• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Duygu Asena 70 yaşında!

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 20.04.2016, 00:00
On yıl olmuş Duygu Asena'yı kaybedeli.
Onu bilen biliyor ama bilmeyenlere tanıtmak da boynumuzun borcu. Ben gazeteciliğe onun yanında başladım; efsane Kadınca Dergisi'nde.
Çok şey öğrendim kendisinden.
İyi ki yolum onunla kesişti. Yanında çalışmaya başlamadan önce de idollerimden biriydi. Kelebek'te "Şirin" adlı bir köşesi vardı ve orada bir nevi günlük yazardı ve önemli konuları yorumlayarak ve deneyerek bizlerle paylaşırdı.
Önemli bir gazeteciydi. Tabu sayılan ve konuşulmayan konuları yazdı, tartışmaya açtı. Kadın hakları onunla birlikte geniş kitlelere uzandı. Kitaplar yazdı.
Birçok kadının hayatında kırılma noktaları yarattı, hayata bakışlarında değişimler yarattı. Kadınların kendilerini tanımalarını ve kendini geliştirmelerini ve kendilerinde olan gücü keşfetmelerini sağladı.
Kısacası gazeteci olarak basınımıza, romancı olarak edebiyat dünyamıza adını yazdıran, ama bu iki sıfatından daha geniş bir boyutta, "Kadın ve insan haklarını" savunan bir isimdi Duygu Asena.

FARKLI ETKİNLİKLER

Bu yıl ölümünün 10. yılı, üstelik 70. yaş günü. Yaşasaydı 70 yaşında olacaktı. Bu nedenle yıl sonuna kadar yapılacak kutlamalarla anılacak.
19 Nisan, yani dün onun doğum günüydü. Etkinlikler de dün başladı. Kadir Has Üniversitesi'nde bütün gün süren paneller yapıldı, film gösterileri düzenlendi.
26 Nisan'da ise Akbank Sanat'ta farklı bir etkinlik var. Can Bonomo, Metin Akdülger, Emre Buga ve Kemal Hamamcıoğlu, yani bir müzisyen, bir oyuncu, bir haberci ve bir yazar bir araya gelerek, Duygu Asena'nın otobiyografik romanı Kadının Adı Yok'un kadın kahramanına ses verecekler...
"Kahramanlar Hep Erkek", Duygu Asena'nın "Kadının Adı Yok" romanından bir uyarlama ve fazlası...
Proje, Sanatatak.com'un genel yayın yönetmeni Ayşegül Sönmez'e ait. Bir kadın karakterin ağzından yazılan Kadının Adı Yok'una bu kez erkekler ses verecek ve unutulmak istenen tüm hikayeler yeniden ses bulacak.
Etkinlik Mayıs ayında da tekrar edilecek.

FOTOĞRAF SERGİSİ VE BİR KİTAP

Duygu Asena'nın kız kardeşi İnci Asena'nın hazırlayıp Emre Senan'ın tasarladığı 'Bu Kadının Adı Duygu' fotoğraf sergisi ise 2 Mayıs'tan itibaren Beyoğlu Sineması fuayesinde gezilebilecek.
İnci Asena bu sergi için "Duygu Asena'nın ışığında kadınlara ilişkin sorunlarda farkındalığı diri tutmak için buluşmalar" diyor. "Duygu'ya, senin kitabınla büyüdüm diyenleri, onların çocuklarını, herkesi bekliyoruz.
Biz orada olacağız.
Duygu'nun fotoğraflarıyla birlikte..." diye de ekliyor.
Grafiti sanatçısı Hazel Koyuncuoğlu'nun sürpriz tasarımı ise, İstanbul'un sevdiği bir semtinin şanslı bir duvarında Duygu Asena için karşımıza çıkacak. Onun tarihi de 9 Mayıs.
Bir de yeni çıkan bir kitaptan söz edeyim. Duygu Asena'yı belki sadece isim olarak bilen ama tanımayan gençlerimize onun düşünce ve görüşlerini iletmek amacıyla, 1981-2004 döneminde Kadınca, Kim, Cumhuriyet, Milliyet ve Vatan'daki 150 makalesinden oluşan derleme, Doğan Kitap'tan çıktı. "Orada Kadınlar var mı?" adlı kitabı derleyen de yıllarca onunla birlikte çalışan Şadan Maraş Öymen.
İyi ki doğdun sevgili Duygu Asena. Sen aramızda olmasan da hep kalbimizde ve yanımızdasın.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA