
Türkiye gündemini iki gündür meşgul eden "Karayılan İran'da yakalandı" iddialarının bir isim benzerliğinden ibaret olduğu ortaya çıktı. Önceki gün TRT'nin İran kaynaklarına dayandırılarak verdiği haber heyecana neden olmuş ancak haber teyit edilmemişti. Dün de İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi'nin "Bu haber doğrudur, istihbarat birimleri PKK'nın iki numaralı ismini tutuklamıştır" açıklamasında bulunması heyecana neden oldu. Ancak bir süre sonra iki numaradan kastdedilenin başka bir kişi olduğu ortaya çıktı.
SON DAKİKA VERDİ
Anadolu Ajansı dün saat 12.16'da "İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Burucerdi: PKK'nin elebaşı karayılan yakalandı" anonsu geçti. Saat 12.20'de AA'den geçen ilk ayrıntılı haberde ise "Burucerdi, 'İstihbarat güçlerimiz, Karayılan'ı yakalayarak önemli bir iş başarmışlardır' diye konuştu" ifadesine yer verildi. Ancak bu haber Başbakanlık ve Türk Dışişleri Bakanlığı kaynakları tarafından doğrulanmadı. Terör örgütü PKK ve BDP tarafından yapılan açıklamalarda da karayılan'ın yakalandığı açık bir şekilde yalanlandı. Örgüte yakınlığıyla bilinen Roj TV'de banttan karayılan röportajları yayımlandı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun telefonla aradığı İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ile de, Karayılan'ın İran tarafından yakalandığına ilişkin ellerinde bir bilgi bulunmadığını söyledi.
BORU HATTINI VURAN
Resmi kaynaklar tarafından doğrulanmayan bu haber üzerine Anadolu Ajansı, saat 14.29'da şöyle bir düzeltme geçti: "İran'ın resmi haber ajanslarından Fars'ın bildirdiğine göre, İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi, terör örgütü PKK'nın 'iki numaralı isminin' yakalandığı haberlerini teyit etti. İran'ın bir başka resmi haber ajansı Mehr de 'PKK'nın ikinci adamının yakaladığı haberi doğrulandı' başlığı altında şu ifadelere yer verdi: "Burucerdi, terör örgütü PKK'nın ikinci adamının İran tarafından yakalandığını doğruladı."
Bu arada Burucerdi'nin kastettiği "iki numara"nın bir süreden bu yana Türkiye-İran sınır bölgesinde İran boru hatlarına saldırı düzenleyen PKK grubun ikinci ismi Murat Karasaç olduğu ileri sürüldü. 29 Temmuz'da İran'ın Türkiye'ye doğalgaz taşıyan boru hattına saldıran kişilerin de bu grubun üyesi olduğu kaydedilmişti. Murat Karasaç'ın kod isminin ise Cemil olduğu belirtildi. Murat karayılan'ın kod adı ise 'Cemal'.
"PSİKOLOJİK HAREKAT"
BDP Diyarbakır milletvekili Şerafetin Elçi de bu iddiaları psikolojik savaşın parçası olduğunu savunarak, "İtibar edilecek iddialar değil. Çünkü İran'ın on o bölgede başarılı operasyonu yok. Örgütün lider kadrosunu tavsiyesi ile bu iş çözülmez. Çünkü PKK tabanı olan bir hareket. Öncelikle halkın direnişine neden olan sorunlar ortadan kaldırılmalı" dedi.
BDP Eşbaşkanı Hamit Geylani ise, "Birileri yine olayları tırmandırmak istiyor" dedi.
PKK'da "2 numara" kim?
İran tarafından gelen "PKK'nın iki numaralı adamı yakaladı" iddiası, "terör örgütünün 2 numaralı adamı kim?" sorusunu da beraberinde gündeme getirdi. Halen İmralı'da ömür boyu hapis cezasını çeken Abdullah Öcalan 1 numara olarak kabul edilirse, örgütün 2 numarası Murat karayılan olarak gösteriliyor. Ancak bölge kaynakları, cezaevindeki Öcalan'ın örgüt liderliği sıfatını kullanmadığı için bu çıkarımın doğru olamayacağı görüşünde. Denklemlerde Öcalan dışarıda bırakılınca durum daha karışık bir hal alıyor. Çünkü PKK, KCK denilen bir çatı örgütü tarafından kontrol ediliyor.
KCK'nın 10 kişilik yürütme konseyi ise sadece PKK değil, İran'a karşı kurulan PJAK, Irak'a karşı kurulan PÇDK, Suriye'ye karşı kurulan PYD ile bunların yanında Kongra-Gel ve HPG'nin de tüm faaliyetlerini kontrol ve denetleyen bir yapı olarak biliniyor. KCK'nın Yürütme Konseyi Başkanlığını -diğer bir deyişle 1 numara- yürüten isim Murat karayılan. Konseyde onun dışında Duran Kalkan, Mustafa Karasu, Cemil Bayık, Ahmet Töre, Nuriye Kesbir, Layika Gültekin ile "Nevroz Ceren", "Rohani Serhat" ve "Bese Erzincan" kod adlı üyeler bulunuyor. Konumları itibariyle konsey üyeleri birbirinin altında ya da üstünde değil. Ancak örgüte yakın kaynaklar, karayılan'dan sonra ismi en fazla geçen konsey üyesinin Cemil Bayık olduğunu belirterek, "Karayılan bir numara kabul edilirse, iki numara kesinlikle Cemil Bayık'tır" ifadelerini kullanıyor.
