SİNAN DOĞAN (HABER MERKEZİ)
İzmir iş dünyası, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu başkanlığında 13-15 Mayıs'ta Atina'da yapılan toplantıda vize konusunda alınan kararın peşine düştü. Toplantıda Papandreu yeşil pasaportlara vize muafiyeti tanınacağını, adalara günübirlik gidişe vizenin kaldırılması için çalışacaklarını açıklamıştı. İzmir Ticaret Odası (İTO) meclis toplantısında konuşan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, vize konusunda Yunanistan'ın adımlarını hızlandırması için baskı kuracaklarını açıkladı. Demirtaş, "Atina'daki toplantıda vize konusunda önemli kararlar alındı. Yunanistan hükümeti, Türklerin adalara vizesiz gidişini sağlamak için Avrupa Birliği ile görüşüyor. Bu konuda baskı yapmak için İzmir Valisi Cahit Kıraç ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile beraber 4 Haziran'da Sakız'a, 5 Haziran'da da Midilli'ye gideceğiz" dedi.
Mayıs ayının İzmir'in ayı olduğunu belirten Demirtaş, "Bucaspor şampiyon oldu. Atina ile bahar yaşıyoruz. Çinli otomotiv şirketleri DFM ve Haima İzmir'de yatırım yapma kararı aldı. Fizibilite çalışmaları iki firma için de devam ediyor. Kruvaziyer gemileri binlerce yolcu getiriyor. Bu başarıların hepsinde payımız var" diye konuştu.
"YILDIRIM GELECEK"
İzmir'e artık 3 kruvaziyer gemisinin birden yanaştığını belirten Demirtaş, "Ancak turistleri hala yük limanına indiriyoruz. Liman köstebek yuvası gibi... Bunları göstermek için Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ı İzmir'e bekliyoruz. Bakanımız, Bilişim Kongresi'ne katılmak için 9 Haziran'da gelecek. Birlikte limanı gezeceğiz" dedi.
Demirtaş, tebrik mektubu gönderdikleri CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu, önümüzdeki günlerde ziyaret etmek istediklerini söyledi. Demirtaş, S Plaka'nın rant aracı haline geldiğini belirterek, "Noterde devir işlemi bin lira olan S Plaka, 40 bin liraya satılıyor. İhale iptal edildi, şimdi paraları geri veriliyor. Ama araç aldılar, onlar ne olacak? S Plaka'daki tahditin kaldırılmasını istiyoruz" dedi.
Toplantıya konuk olan İzmir Vergi Dairesi Başkanı Mustafa Gürhan Acar, meclis üyelerinin soru ve şikayetlerini dinledi. Acar, "Elimdeki personelin çoğu 21 ile 25 yıllık. Köklenmiş problemler ve davranış bozuklukları var. Tamamen mükellefin işini kolaylaştırın diyoruz. Kimse hiçbir mükellefe kızma hakkına sahip değil. Özel sektör nasıl iş yapıyorsa benim memurum da aynı şekilde iş yapmak zorunda. Öğlen vergi dairelerini açıyoruz, tatil diye bir şey tanımıyoruz" dedi. Kayıtdışını önlemek için sektörel incelemeye inandığını ifade eden Acar, "Haksız rekabeti önlemek, tüm sektörü gözetim altına almakla ilgili bir şey. Kim haksız para kazanıyorsa o bizim hedefimiz" diye konuştu. İTO
Başkanı Demirtaş ise kayıtlı işadamlarının odası olduklarını belirterek, kayıtdışının önlenmesini istedi. Demirtaş, vergi borçlarının düşük faizle 60 aya yayılması gerektiğini de ifade etti.