Manisa'nın köklü ihracat firmalarından Uçak Kardeşler, yaş sebze ve meyve sektöründe 11 yıl üst üste Türkiye ihracat şampiyonu olarak önemli bir başarıya imza attı. Firma sahiplerinden Ali Uçak, Alaşehir'deki kiraz işleme tesisinde Manisa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Önder Aydın ve Manisa basın mensuplarını ağırlayarak hem şirketin başarı hikâyesini hem de tarım sektörüne ilişkin değerlendirmelerini paylaştı.

"LİMON SATARAK BAŞLADIK"
Ticarete İstanbul'daki semt pazarlarında limon, maydanoz ve salatalık satarak başladıklarını anlatan Ali Uçak, bugün 34 ülkeye ihracat yapan ve son 11 yıldır sektörünün ihracat lideri olan bir firma konumuna ulaştıklarını söyledi. Başarılarının arkasında çalışanlar ve üreticilerin emeğinin bulunduğunu vurgulayan Uçak, "Bu başarıda emeği geçen tüm çalışanlarımıza ve üreticilerimize teşekkür ediyorum. Bugün geldiğimiz noktaya onların katkılarıyla ulaştık" dedi. Tarımın Türkiye için stratejik bir sektör olduğuna dikkat çeken Ali Uçak, işletmelerinde çalışanların yaklaşık yüzde 70'inin kadınlardan oluştuğunu belirtti. Türkiye genelinde 30 binden fazla tarım işçisine istihdam sağladıklarını ifade eden Uçak, bunların yaklaşık 500'ünün ziraat mühendisleri, muhasebe, pazarlama ve yönetim kadrolarında görev yaptığını, geri kalan çalışanların ise tarımsal üretim süreçlerinde yer aldığını söyledi. Tarımın her yaştan insana istihdam sunduğunu belirten Uçak, "Hiçbir mesleği olmayan insanlar aileleriyle birlikte tarımda çalışma imkânı bulabiliyor. Bu nedenle tarım, Türkiye'de milli güvenlik politikası kadar önemli bir sektördür" diye konuştu.

KAZANDIRMAK MUTLU EDIYOR
1973 doğumlu olduğunu ve ilkokul yıllarından itibaren tarımla iç içe büyüdüğünü anlatan Ali Uçak, şirketin başarı hikâyesini şu sözlerle özetledi: "Semt pazarlarında taneyle limon, maydanoz ve salatalık satarak başladığımız bu yolculukta bugün Türkiye'nin son 11 yıldır ihracat şampiyonu olan firması haline geldik. Bu başarı tamamen çalışanlarımızın ve üreticilerimizin eseridir." Yaş sebze ve meyve sektöründe 11 yıl üst üste ihracat şampiyonu olmanın çok önemli bir başarı olduğunu dile getiren Uçak, "Üreticimizin yetiştirdiği her kilogram ürünü ihraç ederek ülkemize kazandırdığımız her dolar bizi mutlu ediyor" ifadelerini kullandı.
BİRÇOK İLDE TESİSLERİ VAR
Tarım sektörünün ihracatta tamamen yerli üretime dayandığını vurgulayan Uçak, sanayi ihracatında ithal girdi oranlarının yüksek olduğunu, tarımda ise ihracatın tamamının yerli üretimden oluştuğunu söyledi. Türkiye'nin birçok ilinde tesislerinin bulunduğunu belirten Uçak, "Mersin, Adana, Antalya, Çanakkale, Bursa, İzmir, Aydın ve Isparta başta olmak üzere tarımın olduğu her bölgede faaliyet gösteriyoruz. Ürünleri paketleyerek hem iç pazara hem de 34 ülkeye ihraç ediyoruz" dedi. Tarımın dışarıdan göründüğü kadar kolay bir sektör olmadığını ifade eden Ali Uçak, üretimden paketlemeye, ambalajdan lojistiğe kadar tüm süreçlerde ciddi maliyetler bulunduğunu söyledi. Yanlış bilgilendirmelerin hem üreticiyi hem de tüketiciyi olumsuz etkilediğini dile getiren Uçak, artan girdi maliyetleri ve döviz kurundaki gelişmeler nedeniyle ihracatçıların zorlandığını ancak ekonomik şartların zamanla iyileşeceğine inandıklarını belirtti. Dünyanın birçok ülkesini ziyaret ettiklerini söyleyen Uçak, ekonomik sıkıntıların küresel ölçekte yaşandığını ifade etti. Pandemi, Kahramanmaraş merkezli depremler, bölgesel savaşlar ve EYT düzenlemesinin ekonomiye önemli maliyetler getirdiğini belirten Uçak, "Türkiye güçlü bir ülke. Zorlukları aşacağımıza ve önümüzde daha güzel günlerin olduğuna inanıyorum" dedi.