• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Çocuk Müzesi’nde 200 bin sevinci ERKİN USMAN

Çocuk Müzesi’nde 200 bin sevinci

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01.05.2018, 00:00

Eylül ayında hizmete açılan Evrensel Çocuk Müzesi ve Eğitim Kampüsü, 200 bininci ziyaretçisini sürprizle karşıladı. Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, minik Mahmut Mete ve ailesine bir yıllık ücretsiz giriş çeki armağan etti.
Karşıyaka Belediyesi tarafından Yalı Mahallesi'nde hizmete açılan ve alanında Türkiye'nin ilk ve dünyanın 'Evrensel Değerler' temalı tek müzesi niteliğini taşıyan Evrensel Çocuk Müzesi ve Eğitim Kampüsü, 7 aylık süreçte 12 farklı ilden 85 farklı okul grubunu ve 7 bin 500 bireysel ziyaretçiyi ağırladı. Dev dinozor maketleri, çeşitli hayvan replikaları, eğitim adaları ve sergi alanlarıyla büyük beğeni kazanan müze, açıldığı günden bu yana 800 okul tarafından ziyaret edildi.
Kampüste bu hafta sonu 200 bininci ziyaretçi coşkusu da yaşandı. 4 yaşındaki minik Mahmut Mete, anne Zeliha Şahin Ersoy ve baba Cengiz Ersoy, müzenin açılışından bu yana 200 bininci ziyaretçisi oldu. Aile, müze girişinde Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar ve Eşi Zehra Akpınar tarafından sürprizle karşılandı. Konfetiler eşliğinde müzeye giren aileye çiçek ve bir yıllık ücretsiz giriş çeki hediye edildi.
Başkan Hüseyin Mutlu Akpınar "Çocuklarımız için yaptığımız müzemiz daha bir yılını doldurmadan 200 bininci ziyaretçisini ağırladı. Bu müzeye ne kadar çocuğumuz gelirse o kadar mutlu oluyoruz. Çünkü çocuklarımız burada, evreni, saygıyı, sevgiyi, kendi deneyimleriyle öğreniyorlar" dedi.

AYDINLANMA EVLERİ KİTAPÇIK OLDU

Recai Şeyhoğlu, 2002 yılından bu yana yaptıkları kütüphanecilik çalışmalarını ve Aydınlanma Evleri projesini ilgili görsellerle kitapçık haline getirip, ülkenin dört bir köşesindeki kütüphanecilere ve dostlarına göndermiş.
Açılan 48 kütüphane ile 8 Rasime Şeyhoğlu Aydınlanma Evi 68 sayfalık bir mini kitap olarak, kütüphaneciler, kültür-sanat alıcıları, belediyeler ile Turizm ve Kültür Bakanlığı için bir başvuru kaynağı ve önemli bir belgesel...
Şair ve yazarlar, müzeciler için de önemli bir başucu kitapçığı durumunda olan 'Rasime- Recai Şeyhoğlu Kütüphaneciler Zinciri Ve Aydınlanma Evleri', aynı zamanda bir tarih...
Bu tarihte kimlerin yer aldığı, harcanan emek, alınan ödüller, kütüphanelerin önüne kimler adına ağaç fidanları dikildiği gibi konular da ihmal edilmemiş.
Değerbilirlik/vefa duygusu ve bilimselliğin harmanlandığı kitapçığın basım giderini Al-Dur Madencilik sahibi, Aliağalı işadamı ve siyaset adamı Özcan Durmaz üstlenmiş.
Açılan her kütüphane 2-3 fotoğrafla gösterilerek okurlar da bilgilendirilmiş.
Kitapçıkta 'Rasime Şeyhoğlu Aydınlanma Evleri'nin doğuş öyküsüne yer verilmiş. Buna göre, 'aydınlatıcı- uyandırıcı- uyarıcı ' objelerden oluşan bu kültür mekanlarında anne sevgisi/ müzecilik / kütüphanecilik ve kitap sevgisi harmanlanmış ve eskiye ait değerler yaşanır kılınmış. Bu nedenle anne Şeyhoğlu'ya ait özel eşyalar, gaz lambaları, lüksler, ışık kaynakları, her türlü saat, dolmakalem, daktilo, ahşap kasa radyolar, gramofonlar, makaralı teypler bu mekanların vazgeçilmez unsurları olmuş.
Sanırsınız etnoğrafya müzesi!
Bu evlerden ikincisini İzmir Valisi Mustafa Toprak açmış. Açılıştan 9 gün sonra da anne Şeyhoğlu, sonsuzluğa yürümüş.
Bergama, Aliağa, Ayvalık, Karaman, Antakya , Bayraklı/İzmir ve Muğla topraklarında açılan bu aydınlanma evlerinin dokuzuncusu da önümüzdeki günlerde Seferihisar Çocuk Belediyesi binasında açılacak.
Şeyhoğlu Ailesi, gecesini gündüzüne katmış/ellerindeki avuçlarındakini köylerde Rönesans için harcamış ve unutulmaz eserler ortaya koymuşlar.
Özcan Durmaz da "Tribünden izlemek değil, oyuna dahil olmak gerek" anlayışıyla Şeyhoğlular'a destek çıkmış.
Özetle... Enseyi karartmaya gerek yok.
Ülkemizde güzel şeyler oluyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA