• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞEBNEM BURSALI

BAYKAL SEÇİLİRSE AK PARTİ- CHP TAMAM

sebnem.bursali@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 27.06.2015, 00:00
Milletvekili yemin töreni, 25. Dönem parlamentosunun ilk adımı idi belki ama; hükümet formülleri sohbetlerin asıl belirleyici olan konusuydu. İlk kez vekil olanların bile, kendi heyecanından çok, partisinin koalisyon formüllerinin neresinde yer alacağıyla ilgilendiğine ilk kez şahit oldum. Salı günü Meclis kulislerinde her partiden onlarca vekil ve bakan ile görüştüm, kimisiyle hayli uzun sohbetler yaptım. Geçici Meclis Başkanı Deniz Baykal'ın da aralarında bulunduğu bu sohbetlerden çıkardığım notları biraz sonra sizlerle paylaşacağım. Hem 30 Haziran Salı ve 1 Temmuz Çarşamba günü yapılacak Meclis Başkanlığı oylamaları hem de hükümet formülleri veya bundan sonra siyasette hangi olasılıkların sözkonusu olduğuna dair Ankara kulis notlarımı şöyle özetleyebilirim:
1- Salı günkü Meclis Başkanlık oylamasında 4 partinin de adayı kesinleşti. AK Parti İsmet Yılmaz, CHP Deniz Baykal, MHP Ekmeleddin İhsanoğlu ve HDP Dengir Mir Mehmet Fırat ile gireceği yarışın sonucu (her ne kadar partilerden; Başkanlık seçimi koalisyon şartı değil açıklamaları yapılsa da) partilerin koalisyon formüllerine doğrudan bağlı. Eğer ki; bu tarihe kadar herhangi bir koalisyon formülü üzerinde uzlaşılmazsa Meclis Başkanlığı seçiminin, 3. Tura kalması kesin. Ve sonucun da 4. Turda alınması da kesin gibi.
2- 30 Haziran'da yapılacak ilk 2 turda gerekli olan 367 sayısına bir adayın ulaşması neredeyse imkansız (Her parti kendi adayına oy vereceğinden, partilerin ikili veya üçlü işbirliği yapması mümkün görünmüyor). 1 Temmuz'da yapılacak 3. Tur oylamada gerekli olan 267 sayısına ulaşmak da pek kolay görünmüyor. Ve yarış; 276'ya en yakın oy alan 2 adayın yarışacağı ve en çok oy alan adayın kazanacağı 4. Turda sonuçlanır.
3- Eğer o güne kadar, AK Parti ve CHP ile AK Parti ve MHP arasında koalisyon formülleri üzerinde bir uzlaşma olmazsa, AK Parti'nin kendi adayını seçtirmek için kullanacağı taktik çok akıllıca. Formülü hemen anlatayım: Bütün partilerin kendi adaylarıyla 3. Tur oylamaya kadar geldiklerini farzedelim. 3. Tur oylamada AK Parti kendi adayıyla birlikte, HDP'nin adayı Dengir Mir Mehmet Fırat'ın en fazla oy alması için, 80 kadar milletvekilini bu adaya yönlendirir. Çünkü; 4. Tur oylamaya, 3. Turda en fazla oy alan 2 aday katılacak. Baykal, CHP'nin 132 oyunun hepsini alsa bile; AK Parti'den 60 milletvekili 80 oy potansiyeli olan HDP'nin adayına oy verdiğinde 140 oy almasını ve 4. tura Fırat'ın kalmasını sağlar. Son turda AK Parti'nin adayı İsmet Yılmaz ile yarışacak olan HDP'nin adayına MHP oy vermeyeceğine göre; en fazla oyu alacak olan AK Parti'li Yılmaz, Meclis Başkanı seçilir.
4- Ama, ilk maddede söylediğim bilgiyi değiştirerek olasılık dahilinde görülen, AK Parti-CHP koalisyon hükümeti kurulmasıyla ilgili prensip birliğine varılması durumunda, Deniz Baykal'ın Meclis Başkanı seçilmesine kulislerde kesin gözüyle bakılıyor.

TEKRAR SEÇİM SİNYALİ ÇOK GÜÇLÜ

5- Meclis Başkanlığı sürecinin tamamlanmasıyla birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, hükümeti kurma görevini de AK Parti Genel Başkanı olarak Davutoğlu'na vermesiyle de 45 günlük süreç resmen başlayacak. Her 4 parti ve derin kulislerden edindiğim izlenimi sizlerle paylaşırken 3 olasılık dışında bir şey görünmediğini belirteyim; Benim ilk günkü yazımda dediğim gibi, AK Parti'siz bir hükümet kesinlikle görünmüyor. AK Parti'nin, CHP veya MHP ile yapacağı koalisyon dışındaki en görünür olasılık; yeniden seçim.
Şöyle ki; Cumhurbaşkanının hükümeti kurma görevini vermesiyle birlikte başlayacak 45 günlük süre içinde hükümetin kurulamaması durumunda, anayasaya göre kararın Resmi Gazetede yayımlanmasıyla birlikte 3 ay içinde seçime gidilir. Ve; benim size "EN DERİN KULİSLERDEN" aktaracağım bilgi; bu ihtimalin hiç de azımsanmayacak kadar kuvvetli olduğu..
6- Siyasette 24 saatin bile uzun olduğu ve siyasetin 12'ye çeyrek kala belli olduğu tecrübeyle sahip bir gazeteci olarak son sözüm; en yakın ihtimalin en uzak, en uzak ihtimalin de en yakın ve hatta en derin kulislerde konuşulup hiç ihtimal dahilinde olmayan bir formülün de en kolay hayata geçirilebileceği bir dönemi yaşıyoruz. Yani; bu yazdıklarımın hepsinin olma ihtimali ne kadar ise, yazmadığım ve kimselerin de dile getirmediği formülün hayata geçmesi de aynı ihtimal dahilinde..




Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA