Ekonomist dergisinin hazırladığı 2010'un en zengin 100 işadamı listesinde Ege Bölgesi'nden 4 farklı isim yer aldı
MURAT ŞAHİN (HABER MERKEZİ)
Ekonomist dergisi tarafından hazırlanan 2010 yılının en zengin 100 işadamı listesinde Ege Bölgesi'nden işadamı Lucien Arkas, Gürel ailesi, Yaşar ailesi ve Rona Yırcalı, Türkiye'nin en zengin 100 işadamı arasına girmeyi başardı. İlk 3 sırayı Koç, Şahenk ve Ülker ailesinin bulunduğu sıralamada, Lucien Arkas 1.5-2 milyar dolarlık servetiyle 36. sıraya yerleşirken, Gürel ailesi 1-1.5 milyar dolar arasındaki servetiyle 54. sırada yer buldu. Yaşar ailesi ise 750-1 milyar dolar arasındaki servetle listede 64. sırada yer bulurken, Balıkesirli Yırcalı ailesi ise 300-500 milyon dolarlık servetiyle listede 96. sırada yer aldı.
İLK KEZ GİRDİLER
Gürel ailesi ile Rona Yırcalı da bu yıl listeye yeni giriş yapan diğer isimler arasında bulunurken, geçen yıl 30. sırada olan Lucien Arkas, bu yıl 36. sırada yer aldı. 2009 yılında 55. sırada bulunan Yaşar ailesi bu yıl 64. sırada.
En zengin 100 işadamının serveti 227 milyar doları bulurken, 10 milyar dolar üstü servete sahip olan Koç ailesi zirveyi bu yıl da kimseye bırakmadı. Koç ailesini, Ferit Şahenk 10 milyar dolar üstü servetiyle izlerken, 7-8 milyar dolar servetiyle Ülker ailesi ise üçüncü sarada yer aldı. Son 2 yılda yaşanan global krizin etkileri nedeniyle servetlerinde erime olan Türkiye'nin en zengin 100 işadamı, krizin etkilerinin azalması ile servetlerini de artırmayı başardı.
HIZLI YÜKSELDİ
En zengin 100 Türk listesinde, Hamdi Akın, geçen yıla göre 63. sıradan 41. sıraya yükselerek dikkat çekerken, BİM'in ana ortaklarından Topbaş ailesi, 1-1.5 milyar dolarlık servetle 83'ten 51'e tırmandı. Listede 2-3 milyar dolar servetiyle 44'üncü sıradan 29'uncu sıraya kadar yükselen Ali Ağaoğlu ile birlikte 77'nci sıradan 53'e çıkan Erdoğan Demirören de göze çarpan isimler oldu.
"Başarı dayanışma ile geldi"
Sunel Tobacco ile Kırgızistan'ın en büyük 15'inci şirketi unvanını da taşıyan Gürel Şirketler Grubu'nda listeye 54. sırada girmenin gururu yaşanıyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Gürel Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı İstemi Gürel, "Ancak, para hepimizin bildiği gibi bugün var, yarın yok. Biz Gürel ailesi olarak yaptığımız işlerle, şirketlerimizin organizasyon ve başarılarıyla, çalışanlarımızın memnuniyeti ve sosyal sorumluluk ilkesiyle hareket ediyoruz" diye konuştu.
EĞİTİM ÖNEMLİ
Gürel Şirketler Grubu'nun dayanışma ruhunu her platformda egemen kıldığını kaydeden Gürel, "Ege, Samsun, Kırgızistan ve Bulgaristan'da ailemizin ayrılmaz bir parçası olarak gördüğümüz ve grubumuzun ayakta sağlam durmasını sağlayan tütün üreticilerinin yanlarında oduğumuzu göstermeye devam ediyoruz. Eğitime yakınlığımızla, oturduğumuz bölgedeki okullara her yönden yaptığımız yardımlar ve Işıkkent Eğitim Kampusu ile yarınlarımızın geleceği çocuklarımıza iyi bir gelecek kazandırmayı hedefliyoruz" dedi. Aile bireylerinin birbirine bağlılığının, sağlam, güçlü ve hoşgörülü yapısının elde edilen başarılardaki en önemli etken olduğunu belirten İstemi Gürel, kurumsal yapı içinde profesyonel yöneticilerin önemli yer tuttuğunu sözlerine ekledi.
