Ayvalık Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Benhan İbrahim Kantarcı, zeytinyağı üretiminde üreticinin de bilinçlenmesi gerektiğini belirterek, "İyi zeytinyağı üretmek için üreticiden başlamak lazım. Üreticinin ürünü sürmesini, ayıklamasını, ilaçlamasını ve gübrelemesini tam zamanında ve doğru yapması lazım. Bunun için de tüm üreticilerin iyi tarıma geçmesi gerekir. Bakanlığın da bununla ilgili teşvik uygulaması var. İyi tarım uygulamasının yaygınlaşması için prim sistemi değişmeli. Marka olmak için ilk önce iyi tarımdan başlamak lazım. Elimizdeki ürün iyi olursa markalaşırız" dedi. Zeytinciliğin en büyük sorununun tağşiş olduğunu ifade eden Kantarcı, zeytinyağının beyaz tenekeyle merdivenaltı firmalarla satıldığını söyledi.
Kantarcı, bu sorunun çözülmesi için yaptırımların artırılmasını gerektiğini vurgularken, "Bu durum sektörde ciddi bir haksız kazanca neden oluyor. Tüm bunların dışında insanların sağlığıyla oynuyorlar" dedi. Ayvalık'ta geçen yıl 4 bin 600 ton zeytinyağı üretildiğini hatırlatan Kantarcı, "Ancak bunların sadece 197 tonu coğrafi işaret alabildi. Demek ki gelen zeytinyağlar Ayvalık coğrafi işaretine haiz değildi. Eğer 4 bin 600 tonda 197 ton coğrafi işaret veriyorsanız bazı aksaklıklar var demektir. Bizim bu sene 13. Uluslararası Ayvalık Hasat Günleri'nin ana teması 'Ulusal Değer Zeytinyağı Küresel Hedef Bütün Dünya'. Burada bir sektörel, bir de ana panel yapacağız" dedi. Kantarcı bu yıl Ayvalık'ta zeytinyağı rekoltesini 10 bin ton olarak beklediklerini ifade etti.
TANSU EDİP GÖKBUDAK