• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Milas’ın her karış toprağında tarih var YUNUS KARAKAYA

Milas’ın her karış toprağında tarih var

yunus.karakaya@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 23.02.2017, 00:00

Milas, ülkemizin geçmiş tarihiyle, bugününü iç içe yaşayan nadir yerlerden biridir. Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, ilçenin birçok sokağı geçmişine sahip çıkan isimlerle anıldığını söylüyor. Tokat, "Her bir evin yaşanmış tarihiyle, yaşanmış aileleriyle özdeşleşmiş bir hikayesi mutlaka var. Tarih boyunca farklı medeniyetlere ve toplumlara ev sahipliği yapmış Milasımızda, 250 yıl öncesine kadar uzanan konaklar, evler bulunmakta. Her karış toprağında tarihin izleriyle karşılaşabileceğiniz Milas'ta, hizmet vermek hem büyük bir gurur, hem de ciddi bir sorumluluktur. Gelecek nesillere dünü, bugünü en anlamlı ve en sağlıklı taşıyabilmek adına büyük gayretler içerindeyiz. Tarihi evlerimizi, bilimin bizlere sunduğu en iyi tekniklerle, profesyonel kadrolarla, aslına uygun olarak restore etmek için çalışıyoruz. Bu çalışmalarımızdan biri olan Hacı Ali Ağa Konağı tamamlandığında, halkımıza tarihi evleri koruma ve yaşatma konusunda iyi bir örnek ve geleceğe güzel bir hediye bırakmış olacağımıza inanıyorum. Milas'ta her biri farklı kimliklerde, farklı mimari anlayışlarla yapılmış onlarca tarihi konak tekrar sahiplenilmeyi, yaşatılmayı bekliyor" dedi.

ÖREN'DE YAMAÇ PARAŞÜTÜ

Ören'de son yıllarda yamaç paraşütçülüğü gelişmiş. Ören ve Alatepe mahallelerinde Alatepe yamaç paraşütü pistleri kullanılarak nisan ayı içerinde ÖRDOST Yamaç Paraşütü Festivali yapılıyor.

DOĞAL GÜZELLİKLER

Gökçeler Kanyonu ve İncirliin Mağarası Bafa Gölü / Tabiat Parkı Güllük Tuzla Çökertme Boğaziçi

YEMEK KÜLTÜRÜ

Milas yemek kültüründe yöre ekonomisinde büyük payı olan zeytinin önemi görülmektedir.
Yöredeki zeytin çeşitlerinden sofralık zeytin olarak yağlı zeytin, çekişge, salamura ve bastırma zeytin önemli bir yer tutmaktadır.
Altın sıvı olarak bilinen zeytinyağı Milas ekonomisinde oldukça önemlidir. Milas sebze ve ot yemekleri zeytinyağı ile pişirilmektedir.
Zeytinyağı haricinde makarna ve pilav gibi yemeklerde tereyağı kullanılmaktadır.

SEBZE YEMEKLERİ

Çiçek kızartma, börülce çullama, börülce sallama, ebegümeci kavurması, kenker(şevketi bostan), karnabahar tatarı, patlıcan ekşilemesi, yoğurtlama, hardal salatası, tilkişen kavurması, palandiz salatası, bakla yaprağı salatası, kuru biber salatası, soğan depmesi, acur salatası, semizotu salatası Hamur işleri Çaykama böreği, tepsi böreği, vekilharç, bulgur böreği, pirinçleme dökmesi, katmerli börek.

ET, TAVUK VE BALIK

Kanlı kavurma, mumbar dolması, et kavurması, etli pırasa, kabak çiçeği dolması, ekşili köfte ve keşkek.

TATLILAR

Zerde

Nerede yenir?

Milas merkezinde Milas köftesi ve ciğeri mutlaka yenilmesi gereken lezzetler.
Milas-Muğla karayolunun 17. km.sinde bulunan Beypınarı'nda, kavak ve çam ağaçları arasında, soğuk su kaynaklarında yetişen alabalığın, tavukla yapılan kanlı kavurmanın, yöreye has ekmekle yapılan köy kahvaltısına tadına doyum olmaz. Bafa Gölü çevresinde özellikle Kapıkırı Mahallesi'nde yılan balığı, göl çipurası ve levreği ile yemek bir ayrıcalıktır. Çökertme Mahallesinde taş fırında pişen balık güveç ve yeşillik salatasını deneyebilirsiniz. Milas'a 29 km. uzaklıkta Milas-Bodrum karayolu üzerinde Boğaziçi Mahallesi'nde tereyağlı tavada karides, karides güveç ve acılı ekşili yeşil zeytinle yenen akşam yemeği de buraya özgü lezzetlerdendir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA