• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSNÜ UÇAR

Alzheimer-bunama

husnu.ucar@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 14.08.2014, 00:00
Alzheimer; yaşlanma ile ortaya çıkan bir beyin hastalığıdır. Bellek, düşünme, algılanma, yargılama, konuşma ve daha birçok davranışta yetersizlik ortaya çıkar. Toplumumuzda yaşlı nüfusun artması ile paralel olarak Alzheimer oranı da artmaktadır.
65 yaş ve üzerindekilerde hastalığa yaklaşık yüzde 5-10 oranında rastlanabilmektedir. Nasıl ki yaşlılıkla beraber cildimiz daha buruşuk olabilir, gözlerimiz daha az görebilir, kulaklarımız daha zor duyabilirse aynı şekilde beynimizin becerisinde de yetersizlik olabilir. Sonuç olarak Alzheimer dediğimiz hastalık, beynin zayıflaması, yani beyin işlevlerinin bozulmasıdır.

KÜÇÜK UNUTKANLIKLAR
Başlangıçta hafif düzeyde olan unutkanlıklar zamanla artar. Unutkanlık yakın zamanla ilgilidir. Örneğin 75 yaşında birisi ilkokulda iken yaşadıklarını detayları ile anımsayabilirken öğlen yediği yemeği unutabilir. Evde cüzdanını sakladığı yeri bulamaz ve yakınlarını hırsızlıkla suçlayabilir. Olmayacak şeylere aşırı sinirlenmeler ve bağırıp çağırmalar görülebilir. Eskisine göre daha cimri, insanları kötüleyici ve yargılayıcı davranışlar gelişebilir.

HOŞGÖRÜSÜZ VE ÖFKELİ
Bazen gençlere ve sosyal değişimlere karşı hoşgörüsüz ve çok öfkeli olabilirken, bazen de içine kapanık çok sessiz ve durgun olabilir. Yani belirtiler tüm insanlarda aynı değildir. Ayrıca yaşlanınca tüm insanlarda Alzheimer görülecek diye bir kural da yoktur. Örneğin eski Başbakanlarımızdan Ecevit ve Demirel aynı yaştadır. Ecevit ölmeden önceki zamanlarda beyin fonksiyonları bakımından pek iyi durumda değildi. Ama, laf aramızda Demirel'in beyni şu anda bile gayet normal, gayet mükemmel bir durumda. Yani kimin yaşlılığının nasıl olacağını başlangıçta tam olarak bilemiyoruz.
Alzheimer'ın ileri dönemlerinde unutkanlıklar ile beraber gerçek dışı algı ve yargılara da rastlayabiliriz. Örneğin kişi cinler tarafından rahatsız ediliyordur veya CIA kendisini takip ediliyordur. Komşusu parasını çalıyordur. Pskiyatrik tedavinin de en çok işe yaradığı bu gibi sorunlardır.
Sadece Alzheimer'ı önlemek için değil ama genel olarak yaşlılık ile ilgili bazı öneriler elbette vardır. Aşırı alkol ve uyuşturucu gibi beyine zarar verici maddelerden uzak durmalıyız. Diğer yandan spor, seks ve çalışma gibi bedensel ve beyinsel etkinliklere de olabildiğince yakın olmalıyız. Alzheimer ICD-ID'a (Dünya Sağlık Örgütü'nün hastalık sınıflaması) göre bir psikiyatri rahatsızlığıdır. Eğer Parkinson veya damarsal bir sorun varsa nöroloji de ilgilenmelidir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA