• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Bağ-Kur istismarcılarına karşı dikkatli olalım ZEKERİYA MUTLU

Bağ-Kur istismarcılarına karşı dikkatli olalım

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 17.12.2009, 00:00
5510 sayılı kanunun geçici 17'inci maddesi hükmü gereğince, Bağ-Kur prim borçlularının bir kısmının sigortalılıkları, herhangi bir başvuruya gerek kalmaksızın kurum tarafından durdurulmuştur.
Hal böyle iken, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü arasında yapılan görüşme ve yazışmalarda, bazı art niyetli kişilerin, 'Bağ-Kur prim borçlarını sildirmek' bahanesi ile kanun maddesinden haberi olmayan sigortalılardan haksız menfaat temin ettikleri anlaşılmıştır.
Vatandaşları istismar eden bu kişiler, kuruma zaten borcu gözükmeyen sigortalılardan, borç temizleme adı altında para almakta, özellikle kırsal bölgelerde pek çok hak sahibi sigortalının canını yakmaktadırlar.

BİLMEK GEREK
Öncelikle tüm Bağ-Kur sigortalılarının şunu bilmesinde yarar vardır.
1479 ve 2926 sayılı kanunlara göre, 30 Nisan 2008 tarihi itibarıyla, Bağ-Kur'a beş yıldan fazla prim borcu olanların sigortalılıkları durdurulmuştur.
Kuruma beş yıldan fazla prim borcu olanlar, önceden prim ödese de ödemese de durum değişmemektedir. Durdurulan süreler sigortalılık süresinden sayılmamakta ve bu dönemlere ilişkin prim borçları takip edilmemektedir.
Durum böyle iken, tanınan yasal imkanı bilmeyen bazı sigortalıların, borçlarının silinmesi karşılığında kötü niyetli kişilere gereksiz ödemeler yaptığı duyumları alınmaktadır.
Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü tarafından, özellikle kırsal bölgelerde sigortalıların bu şekilde daha fazla suistimal edildikleri belirlenmiştir.
Dolayısıyla esnaf sanatkarlarımızdan, borçların temizlenmesi bahanesi ile para talep edenlere itibar etmemelerini, bu kişileri kolluk güçlerine ve görevlilere bildirmelerini rica ediyor, bu şekilde dolandırılan esnaf sanatkarlarımızın ve hak sahiplerinin yargı yoluna başvurabileceklerini hatırlatmak istiyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA