• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Mevsimsel tüy dökülmesi

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 08.05.2011, 00:00
Havaların ısınması ile birlikte nasıl biz kışlık kıyafetlerimizi değiştirip daha ince yapıda kıyafetler giyiyorsak. Köpek ve kedilerde soğuklara uygun yapıdaki kalın ve sık tüyleri döküp sıcak havalara uygun daha ince yapıda tüyler çıkarmaya başlarlar.
İşte bu dönemde aşırı bir tüy dökülmesi başlar. Eğer uygun fırçalarla düzenli tararsak 1 ay kadar süren bu dönemde tüm değiştirilen tüyleri toplamış oluruz. Ayrıca tüyleri güçlendiren vitamin ve ilaçlar konusunda veteriner hekiminizden bilgi alabilirsiniz. Bugünlerde olduğu gibi sık sık soğuk ve sıcak hava değişiklikleri tüy dökülmesini daha çok tetikler. Eğer bu tüy dökülmesine dayanamıyorsak da çaresiz her ırk köpeğimizi tıraşa götürüp toptan tüy dökülmesi probleminden kurtulabilirsiniz.

Annesiz kedi yavrusu nasıl bakılır?
Bu aylarda kedilerin doğum döneminin devam etmesi ile ne yazıkki bazı bilinçsiz insanların yavru kedileri anne kedinin doğurduğu yerden alıp başka yerlere atması ile çok fazla sayıda öksüz yardıma, bakıma muhtaç kedi yavrusu ile karşılaşıyoruz.
Böyle bir yavru bulduğunuzda öncelikle muhakkak veteriner hekime götürerek üzerinde bulunabilecek pireler için doğru ve gerekli dozda ilaçlarla tedavisini yapmasını sağlayınız.
Daha sonra beslenmesi için kedi biberonları ve hazır kedi sütlerinden alıp gündüz saatlerinde 3 saatte bir gece ise en son geç vakit ve sabah uyandığınızda olmak üzere düzenli taze mama hazırlayarak beslemeliyiz. Her besleme öncesi ve sonrasında ucu ıslatılmış bir kağıt mendili kuyruk altına tahriş etmeden sürterek çişini ve dışkısını yaptırmalısınız.
Yavruyu temiz tutmalısınız. Bunun içinde kirlenen yerlerini önce ıslak sonra kuru pamukla temizleyebilirsiniz.
Kedi yavruları çok kısa sürede serpilirler. 1 aylık olmuş bir kedi yavrusu kaptan yiyecek alabilir. Bu arada tüm bu bakım sırasında lütfen Veteriner Hekiminizle bağlantıda olunuz.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI