MURAT ŞAHİN (HABER MERKEZİ)
Türkiye'de 1980'li yıllarda aralarında dönemin Başbakanı Turgut Özal'ın dünürü Alpaslan Beşikçioğlu'nun da sahibi bulunduğu firmalar tarafından kuru üzüm, kuru incir ile organik tarım üretiminin ilk başladığı kent olan İzmir, bu alanda marka şehir oldu. Organik ürünlere ilgi duyan İngiltere Veliahtı Prens Charles'in bile takdirini alan İzmir, Türkiye'den yapılan 200 milyon dolarlık organik tarım ürünü ihracatının 130 milyon dolarını tek başına gerçekleştiriyor. Son dönemde birçok işadamı da bu sektöre adım atarken, Türkiye'nin belediye ve Tarım İl Müdürlüğü Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği'nin işbirliği ile ilk Ekolojik Pazarı da bu kentte kuruldu. Organik tarım ürünlerinde ilk uluslararası fuara da imza attı.
DÜNYA GENELİ
3 bin dekar alanda kekik üretimi yapan Gürel Grubu organik tarım ürünleri üretimi için son aşamaya gelirken, İnci Holding'in Yönetim Kurulu eski Başkanı Emel Önal Özkaya ise gelini Aygül Akar Önal ile organik zeytinyağı üretimi yapıyor. EBSO Meclis Üyesi Atınç Abay da ortağı olduğu Zeytin İskelesi'nde organik zeytinyağı üretimi yapıyor. EBSO Meclis Üyesi Işın Yılmaz ise Urladan markası ile organik tarım ürünleri üretiyor. ABD'de organik tarım eğitimi alan İzmirli kadın girişimci Pelin Omuroğlu Balcıoğlu ise Urla'da kurduğu çiftlikte organik tarım ürünleri yetiştirerek butik mağazasında müşterilerine sunuyor. Dünya genelinde organik ürünler dış ticaret hacminin 40 milyar doları geçtiğini, Türkiye'nin ise bu pastadan 200 milyon dolar pay aldığını belirten Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) Başkanı Atilla Erten, İzmir'in bu alanda da öncü olduğunu söyledi.
HEDEF 1 MİLYAR DOLAR
Ertem, "Şu anda Türkiye'nin organik tarım üretimi ihracatı 200 milyon dolar. Bu ihracatın 130 milyon doları İzmir'den gerçekleştiriliyor. İç piyasadaki organik tarım pazarı ise 3-5 milyon dolar seviyesinde. İzmir organik tarım üretiminde marka kent olmuş durumda. Prens Charles bile İzmir'i yakından takip ediyor. Önümüzdeki dönemlerde de İzmir bu alandaki liderliğini artırarak sürdürecek" dedi.
İzmir başta olmak üzere Türkiye'nin organik tarım pazarında büyük bir potansiyeli bulunduğuna dikkat çeken Ertem, 2012 yılı sonunda hedefin 1 milyar dolarlık ihracat olduğunu kaydetti. İzmir'in organik tarım alanında cazibe merkezi olduğunu Türkiye'nin ilk uluslararası ekoloji fuarını da İzmir'de gerçekleştirdiklerini açıklayan Ertem, "Fuara 100'ün üzerinde firma katılırken, 7 binin üzerinde ziyaretçi geldi. Bu alanda ilk dernek 1992 yılında izmir'de kuruldu. Şu anda izmir organikte başkent. İlk ekolojik pazarı derneğimiz organizasyonunda Bostanlı'da kurduk. Diğer ilçelerde de bunların arkası gelecek. Sektör her yıl yüzde 10'un üzerinde büyüme başarısı gösteriyor" diye konuştu.
GÜRELLER...
Salihli'de 3 bin dekar alanda kekik üretimi gerçekleştirdiklerini belirten Gürel Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Noyan Gürel, organik tarım ürünleri için 1.5 yıldır araştırma yaptıklarını söyledi. Kısa süre içinde arazilerinin bir bölümünde tarımsal üretime başlayacaklarını açıklayan Gürel, ilaç ve kimyasal kullanılmayan organik tarımda böceklerle mücadele için organik böcek üretimi de yapacaklarını kaydetti. Gürel, geleceği olan sektörde yer almak istediklerini kaydetti.
İNCİ HOLDİNG
Org Olive markasıyla organik zeytin ve zeytinyağı üretimine başladıklarını dile getiren İnci Holding'in ortaklarından ve Yönetim Kurulu eski Başkanı Emel Önal Özkaya da bir aile şirketi olarak kurdukları Jupiter Tarım Gıda A.Ş'de, gelini Aygül Akar Önal ile birlikte çalıştıklarını söyledi. Manisa'nın Salihli ilçesinde verimli Bintepe topraklarındaki 307 dönümlük araziye 13 bin zeytin fidanı diktiklerini açıklayan Özkaya, ürünlerini internet üzerinden pazarladıklarını anlattı.
URLADAN'I YARATTI
EBSO Meclis Üyesi, tekstilci Işın Yılmaz ise eşi Muammer Yılmaz ile birlikte hobi olarak başladıkları organik tarım üretiminde Urladan markasını yarattılar. Urla'daki çiftliklerinde ürettikleri ürünleri internet sitesi aracılığıyla satışa sunduklarını belirten Işın Yılmaz, Bostanlı Eko Pazar'da da her hafta ürünlerini tüketicilerle buluşturduklarını kaydetti. Seracılık üzerine yüksek öğrenim gördükten sonra ABD'de organik tarım eğitimi aldığını belirten İzmirli kadın girişimci Pelin Omuroğlu Balcıoğlu da Urla'da kurduğu çiftlikte organik tarım ürünleri yetiştirdiğini söyledi. Urla'nın Yağcılar köyündeki Ayerya Organik Tarım Çiftliği'ni işlettiğini belirten Balcıoğlu, yetiştirdiği organik ürünleri, Urla'daki butik mağazasında sattığını belirtti. Zeytin İskelesi'nin ortaklarından Atınç Abay ise geçen yıl organik zeytinyağı üretimine başladıklarını söyleyerek, kaliteli organik ürünleri cazip fiyatlarla tüketiciye sunduklarını kaydetti.
SEKTÖRDE KİMLER VAR ?
İsim / Ne yapıyor ?
Noyan Gürel: Organik tarımsal ürünler
Emel Önal Özkaya: Organik zeytin ve zeytinyağı
Işın Yılmaz: Organik tarımsal ürünler
Pelin Omuroğlu Balcıoğlu: Organik tarımsal ürünler
Atınç Abay: Organik zeytinyağı
Serhan Ünsal: Kuru kayısı ve un
Prof. Dr. İsa Durmaz: Organik nar
26 yıllık mazisi var
Türkiye'de organik tarım 1984 yılında yabancı alıcıların talepleri ile ilk kez İzmir'de başladı. O dönemde Beşikçioğlu ve Mustafa Haydar Nazlı Gıda firmaları ilk organik kuru üzüm ve kuru incir üretimini gerçekleştirerek ihracatını yaptı. Daha sonra kuru kayısı ve fındık üretimine geçildi. Yıllar içinde organik tarım ürünü sayısı sürekli artarak bugün 300'e yaklaştı. İlk sektör derneği de 1992 yılında
Ekolojik Tarım Organizasyonu derneği (ETO) adıyla kuruldu. Halen 15 binin üzerinde üretici organik tarım üretimi yaparken, üretim yapılan alan sayısı da 200 bin hektarların üzerine çıktı. Sektörde şu anda yaklaşık yılda 500 bin tona yakın üretim yapılıyor.
İlk sertifikalı pazar İzmir'de
Türkiye'nin ilk sertifikalı organik ürünler pazarı da geçtiğimiz günlerde Bostanlı'da İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun katıldığı törenle hizmete açıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde, Karşıyaka Belediyesi, İzmir Tarım İl Müdürlüğü ve Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) işbirliğinde kurulan, ekolojik Pazarda İzmirli organik tarım üreticilerinin yanı sıra, Türkiye'nin dört bir yanından gelen organik tarım üreticilerinin de ürünleri satılıyor. 'Organik' logosu olan ürünlerin satıldığı pazar yaklaşık 4 bin metrekare alan üzerinde Cuma günleri hizmet veriyor. Kimyasal işlemden geçmemiş ahşap tezgahlarda satılan ürünler, tüketicilere bez yada kağıt ambalajlarda veriliyor.