• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ANNELERE BORÇLANMA HAKKI FARUK ERDEM

ANNELERE BORÇLANMA HAKKI

faruk.erdem@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 03.07.2016, 00:00
Emeklilik hesapları yapılırken hem kadınların hem de erkeklerin avantajları bulunuyor.
Erkekler askerlik borçlanması yaparak hem yaşlarını geri çekiyor hem de prim kazanabiliyor. Kadınlar ise doğum borçlanması ile prim günlerini artırarak 6 yıllık prim kazanabiliyor. Daha önce kadınlar arasında da bir ayrım vardı. Yani SSK'lı kadınlar borçlanma yapabilirken Bağ- Kur'lu esnaf kadınlar yapamıyordu. Bu haksızlık giderildi üstüne 2 çocuk hakkı 3'e çıkartıldı. Fakat kadınerkek ayrımı ise devam ediyor. Bu konuda çok sayıda mesaj ve soru alıyorum. Özellikle çok az prim borcu olan ve çalışma imkanı olmayan anneler borçlanarak emekli olmak istiyor.
Meral TAN isimli okurumuzun mesajı da bu konuda:

Bizler kariyer yapmadan önce çocuk sahibi olmuş anneleriz. Sigortadan önceki doğumlar için borçlanma hakkı getirilme imkanı yok mu? Bu konudaki taleplerimizi iletir misiniz?

- Meral Hanım'ın istediği aslında erkekler için uygulanan sistem. Erkekler çalışma hayatına başlamadan önce askere gidiyorlar ve bu süreleri borçlandıklarında işe giriş tarihleri borçlandıkları gün kadar geri gidiyor. Böylece bir yıl daha erken emekli olabiliyorlar. Bunun yanında işe girdikten sonra askere gitmişlerse bunu da borçlanarak eksik primlerini tamamlıyorlar. Oysa kadınlar sadece sigortadan sonraki doğumları borçlanıyorlar. Sistem kadının çocuk sebebiyle iş hayatından ayrı kaldığı süreleri emeklilik hesabına kazandırıyor. Oysa düşünüldüğünde askerlikte olduğu gibi sigorta öncesi doğumda da iş hayatından uzaklaşma söz konusu.

ÖNEMLİ BİR KAYNAK GELECEK

Erkekler en fazla 540 gün (18 ay) borçlanabilirken kadınlar 3 çocuk için 2160 gün borçlanabiliyor. Bu konuda da kadınlar avantajlı. Sigorta öncesi doğumlar için farklı bir formül bulunabilir. Böylece binlerce anne borçlanarak prim sayısını artırabilir.
Yine özellikle çalışamayacak yaşa gelmiş ve primi eksik olanlar için bu borçlanma çok önemli. Bu konuda bazı çalışmalar da yapılmıştı. Umarız annelerimizi sevindirecek ve buradaki kadın erkek eşitsizliğini giderecek bir çözüm bulunur. Borçlanma dediğimiz şey bir nevi gün satın alma olduğu için SGK buradan önemli bir kaynak da elde edecek. Bu yüzden bu şekilde oluşabilecek emeklilik durumlarında bu kaynak da kullanılabilir.

Bu yılki fiyatlara göre;

1 çocuk için en az borçlanma (720 gün) 12 bin 648,96 TL
2 çocuk için en az borçlanma (1440 gün) 25 bin 297, 42 TL
3 çocuk için en az borçlanma (2160 gün) 37 bin 946,88 TL

AREFE GÜNÜ MESAİ VAR

Bir özel şirkette çalışıyoruz. Bayramda izin yapacağız ancak işverenimiz arefe günü çalışmamızı istiyor. Çalışırsak ekstra para verilecek mi? Hilmi GÜZEL

Hilmi Bey öncelikle söyleyelim resmi tatil arefe günü yani 4 Temmuz pazartesi günü öğleden sonra başlıyor. Dolayısıyla öğleden önceki çalışmanız normal ücretinizle ödenecek.
Öğleden sonraki çalışmanız ise mesaiye girecek. Bu durumda yarım günlük yevmiye daha alacaksınız. Yani örneğin 3 bin lira net maaşı olan bir çalışanın günlüğü 100 lira.
Bu çalışan arefe günü çalışırsa o gün için 100 lira yevmiyesinin yanında 50 lira da bayram mesaisi parası alacak. 4 Temmuz Pazartesi günü öğleye kadar çalışırsanız normal maaşınızı alacaksınız.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

25.11.1968 doğumluyum. 01.01.1989 tarihinde ilk kez sigortalı oldum. 7 binden fazla primim var. Emekli olmak için ne zaman başvurayım?
Mert CAMCI


25 yıl 51 yaş ve 5450 prim gün şartlarına tabisiniz. Buna göre yılınız ve priminiz tamamlanmış. Yaşınızın dolacağı 25.11.2019 tarihinde emekli olursunuz.

1989 meslek lisesinde staj yaptım. 05.10.1974 doğumluyum. İş hayatına ise 10.09.1994 yılında atıldım. Emeklilik hesabında hangi tarih geçerli? Saliha AYDIN

Maalesef staj emeklilik hesabına katılmıyor. Sigortalı olduğunuz tarihe göre de 20 yıl 51 yaş ve 5750 prim günü tamamlanınca emekli olursunuz.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA