• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSNÜ UÇAR

Sadomazoşizm

husnu.ucar@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 07.05.2014, 00:00
Cinsel ilişki ve cinsel açıdan tatmin olmak için kişinin kendisinin acı çekmesi veya eşine acı çektirmesi gibi davranışlara "sadomazoşizm" denir. Sadizm başkasına acı çektirme eğilimidir. Mazoşizm ise acı çekme isteğidir. Aslında bunlar bir madalyonun iki yüzü gibidir ve daima birbirini tamamlar. Görünürde iki insanın birbirine zevk verme isteği ile acı çektirme eğilimi çelişkili gibi gelse de, aslında aralarında diyalektik bir bağ vardır.
Neyin, ne zaman ve nereye kadar normal ve nereden sonra anormal olduğu kesin değildir. Yani cinsel ilişki sırasında kimi zaman yumuşak bir şekilde öpüşme ve ısırmalar olabilir. aynı şekilde bazen sakince okşamak veya morartırcasına sıkmak hatta tırmalamak. Her insanın eğilimi farklı farklıdır. Hatta her insanın her zaman tüm istekleri aynı değildir. Bazen sakin bir sevişme gerçekleşebilirken, bazen de dayak yemiş gibi olursunuz.

ÜSTÜNLÜK ARZUSU
Sadomazoşizm temelde; egemen olma-teslimiyetçilik, özgürlük-tutsaklık, mutlak iktidar ve çaresizlik ikilemlerini içerir. Bu bakımdan bir sadistin arzusu, bazen acı çektirmekten ziyade üstünlük kurmaktır. Mazohist ise suçluluk duygularından cezalandırılmak isteyebilir.
İlkçağda Anadolu'da ana tanrıça Kibele'ye tapınma ayinlerinde rahip olmak isteyen erkekler tören sırasında kendi penislerini keserlerdi. Günümüzdeki futbol maçlarında "Ölmeye, ölmeye geldik... vur vur öldür" şeklindeki tezahuratlar da insanların içindeki sadomazohistlik eğiliminin toplu olarak itirafıdır.

NE ZAMAN HASTALIK?
Benzer şekilde kimi insanlar aşık olunca "kölen olayım... Ez beni... Senin için ölüyorum" derler. Hatta kimi zaman küçük bir çocuğu severken "Ay ne şeker şey, insanın ısırıp yiyesi geliyor" denilir. Sonuç olarak cinsel ilişki sırasında ufak tefek sıkma, ısırma ve tırmalama gibi davranışlardan haz duymayı normal sınırlar içinde bir sadomazoşizm olarak ele alırız. Diğer yandan, acı çekme ve acı verme davranışlarının mutlaka olmazsa olmaz bir önkoşul olması durumlarında bunu bir cinsel davranış bozukluğu olarak değerlendirebiliriz.

TOPLUMSAL ŞARTLANMA

Bazı insanlar sadizm ile erkeklik ve mazoşizm ile kadınlık arasında bir bağlantı olduğuna inanırlar. Erkeklerin yapıları icabı sadizme ve kadınların da mazoşizme daha yatkın olduğunu savunurlar. Diğer yandan günümüzde de birçok erkek için sadizme ve birçok kadın için de mazoşizme bir eğilim vardır. Ancak bu durum, örneğin bazı kadınların mazoşizme yatkınlığı, kadınların doğasından değil ama uygulanan toplumsal şartlanmalardandır. Çifte ahlak standartlarıyla eğitimden dolayı erkek çocukları "vurmaya, kırmaya ve saldırgan" olmaya teşvik edilir. Kız çocuklarına ise "uysal, zavallı ve çile çeken" olması öğretilir. Eh haliyle daha sonra da kız çocuklarında mazoşizm, erkek çocuklarında da sadizm daha fazla olabiliyor. Yani bu durum uygulanan eğitimlerdendir. Gerçek anlamda kadın erkek eşitliğinin geçerli olduğu bir eğitim ile yetiştirilenlerde doğal olarak, kadınların mazoşist ve erkeklerin de sadist olması şeklinde bir şartlanma olamaz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA