• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Çocuklara bilgisayar almak ERMAN AZAR

Çocuklara bilgisayar almak

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 27.07.2019, 00:00

Her çocuk farklıdır. Zevkleri, hayalleri, alışkanlıkları farklıdır.
Bunun yanında, oyun zekaları da farklı çalışır. Ancak günümüzde komplike teknolojik cihazlar ebeveynlere yardımcı oluyor.
Çünkü çocukların oyun zevklerini tek potada eritiyor. Hemen hemen her ihtiyaca uygun, üstün teknoloji ve tasarım özelliklerine sahip bilgisayarlar imdadımıza yetişiyor.
Bilgisayar seçimi yaparken çocukların kullanım alışkanlıklarının ve hobilerinin göz önüne alınması gerekiyor. Çünkü aksi durumda, alınan bilgisayar, tam fonksiyonuyla kullanılamıyor veya ihtiyaç duyulan performansı sağlayamadığından yetersiz görünüyor. Bu durum çoğu zaman yeni bilgisayar alımıyla sonuçlandığından, boşuna bir maddi külfet haline de gelebiliyor.
Bu nedenle uzmanlar, çocuklara bilgisayar alırken en doğru tercihi yapmanız için şunları öneriyor:

KULLANIM ALANI

Oyun tutkunu bir çocuk için günlük kullanım bir bilgisayar uygun olmayacağı gibi, sadece film izlemek/müzik dinlemek ya da sosyalleşmek gibi günlük işlerde vakit geçiren bir çocuk için de yüksek teknolojili bir oyun bilgisayarı almak pek uygun bir tercih değil. Alınan bilgisayardan maksimum performansı alabilmek için kullanım amaçları ve hobileri göz önünde bulundurmak da önemli.
Örneğin günlük kullanıma uygun bir bilgisayar, ortalama bir ram, işlemci ve 15 inç civarında ekranıyla pek çok günlük işlevi sorunsuzca yerine getirebilir. Ancak daha yüksek performans gerektiren bilgisayar oyunu ya da programların kullanımı için minimum 8 GB'lık Ram ve yüksek performanslı harici grafik kartına sahip bilgisayarları tercih etmek gerekiyor. Çocuğunuz oyun canavarı ise ekran büyüklüğünden birazcık kısıp, daha rahat performans sunması için Ram'i yüksek modelleri tercih etmelisiniz.

ÇOK ISINMASIN

Eğer oyun tutkunu çocuğunuz için bir bilgisayar alacaksanız, bilgisayarda bulunan fan ve soğutma teknolojilerine de dikkat etmeniz önemli. Bilgisayarın ısınmadan uzun süre kullanılması için iki adet fan ve soğutucu fan hızını ayarlayan teknolojilerin bulunduğu modelleri seçmenizde fayda var.
Aksi halde çocuğunuz oyun oynarken bilgisayar aniden kapanabilir.
Bu durumun sıkça tekrar etmesi halinde de yeni aldığınız bilgisayarınız sadece bir çöp halini alır. Size de çok masraf çıkartır.

FAZLA UÇMAYIN

Bilgisayar alırken çocuğunuzun yaşı da önemli. Bir bilgisayarın ortalama ömrünün 4-5 yıl olduğunu düşünürsek, bilgisayarı da buna göre seçmeliyiz. Eğer çocuğunuz 10 yaşın altındaysa, 1500-1600 liradan başlayan fiyatlarda bir bilgisayar işinizi görecektir. Ancak çocuğunuz 12-13 yaşlarındaysa artık bu tip elektronik eşyaların kıymetini daha çok bilecektir.
Kullanım alanları da arttığı için bu yaşlardaki çocuklara da 2500 liradan başlayan fiyatlarda bir bilgisayar alabilirsiniz.

GÖZ SAĞLIĞINI ÖNEMSEYİN

Çocuğunuza bilgisayar aldıktan sonra, onu bu cihazın başından kaldırmak da zor olacak. Sınırları belirlemeniz önemli. Eğer çocuğunuz uzun süre bilgisayar başında vakit geçiriyorsa, aldığınız bilgisayarın ekran kalitesinin önemi daha da artıyor. Göz sağlığını korumaya yardımcı olan teknolojiler içeren modeller, renk tonunu ve parlaklığı ayarlayarak zararlı olabilecek mavi ışığa maruz kalmayı azaltıyor. Bunun yanı sıra, bilgisayarda böyle bir teknoloji yoksa bile siz kendiniz bir ekran koruyucu filtre alarak ya da mavi ışığı engelleyici bir program kurarak çocuğunuzun göz sağlığını koruyabilirsiniz.

KATLANABİLİR TELEFONLAR BİR TÜRLÜ GELEMEDİ

Teknoloji sayfalarımızda yakın zamanda sıkça yer verdiğimiz katlanabilir telefonlar piyasada oldukça heyecan yaratmıştı.
Ancak yaşanan sıkıntılar nedeniyle iki dev şirket Samsung ve Huawei bu telefon modellerini bir süreliğine erteledi.
Son günlerde Galaxy Note 10'un yanı sıra gündemden düşmeyen bir diğer telefon Galaxy Fold oldu. Son raporlarda Galaxy Fold tasarımı üzerinde yapılan değişiklikler sonucunda ekran kırılması sorununun giderildiği vurgulanıyor. Samsung'a yakın kaynaklar son açıklamalarında şirketin sorunlardan arındırılmış Galaxy Fold'u sınırlı sayıda ülkede satışa sunacağını belirtmişti.
Bu ülkelerin ABD, Güney Kore, Almanya, Fransa, Hindistan ve İngiltere olması bekleniyor. Ağustos ayında bu ülkelerde katlanabilir telefonları görmeye başlayabiliriz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA