak görev yaptı. Karşıyakalıların çoğunda emeği vardır. 92 yaşında hayata gözlerini yuman Necdet Hoca'yı, Karşıyakalılar, öğrencileri gözyaşları içinde ebediyete uğurladı. Mekanı cennet olsun.

küpe
Herkes düşüncelerinde yanılabilir, ama aptallar bir türlü düşüncelerinden ayrılamaz.
Cicero


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA