• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞEBNEM BURSALI

YÜZ YILIN SEÇİMİ

sebnem.bursali@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 11.04.2015, 00:00
Ben; 7 Haziran seçimleri için "yüz yılın seçimi" diyorum. Neden? İki aydan az bir süre kala geçireceğimiz genel seçim sonrasında oluşacak parlamento, önümüzdeki 100 yılın Türkiye'sini de inşa edecek. Son 10 yılın gelişim ve değişim sürecinin aynı şekilde devamı için, yapısal değişikliklerin şart olduğu da görülüyor. Bunun yolu da elbette Meclis aritmetiğinden geçiyor. Yeni dönemin şifreleri arasında en başta ekonomi gelirken, siyasal ve sosyal dönüşümü, açılım sürecinde atılacak adımlar destekleyecek. Liste kırgınlıkları, sıra kavgaları yerine herkesin inandığı doğru ve ideal üzerinden işe koyulmasının zamanı geldi de geçiyor bile.

BU SEFER DE "ALO BÜLTEN" AÇIKLAMASI


Son yazımda aktardığım anekdot ortalığı öyle bir karıştırdı ki; Misket hanım yine ağabeylerinin sözünü dinleyerek, onların kaleme aldığı açıklamayı "mecburen" yapmak zorunda kaldı. İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nin çiçeği burnunda Başkanı Misket Dikmen'e 3 gün boyunca soru sormuştum. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun, kamu parasıyla gazetelere verdiği ilanları, Belediye'nin eksik ve hatalı ve yanlış icraatlarıyla ilgili haberleri yaptı diye Yeni Asır'ı 18 aydır vermemesiyle ilgili bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz, diye tekrarlamıştım.
Misket hanımın herhalde "verecek cevabı yok" derken, meğer o kendisine gelen 2 telefon mesajındaki talimat ve taktikleri gereği "susuyormuş!" Kendisine yapılan bir ziyarette 10 kişinin yanında kendi ifadelerini aktarmıştım size. Ne demişti Misket Hanım: "Beni Reşat Yörük (İBB Basın Danışmanı) telefonla aradı. Sakın cevap verme, ciddiye almış olursun" dedi. Sonra Başkan Aziz Kocaoğlu da aradı, o da aynı şeyi söyledi. O yüzden cevap vermiyorum sorulara."
Misket hanım 3 günlük suskunluğunun ardından bir açıklama yapmak zorunda kaldı çünkü; o kadar çok baskı ve tepki geldi ki kendisine, kaçacak yeri kalmadı. Yaptığı açıklamayı okuyorsunuz; "Ben böyle bir şey demedim" demiyor. Diyemez de zaten, çünkü 10 kişinin yanında yaptığı konuşmanın nesini yalanlayacak! 800'ü aşkın gazetecinin meslek örgütünün başkanı olarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve onun danışmanından gelen telefon taktiklerini uyguladığını kendi ağzıyla itiraf etmekten çekinmeyen Misket Hanım'ın bu itirafından o utanmıyor ama meslektaşlarının yaptığı yorum ve tepkiler kendisine de geldiği için, önceki gün yaptığı açıklamada bunun mahcubiyetini görmeniz mümkün.
Neyse; Misket hanım; "Gazeteciler Cemiyeti olarak, gazetelere verilen ilanlarla ilgili belediyelerin verdikleri dağıtıma karışmadıklarını" buyurmuş.
Ama aynı Cemiyetin bir önceki başkanı ve kendisinin de içinde bulunduğu yönetim olarak, geçmiş yıllarda bir başka ilin belediyesinin gazetelere verdikleri ilanlarda ayrım yaptığı gerekçesiyle; basın özgürlüğüne saldırmaktan tutun da ilanla gazetelerin cezalandırılamayacağına kadar pek çok gerekçeyle eleştirmişti. Akreditasyon konusundaki tavırlarının "çok net" olduklarını da belirtmiş Misket hanım ama Yeni Asır için uygulanan ambargoya karşı ne bir açıklama ne de başka bir girişimde bulunmadıklarını nedense "unutmuş!"
Bu arada, unutmadan son bir not. "Alo Misket" yine işbaşında. Nereden mi anladım. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Basın bürosu, Yeni Asır'ın haberleriyle ilgili açıklama yaparken son 18 aydır, gazetemizin ismini kullanmak yerine "yerel bir gazete" ifadesini kullanıyor. Çok merak ediyorsanız, büyükşehir'in internet sitesine girip kontrol edebilirsiniz. Misket Hanımın önceki gün yaptığı İzmir Gazeteciler Cemiyeti antetli kağıdı okurken ne dikkatimi çekti biliyor musunuz? Misket Hanım da 120 yıllık, Türkiye'nin, İzmir'in, Ege'nin en köklü, en eski, en büyük gazetesi Yeni Asır'ın ismini vermek yerine "Bir yerel gazete" ifadesini kullanmış! Yani; telefonla taktik aldığı Belediye'deki abisi, bu sefer hazır yazılı açıklama bülteni göndermiş belli ki. Nereden anladın diye sorarsanız; Her iki kurumun da 120 yıllık Yeni Asır'a "yerel bir gazete" ifadesini kullanmasının tesadüf olduğunu söylemek biraz da safdillik olmaz mı sizce de?

AH MİSKET HANIM AH
Eh be Misket Hanım...
Telefonla abi'lerinden talimat alıyorsun anladık.
Bunu kendi ağzınla anlatmaktan çekinmiyorsun onu da anladık.
Belediye'deki Abi'lerinin kaleminden çıkan "Cemiyet" açıklamalarını yayınlarken bari, biraz değiştirsen ifadeleri de, belli olmasın onların kaleminden çıktığı.
Bizim gazetecilikte bir deyim vardır "Habere takla attırmak" diye. Hazır gelen basın bültenleri aynen girmesin diye, başlık ve cümlelerde değişiklik yapılsın anlamında kullanılır bu deyim. Mesleğe yeni başlayan stajer muhabirlere ilk öğretilerimizdendir bu. Bir dahaki sefere Belediyedeki Abi'lerinizden gelen "Bülten niteliğindeki Cemiyet açıklamasını" birazcık "takla attırın da", çok fazla çakılmasın bari!!!
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA