• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Haydi erkekler imzaya

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 20.11.2015, 00:00
HeForShe (Kadın için erkek) hareketini biliyorsunuz. Birleşmiş Milletler'in cinsiyet eşitliğine dikkat çekmek ve bu eşitliği sağlamak için başlattığı kampanyadan söz ediyorum. Hatırlayacaksınız, geçtiğimiz Mart ayında Türkiye lansmanı yapılmış ve BM Kadın Birimi Avrupa-Orta Asya Bölge Direktörü ve Türkiye Temsilcisi Ingibjorg Gisladottir Türkiye'ye gelmişti. O dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'un katılımıyla başlatılan imza kampanyasına pek çok kişi katılmıştı.

Ama ne yazık ki kadına yönelik şiddet hız kesmiyor. Kesmediği gibi kadın ve erkek arasındaki uçurum giderek artıyor. Bu eşitsizliğin toplumsal gelişim için çok önemli olduğunun farkında olan büyük kurumlar, zaman zaman bu konuya dikkat çekmeye çalışıyorlar.

Kadınların ekonomik ve sosyal hayata eşit katılımını hedefleyen Vodafone da bu şirketlerden biri ve geçtiğimiz günlerde "HeforShe" kampanyasına destek verdiklerini açıkladılar. Amaç, 100 bin erkeğin HeForShe destekçisi olmasını sağlamak.

KADIN İÇİN ERKEK

Kadınların sosyal ve ekonomik hayata katılımlarına "dijital dönüşüm" ile destek olmaya devam ettiklerini söyleyen Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt, kampanya ile her yaştan erkeği cinsiyet eşitliğinin sözcüsü haline getirmek istediklerini söylüyor. Erkekleri, sessizliklerini bozarak harekete geçmeye davet eden Gökhan Öğüt, ilk adımın www.heforshe.org/vodafone adresine girerek imza vermek olduğunu belirtiyor.

"Şahsen ben de bir eş, iki kız çocuk babası ve erkek bir yönetici olarak, hem iş hem de özel hayatımda kadınların güçlendirilmesi için üzerime düşen görevleri yerine getirmeye büyük önem veriyorum" diyen Öğüt, 100 bin erkeğin kampanya destekçileri arasında yer almasını hedeflediklerini belirtiyor. Böylece HeForShe hareketinin tüm dünyada 1 milyar erkeğe ulaşma hedefine Türkiye olarak yüzde 1'lik katkıda bulunulmuş olunacak.

ÖNCE KADIN

Tabii sadece imzalamak yetmez. Erkeklerin cinsiyet eşitsizliğin öneminin farkına varmaları gerekiyor. Kadınların toplumsal ve ekonomik hayatta yer almamalarının ve şiddete maruz kalmalarının sadece kadınların sorunu olmadığının, bunun sonucunun kendilerini de etkilediklerini ve gelecek kuşaklara da taşınacağını anlamaları gerekiyor.

Ve tabii sorumluluklarını yerine getirmeleri. Mesela Vodafone, bu doğrultuda bazı önemli taahhütlerde bulundu. Kadınların güçlendirilmesine destek olmak üzere iletişim teknolojilerine erişimlerini artıracak, faaliyet gösterdiği ülkelerde kız çocuklarının eğitimine destek sağlayacak ve halihazırda 7.500 üst ve orta düzey yönetici pozisyonunda kadın çalışan oranını 2020 yılına kadar yüzde 30'a çıkaracak.

Vodafone Türkiye'nin de "önce kadın" diyerek yola çıktığını kaydeden Öğüt'ün şu açıklamasını erkeklerin dikkatlice okumasını öneririm: "Şirketimizde sadece iş dünyası için değil; sağlıklı, bilgili ve eğitimli bir neslin yetişmesinde olmazsa olmaz unsurlardan birinin kadınlar olduğuna inanıyoruz."
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA