• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Vergi ve SGK borçlularına yeni fırsat ZEKERİYA MUTLU

Vergi ve SGK borçlularına yeni fırsat

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 26.01.2017, 00:00

Kamuoyunda Torba Yasa diye bilinen, Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 18 Ocak'ta TBMM Genel Kurulunda kabul edilmiştir. Bu kanun Sicil Affı ile vergi ve SGK yapılandırmalarında ödeme ötelemesi imkanı tanımaktadır. Son yazımızda Sicil Affı'na değinmiştik, bugünkü yazımızda kamu alacaklarındaki ödeme ötemelerine değineceğiz.

İKİNCİ ŞANS

6736 sayılı Yeniden Yapılandırma Kanunu kapsamında, geçmiş dönem vergi ve SGK prim ödemeleri için yapılandırma müracaatında bulunan ancak 1. taksidini yatıramayarak haklarını kaybedenlere, bu ödemeler için 4 aylık ek süre tanınmıştır.
Buna göre Kasım ayında vergi, Aralık ayında SGK prim ödemelerinin birinci taksitini yatıramayan üyelerimiz, bu ödemelerini 2017 Mayıs ayı sonuna kadar, rahatladıkları herhangi bir tarihte yapabilme imkanına kavuşmuşlardır.
Bu esnaf sanatkarlarımız için ikinci bir şans demektir.
Ayrıca taksitlerini düzenli ödeyenlerin, vergi bakımından Ocak ve Mart ayında, sigorta primleri bakımından ise Şubat ve Nisan aylarında ödeyecekleri taksitler dahil olmak üzere tüm taksitlerin ödeme süreleri faizsiz olarak 4'er ay uzatılmıştır.
Yani Ocak ayında yapılması gereken ödemeler Mayıs ayında, Şubat ayında yapılması gerekenler Haziranda ve izleyen her taksit bu şekilde 4 ay ötelenerek ödenebilecektir.
Bunun yanısıra, peşin ödeme ve indirimden yararlanmak için müracaat eden ancak çeşitli nedenlerle Kasım sonuna kadar ödeme yapamayanlar da, Mayıs sonuna kadar peşin ödemelerini yaptıkları takdirde, söz konusu indirimden yararlanabileceklerdir.
Ne var ki bu konumdaki kişiler, toplam borç tutarı üzerinden gecikme zammını da ödemek durumunda olacaklardır.

PİYASALARI RAHATLATACAK

TBMM'de görüşülen "Torba Kanun" tasarısı sırasında verilen önerge ile yapılan bu değişiklik, tüm Meclis'in mutabakatıyla çıkmıştır.
Bu kararın çok yerinde olduğunu düşünüyoruz. Çünkü ekonominin durağanlaştığı dönemlerde en fazla sıkıntıyı sermaye yapısı ve finansal olanakları sınırlı olan esnaf sanatkarlarımız çekmektedir.
Döviz kurlarının artması ve terör olayları gibi nedenlerle ekonominin daraldığı, iç talebin yavaşladığı bir dönemde esnaf sanatkarlarımızın iş potansiyellerinde de önemli düşüşler yaşanmıştır.
Bu zor şartlarda yapılandırmanın gereklerini yerine getiremeyen üyelerimiz için şimdi ikinci bir şans tanınmıştır. Ayrıca ödemelerini düzenli olarak yapabilen üyelerimiz için de zorlu ekonomik şartların yaşandığı bir dönemde erteleme imkanı tanınmış, bu şekilde onlara da finansal bir rahatlama sağlanmıştır.
İnanıyoruz ki bu değişiklik esnaf sanatkarlarımızın yanısıra, ekonominin tüm birimlerine nefes aldıracak, üreticisinden ihracatçısına reel sektörün tüm üyeleri yeni fırsattan istifade edeceklerdir.
Esnaf teşkilatları tarafından memnuniyetle karşılanan bu değişiklikten dolayı başta hükümetimize ve emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA