• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ABD’de 14 gün: San Fransisko HAKAN URGANCI

ABD’de 14 gün: San Fransisko

hakan.urganci@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 21.07.2019, 00:00


Ailece gittiğimiz ABD seyahati yol dahil 14 gün sürdü. Direkt uçuşla gidiş 13.5 saat sürerken (Nedense) dönüş bir saat kısa sürüyor. Kız kardeşimin rotasını belirlediği seyahatimiz, ABD'nin en sevilen şehirlerinden San Fransisko'da başladı. Şehir, gerçekten de anlatıldığı kadar var. Sadece Birleşik Devletler'in değil, dünyanın en güzel şehirlerinden biri bence... San Fransisko deyince aklınıza ne gelir? Ben sayayım. Bizim yaşımızda olanlar TRT'nin ilk yabancı macera dizilerinden olan San Fransisko Sokakları'nı hatırlayacaktır. Başrollerinde Karl Malden ve Toy Michael Douglas'ın yer aldığı hoş bir diziydi.

TRAMVAYA BİNİN
Bu diziden aklımızda Karl Malden'in patlıcan burnu, kocaman caddeler ve klasik tramvaylar, bir de turuncu renkteki Golden Gate Köprüsü kalmıştır. Nedense, bu popüler ve romantik şehirde pek az film çevrildi. Bunlardan biri, Kaya (The Rock)'dır. Başrollerinde Sean Connery ve Nicholas Cage oynamıştır. Bu filmde, tramvay bir aksiyon unsuru olarak ilk kez kullanılmıştır. Şehre geldiğinizde tramvaya mutlaka binin ve şehrin perspektifi hiç bozulmayan geniş caddelerini adımlayın. Filme adını veren Kaya, şehrin hemen karşısında olan ve bugün bir müze olarak gezilebilen Alcatraz hapishanesinin takma adıdır. Ne yazık ki orayı gezemedim çünkü biletleri önceden tükenmişti. Yani seyahatiniz öncesinde mutlaka bilet temin edin.

MONTSUZ GEZEMEDİK
San Fransisko'nun meşhur olduğu konulardan diğer ikisi, meteoroloji kaynaklıdır. Şehri kaplayan sisi ve soğuk. İlginçtir, Haziran sonunda şehri montsuz gezemedik. Bindiğim bir taksinin Filistinli şoförüne bu soğuğun sebebini sorunca, bana ünlü yazar Mark Twain'in bir sözüyle yanıt verdi: Hayatımın en soğuk kışını San Fransisko'da bir yaz günü yaşadım...

Şehrin ilginç bir yanı var. ABD ile Avrupa'yı birleştiren bir kültürel doku bu. Modern binalar ve klasik yapılar iç içe. Özellikle Çin Mahallesi'ni gezmenizi öneririm.

Kaldığımız Grand Hyatt, buranın en iyi otellerinden biri. Öneririm.

Her zevke uygun bir kıyı yerleşimi burası. Deniz kenarinda iskeleler var.

İskele dediğime bakmayın, dev yapılar bunlar ve isimlerine genel olarak Pier deniyor. (Bizim Konak Pier'den anımsayın) Bu Pier'leri de numaralarla ayırmışlar. İlk Pier'de liman ve çarşı var. Bu çarşının içinde kafeler olduğu gibi, dışında da harika bir pazar kuruluyor.

SOKAK LEZZETLERİ
Bu pazarda Meksika Kahvaltısı'ndan suşiye kadar her tür sokak lezzetini bulabilirsiniz. En popüler iskele, Pier 39. Burada yine çeşitli lezzetler ve bir panayır ortamı var. Sokak eğlencesinin merkezi burası. Burada özellikle dev yengeç (Crab) yemenizi öneririm. Bizim memlekette pek bulunmayan bir lezzet.

Ayrıca, ABD fiyatlarıyla uçuk da değil. Kordon'da bir balık yemekten daha tuzlu sayılmaz.

San Fransisko'yu güzel anımsayacağınıza sizi temin ederim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA