• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Prim borçlusu Bağ-Kur’luya sağlık hizmeti ZEKERİYA MUTLU

Prim borçlusu Bağ-Kur’luya sağlık hizmeti

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 04.08.2016, 00:00
Hükümet, prim borcu bulunan esnaf sanatkarlar ile bakmakla yükümlü olduğu kişilere tanınan 'Sağlık hizmetlerinden yararlanma' süresini Bakanlar Kurulu Kararı ile yılbaşına kadar uzatmıştır.
Bilindiği gibi, Sosyal Güvenlik Kurumu'na 60 günden fazla prim borcu bulunan esnaf sanatkarlarımız ve yakınları, Ekim 2015 tarihine kadar sağlık hizmetlerinden yararlanamamaktaydı.
Ancak, 1 Ekim 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile, prim borcu olan esnaf sanatkarların önce yılbaşına, ardından 30 Haziran 2016'ya kadar sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri sağlanmıştır.
Son olarak gelinen noktada ise, 2016/8983 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile sağlık hizmetlerinden yararlanma süresi 31.12.2016 tarihine kadar tekrar uzatılmıştır.
Bu konuda Sağlık Bakanlığı daha önce yayınladığı genelge ile; "Prim borcu olmasına rağmen, tıbben başkasının bakımına muhtaç olan kişilerin, trafik kazası, acil, iş kazası ile meslek hastalığı halleri, bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıklar, koruyucu sağlık hizmetleri, analık hali gibi nedenlerle sağlık hizmeti almak için başvuran kişilerin sağlık hizmet bedellerinin SGK tarafından karşılanmaya devam edileceği"ni açıklamıştır.

SINIRLAMA OLMAMALI

Ülke genelinde yaklaşık 5 milyon kişiyi ilgilendiren bu gelişmeyi olumlu buluyor ve memnuniyetle karşılıyoruz. Uygulama zor şartlar altında bulunan esnaf sanatkarlarımızın rahat bir nefes almasına vesile olmuştur.
Ancak bu uygulamanın üçüncü kez uzatılması da, bu konudaki bir ihtiyacı ortaya koymaktadır.
Borçlu esnaf sanatkarın da, sınırlama olmaksızın sağlık hizmetlerinden yararlanması kesimimizin haklı bir beklentisidir.
Bu uygulamanın yılbaşından sonra da sürdürülmesini bekliyor, bunu üyelerimizin temel bir hakkı olarak görüyoruz.
Neden temel bir hak olarak görüyoruz;
1-Çünkü esnaf sanatkarlar zaten sağlık kaleminin de dahil olduğu prim borçlarını faiziyle birlikte ödemekle yükümlü tutulmaktadırlar.
Bu nedenle doğal olarak herhangi bir süre sınırlaması olmaksızın sağlık hizmeti almayı hak etmektedirler.
2-Primleri devlet tarafından ödenen Yeşil Kart sahipleri ile, yaşadıkları savaştan çekip kurtardığımız, bağrımıza bastığımız, Suriyeli kardeşlerimiz bile ücretsiz sağlık hizmeti alabilirken, Üreten, istihdam yaratan ama ekonomik şartları nedeniyle tıkanan üyelerimiz ve aileleri sağlık hizmetlerinden mahrum bırakılmamalıdırlar.

EKONOMİNİN BİLİNEN GERÇEKLERİ

Ülkemizde toplumun çoğunluğunun geliri sınırlıdır ve borç yükü altındaki insanlar harcamalarını sınırlandırmışlardır.
Tüketimin kısılması ise, doğrudan halka mal ve hizmet sunan esnaf sanatkarlarımızın iş potansiyelini düşürmektedir. Öte yandan uzun yıllardır süren hipermarketlerin haksız rekabeti, üyelerimizi tükenme noktasına getirmiş, maddi ve manevi anlamda oldukça yıpratmıştır.
Ancak esnaf sanatkarlarımız her olumsuzluğa rağmen yine de devlete karşı yükümlülüklerini yerine getirmeye çaba göstermekte, buna rağmen istemese de zaman zaman SGK primleri gibi bazı vecibelerini aksatabilmektedirler.
Bu Türkiye'nin ve ekonominin bilinen bir gerçeğidir.
Öte yandan, yılbaşına kadar Türkiye'nin ekonomik gerçeklerinin değişmeyeceği ve borçlu esnaf sanatkarlarımızın da durumlarında hızlı bir iyileşmenin görülemeyeceği tahmin edilmektedir.
Bu nedenle taleplerimize karşı hassasiyetle yaklaşan hükümetimize öncelikle teşekkür ediyor, bunun yanında mevcut koşulları göz önünde tutarak uygulamayı hiçbir sınırlamaya tabii olmadan, yılbaşından sonra da sürdürmelerini bekliyoruz.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA