• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Herkesin arşınına göre bez vermezler YUNUS KARAKAYA

Herkesin arşınına göre bez vermezler

yunus.karakaya@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 12.04.2015, 00:00
Genel kurallar herkesin istek ve ihtiyacına göre bozulamaz. Dolayısıyla bir durumun ölçülerimize göre gerçekleşmesini beklemek doğru değildir. İstenen ölçüde değil, gerektiği oranda yarar sağlanacağı bilinmeli. Onun için Yeni Asır gazetesi, "Herkesin arşınına göre bez vermez", doğru bildiği yoldan da hiçbir zaman şaşmaz.

İGC, TİCARİ BİR KURULUŞ DA DEĞİLDİR
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetimi, Yeni Asır Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sayın Şebnem Bursalı'nın İGC Başkanı Misket Dikmen'e yönelttiği sorulara: "İGC, ilan değil gazetecilik örgütüdür." şeklinde cevap vermiş. Şimdi ben soruyorum, "İGC ticari bir kuruluş mu?"
Ve sormaya devam edeyim;
Milyonlarca liralık yatırım yapan gazeteler Basın İlan'dan resmi ilan almak için 24 ay beklerken, Cemiyetin çıkardığı gazete neden 3 ayda bu hakka kavuştu?
İzmir'de diğer gazetelerin en az 3500 baskı, 3000 satış, 12 personel çalıştırma zorunluluğu varken, Cemiyetin çıkardığı gazetenin neden en az 1000 satış yapması ve 4 personel çalıştırması gerekiyor?
Tabii, 'Kanun bize bu hakkı veriyor' diye cevap vereceksiniz biliyorum. Evet, doğru. Basın İlan Kurumu, "Mesleki yayın organı" olarak Gazeteciler Cemiyetlerine bu hakkı veriyor. Ama dikkatinizi çekerim "Mesleki yayın organı", "Siyasi yayın organı" olarak değil.
"Basın İlan Kurumu Teşkiline Dair 195 Sayılı Kanun Uyarınca Yayınlanacak İlan Ve Reklamlar İle Bunları Yayınlayacak Mevkuteler" hakkında Genel Kurul Kararında bakın neler diyor?
En az yayın hayatı süresi (Bekleme süresi)
Madde 24- İlan ve reklam yayınlama isteğinde bulunan gazetenin, yayınlandığı yere göre tespit edilen yayın süresini doldurmuş olması şarttır. Bekleme süreleri ilgili bölümlerde gösterilmiştir.
Kurum Genel Kurulu'nda temsilci bulunduran veya Kurum şubesi olan yerlerin büyükşehir belediye sınırları içinde bulunan ve Bakanlar Kurulu tarafından kamu yararına çalıştığı kabul edilen gazeteci derneklerinin yayınladığı gazetelerden yalnız birinin bekleme süresi üç aydır.
I. Gazetelerin Vasıfları ve Ödevleri
c) Meslek gazetelerinin konu olarak seçtiği mesleğin mensupları ve kuruluşlarının ihtiyaçlarına cevap verecek ve mesleğin gelişmesine katkı yapacak nitelikte olması.
Sanırım konuyu sevgili meslektaşlarımız anlamıştır.
Şimdi bana imtiyaz sahibi olarak İzmir Gazeteciler Cemiyeti Derneği İktisadi İşletmesi adına CHP İzmir Milletvekili adayı Atila Sertel'in görüldüğü 9 Eylül Gazetesi'nin mesleki yayın organı olduğunu söyleyebilirmisiniz? Basın İlan Kurumu ilanlarını yayınlayan diğer milyonlarca yatırım yapan yerel gazetelerin pastasından pay alma peşinde olan ticari bir kurum mu İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nin gazetesi? Basın mensupları ve kuruluşlarının ihtiyaçlarına cevap verecek ve mesleğin gelişmesine katkı yapacak nitelikte olması gereken 9 Eylül Gazetesi siyasi bir yayın organı mı? Yoksa CHP İzmir Milletvekili adayı Atila Sertel'in sıçrama tahtası olarak kullandığı bir yayın organı mı? Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü bu durumdan haberdar mı?

OYLAR NEDEN BİR HAFTADA SAYILDI?
2 Nisan'da yapılan İzmir Gazeteciler Cemiyeti seçimlerinin oy sayımının neden bir haftada tamamlandığını anlamadım doğrusu. Tamam, iyi güzel yönetim kurulu birinci gün belli oldu. Peki diğer organların belirlenmesi ve yedek üyelerin tespit edilmesi için oy sayımı niçin bir hafta sürdü? Benim bildiğim seçimlerde, oy sayını her ne şartta olursa olsun aynı gün yapılır, sonuçlanır ve tutanak gerekli makamlara verilir. Bizim cemiyette ise tam tersi oldu, yönetim belli oldu; diğer kurulları nasıl olsa ayarlarız mı dediler? Bu durum karşısında İzmir Dernekler İl Müdürlüğü ne cevap verecek acaba?
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA