• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KOSGEB’den 2.5 milyar liralık kredi desteği ZEKERİYA MUTLU

KOSGEB'den 2.5 milyar liralık kredi desteği

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 22.10.2009, 00:00
KOBİ'lere yönelik hazırlanan üç ayaklı destek paketinin, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün tarafından açıklanması piyasalara moral aşılamıştır.
Nihat Ergün tarafından kamuoyuna duyurulan paket, 100 bin KOBİ'ye 25 bin liralık işletme kredisi desteği verilmesinin ayrıntılarını içermektedir.

AVANTAJLI KREDİLER
Alınan kararlara göre, KOSGEB veri tabanında yer alan işletmelerin yararlanabileceği kredilerin faizlerinin yüzde 75'i KOSGEB tarafından karşılanacaktır. Krediyi kullanan işletmeler ise faizin sadece yüzde 25'ini ödeyeceklerdir.
15 ay vadeli olacak kredilerin geri ödeme koşulları da işletmelere bazı avantajlar getirecektir. Kullanılan kredilerin geri ödeme tablosu, ilk üç ayı ödemesiz, kalanı aylık eşit taksitler şeklinde düzenlenecektir.
Kredinin üst limiti 25 bin lira olmasına karşın, bu imkandan yararlanmak isteyen kadın girişimciler için üst limit 30 bin lira olarak belirlenmiştir.
Üç ayaklı destek paketinde ayrıca Güneydoğu Anadolu'da bulunan KOBİ'lere ve sel felaketinden zarar gören işletmelere yönelik düzenlemelere de yer verilmiştir.
Bakan Ergün, turizm, inşaat, toptan ve perakende ticaret, madencilik, ulaştırma, bilgi ve iletişim başta olmak üzere 13 başlık altında faaliyet gösteren KOBİ'lerin KOSGEB desteklerinden yararlanabileceklerini açıklamıştır.

TEREDDÜTLER GİDERİLMELİ
Reel sektörün önünü açmayı, piyasaları canlandırmayı hedefleyen tedbirlerin ekonomiye heyecan ve moral getirdiği bir gerçektir. Ancak düşünülen önlemlerin hayata geçirilmesinde aksamaların yaşanmaması için dikkat edilmesi gereken noktalar vardır.
Öncelikle bankalar kredi işlemlerini basitleştirmeli, krediye ulaşımı hızlandırmalıdırlar. Ekonomik krizin yoğun şekilde yaşandığı dönemde bankaların KOSGEB desteklerine tereddütle yaklaşmaları, cansuyu kredilerinde arzulanan hedeflerin yakalanmasını önlemiştir.

HİZMET AĞI GENİŞLETİLMELİ
KOSGEB yasasının değişmesiyle ticaretle uğraşan ve hizmet sektöründe çalışan esnaf sanatkarlar da KOSGEB desteklerinden yararlanmaya hak kazanmışlardır. Böylece kurumun 235 bin sanayici kuruluştan oluşan hizmet alanı, 2 milyon 235 bin işletmeyi kapsayacak şekilde genişlemiştir.
KOSGEB'in yeni durum karşısında daha iyi örgütlenmesi ve çalışan yapısını geliştirmesi bir zorunluluktur. KOSGEB yeniden yapılandırılarak, genişleyen hizmet ağını kucaklayabilecek yapıya kavuşturulmalıdır.
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, İzmirli esnaf sanatkarların KOSGEB desteklerinden en iyi şekilde yararlanabilmeleri amacıyla, kendi binası Birlik Plaza'da KOSGEB çalışmaları için ayrı bir birim oluşturmuştur.
Dört yıldır İESOB bünyesinde KOSGEB elamanlarının çalışmaları için oluşturulan KOSGEB Sinerji Odağı biriminin kapasitesi, kanunun getirdiği yeni koşulları karşılayabilecek şekilde genişletilmiştir.
Daha fazla personelle ve daha geniş departmanda hizmet verecek birimimiz esnaf sanatkarların hizmetine girmiştir. İstenilen kriterlere uyan ve kredilerden yararlanmak isteyen her esnaf sanatkarımız, Birlik Plaza'da 1'inci katta hizmet veren birimimizden yararlanabilir.

VERİ TABANINA KAYDOLUN
Bu noktada esnaf sanatkarlarımıza da düşen ödevler bulunmaktadır.
Çağımız bilgi ve iletişim çağıdır. Esnaf sanatkarlar faaliyet alanlarına göre çağın istediği yenilikleri uygulayabilmeli, yeni dünya düzenine uyum sağlayabilmelidir.
Bu çerçevede, yeniden düzenlenen yasasıyla birlikte KOSGEB, küçük işletmelerin işlerini büyütebilmeleri, ufuklarını genişletebilmeleri için içinde pek çok fırsatlar barındıran bir kurum olacaktır.
KOSGEB destekleri sadece uygun koşullu kredi imkanlarıyla sınırlı değildir. Fuarcılık, eğitim, tanıtım, yeni pazar imkanları, iş geliştirme gibi alanlarda kurumun KOBİ'lere yönelik farklı hizmetleri bulunmaktadır.
Ancak KOSGEB desteklerinden yararlanabilmek için kurumun veri tabanına kayıt olma zorunluluğu bulunmaktadır.
Esnaf sanatkarlarımızın vakit geçirmeden KOSGEB'e müracaat ederek kurumun veri tabanında yer almak için gereken işlemleri yerine getirmeleri kendi menfaatleri icabı olacaktır.

HATIRLATMA
KOBİ ve Sosyal Kalkınma projeleri için 2009'un ilk 6 ayında 30 milyon lira hibe kredi dağıtan İzmir Kalkınma Ajansı'nın 43 milyon lira daha hibe kredi vereceği açıklandı.
Proje sahiplerine yıl sonuna kadar turizm ve çevre ile tarım ve kırsal kalkınma konularında 32 milyon liralık hibe kredi kullandıracak olan İZKA, 2010 yılında da 'Güdümlü Proje' başlıklı destek programı kapsamında fikirleriyle başvuran katılımcılar için 10 milyon lira, doğrudan faaliyet desteği adı altında da 1 milyon lira olmak üzere İzmir ekonomisine toplam 43 milyon liralık destek verecek.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA