• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSNÜ UÇAR

Antidepresif kullanmak

husnu.ucar@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.06.2014, 00:00
"Sen hangi depresif ilacı kullanıyorsun? O ilaçtan memnunsan, sana iyi geldiğine göre ben de kullanayım!!!...".

Gün toplantılarında kadınlar arası sohbetlerde rastlayabileceğimiz bir söyleşi. Tabii ki sadece kadınlarda değil, erkeklerde de ve özellikle de gençlik dönemlerinde bu gibi yanlış davranışları çok sık görebiliyoruz. Antidepresif ilaçlar sıradan bir ağrı kesici gibi kullanılmaması gereken ilaçlardır. Eğer ki bir panik bozukluğu, obsesyon veya depresyon varsa elbette kullanılmalıdır.
Bu ilaçlar uyuşturucu, uyku verici veya rahatlatıcı oldukları için kullanılmaz. Bu ilaçlar aslında insanların beyinlerinde ortaya çıkan bioamin bozukluğunu düzeltir. Yani beyin kimyasını düzeltir. Ama, eğer gerçekte böylesi bir rahatsızlığınız olmadığı halde ağrı kesici veya antibiyotik almanız ne kadar sakıncalı ise, antidepresifler daha da sakıncalıdır.

SUÇLU DURUMA DÜŞERSİNİZ!
Bir psikiyatrist, hastasına antidepresif verirken birçok şeyi göz önünde bulundurur. Arkadşınıza iyi gelen bir antidepresif sizde ciddi bir yan etkiye neden olabilir. Veya diyelim ki size çok iyi gelen bir antidepresifi siz de arkadaşınıza verdiniz. Tesadüf bu ya, varsayalım ki arkadaşınızın başka bir nedenden başı döndü ve merdivenden düştü. Aslında kanunlara göre arkadaşınıza ilaç verdiğiniz için, siz suçlu oluyorsunuz.

Psikiyatri uzmanı dışında doktor bile yazmamalıdır
Yine aynı şekilde beyin jimnastiği yapmaya devam edelim. Diyelim ki siz bir beyin cerrahına veya üroloji uzmanına gittiniz. Ve yine diyelim ki, o üroloji uzmanı da sizin moral bozukluğunuz ve sertleşme sorununuz için bir bir antidepresif verdi. Aslında böyle bir tavır da çok sakıncalıdır. Neden?
Sıkıntı, üzüntü ve moral bozukluğu gibi belirtilerle ortaya çıkan her durum, her zaman sadece depresyon değildir. Bazen altta yatan bir diabet, guatr, kansızlık veya beyin tümörü yüzünden de depresyon tablosu ortaya çıkmış olabilir. Bazen de kişide aslında "bipolar bozukluk" veya "şizofreni" vardır. Ve de daha henüz bu hastalıkların tüm belirtilerinin ortaya çıkmadığı başlangıç dönemidir. Şizofreninin ilk başlangıç dönemi, bazen depresyonla benzeşebilir. Depresyon zannedilerek verilen antidepresif, şizofreninin daha bir alevlenmesine neden olabilir. Bipolar bozuklukta da ara dönemde kişi tamamen normaldir. Ama bu dönemde antidepresif alınırsa, manik atak geçirebilir.
Sonuç olarak antidepresif ilaçlar, psikiyatrist tedavisinin dışında "Nasıl olsa bir şey olmaz" diyerek rastgele kullanılacak sıradan ilaçlar değildir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA