• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Esnafa teşvik yağmuru ZEKERİYA MUTLU

Esnafa teşvik yağmuru

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18.08.2016, 00:00

Geçen haftaki yazımızda hükümetin ekonomide attığı adımların piyasalardaki olumlu havayı güçlendirdiğine dikkat çekmiş, esnaf sanatkarları ihmal etmeyen yeni yatırım ve teşvik kararlarının gündeme getirilmesi ile Türkiye'nin siyasi kaos ortamından güçlenerek çıkacağını dile getirmiştik.
Bu noktada Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun hem tüketici kredilerinde hem de kredi kartlarında taksit sayısının artırılmasına ilişkin yaptığı çalışmaya da değinmiş, alınacak benzer karaların piyasaları rahatlatacağını belirtmiştik.

HÜKÜMETE TEŞEKKÜR

Hükümetin ekonomik alanda aldığı son kararlar bu görüşlerimizi doğrular nitelikte olmuştur.
Esnaf sanatkarlar faaliyetlerini kolaylaştıracak, finansal yönden kendilerine destek olacak gelişmeleri memnuniyetle karşılamaktadırlar.
Bu çerçevede temsil ettiğimiz camia adına hükümete teşekkürlerimizi iletmek esnaf teşkilatının temsilcileri olarak bizim görevimizdir.
Öte yandan işçisinden işverenine, çiftçisinden esnafına ülkedeki her kesime de önemli görevler düşmektedir. Hükümetin ekonomiyi canlandırmak adına yaptığı çalışmalara herkes daha fazla çalışarak, dürüstlükten ve adaletten taviz vermeyerek destek olmalıdır.
Hükümetin ve ekonomi yönetiminin esnaf sanatkarları sevindiren son kararlarına değinirsek;

Yeni nesil yazarkasa kullanma zorunluluğu 1 yıl ertelendi: Bilindiği gibi seyyar POS cihazı kullanan işletmeler 1 Ekim 2013 tarihinden itibaren yeni cihazları kullanmaya başlamışlardı. İşletmesinde sabit POS cihazı kullanan tüm işletmeler için ise kademeli geçişler planlanmıştı.
2014 yılı satışları/brüt iş hasılatına göre düzenlenen kademeli geçişler kapsamında; Üyelerimizin de ağırlıklı olarak yer aldığı grup olan, 2014 yılı iş hasılatı 150 bin liranın altında olanların 2017 yılından itibaren yeni nesil yazar kasa kullanma zorunda oldukları bildirilmişti.
Ancak Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğ (05/08/2016 tarih ve 29792 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 473 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği) ile 2014 yılı iş hasılatı 150 bin liranın altında olanlar için yeni nesil yazarkasa kullanım zorunluluğu 2018 yılına ötelenmiştir.
Kademeli geçişte öteleme sadece bu grup için düşünülmüştür. Burada, esnaf sanatkarların yeni döneme daha sağlıklı uyum sağlayabilmeleri ve olası mağduriyetlerin önüne geçilmesi hedeflenmiştir.
Burada dikkat edilecek hususlar;

1- 2018 yılından önce kullanılan yazarkasaların mali hafızaları dolduğu taktirde, esnaf sanatkarlar yazarkasalarına yeni bir mali hafıza taktıramayacak, yeni nesil yazarkasa kullanmaya başlayacaklardır. Ayrıca dileyen mükellefler belirtilen sürelerden önce Maliye Bakanlığı'nca onaylanmış cihazları kullanabileceklerdir.

2- Yeni nesil yazarkasa alan üyelerimiz, yeni cihazların alış faturasında yer alan tarihten itibaren 30 gün içinde bağlı bulundukları vergi dairesine cihazlarını kaydettirmek zorundadırlar.

3- Basit usülde vergiye tabi esnaf sanatkarların (Zaten yazarkasa kullanma mecburiyetleri bulunmadığından) bu yeni cihazları kullanma zorunluluğu olmayacaktır.

ESNAFA MÜJDELER

Meclis'te kabul edilen torba yasadaki düzenlemeler de esnaf sanatkarları yakından ilgilendirmektedir.
Buna göre;

Bağ-Kur'lunun primi düşecek: Bağ-Kur kapsamında çalışanların primleri 5 puan düşerek yüzde 34.5'tan yüzde 29.5'a inecektir. İndirimle 568 lira olan aylık prim tutarı, 485 lira olacaktır.

ÖTV muafiyetinde süre uzadı: Ticari taksiler, dolmuşlar, minibüsler, midibüsler, otobüsler ile kamyonlar, kamyonetler için ÖTV'siz alım imkanı tanınmıştı. Düzenlemenin süresi Haziran 2017'den, Haziran 2019'a çekilmiştir.

Bunların yanı sıra;

İş sağlığı uygulamasında 1 yıl erteleme: İş Sağlığı ve Güvenliği uygulama süresinin 1 Temmuz 2017 tarihine ertelenmesini öngören düzenleme Plan Bütçe Komisyonu'nda kabul edilmiştir.
Uygulamanın 1 yıl ertelenmesi esnaf sanatkarlara rahat nefes aldıracaktır.

Cep telefonuna taksit: Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin, iki yıl önce iç tüketimi kısıtlamak amacıyla özellikle cep telefonlarına getirilen taksit yasağının kaldırılmasına yönelik açıklamaları, elektronik sektöründe faaliyet gösteren esnaf sanatkarlarımız tarafından memnuniyetle karşılanmıştır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA