El halıcılarına bilimsel destek


İzmir Halıcılar ve Yer Döşemecileri Derneği Başkanı ve Ticaret Odası Meclis üyesi Naci Ölçen, el halıcılığının yurtiçi ve yurtdışında gelişmesi için bilimsel araştırma yapıldığını ve rapor hazırlandığını söyledi

İzmirli el halıcılarının iş potansiyellerini artırmak için bilimsel araştırma yapıldığını kaydeden İzmir Halıcılar ve Yer Döşemecileri Derneği Başkanı ve Ticaret Odası Meclis üyesi Naci Ölçen, Zafer Kalkınma Ajansı tarafından el halıcılığının geliştirilmesi için rapor hazırlandığını söyledi.
Kalkınma Bakanlığı ile Zafer Kalkınma Ajansı'na sunulacak olan Sektörel Kalkınma Strateji Raporu ile sektörün ihracat hacminin geliştirilmesi amaçlanıyor. El halıcığının gelişmesi için izlenecek yol haritasını belirleyecek rapor için Naci Ölçen'i ziyaret eden İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakkı Eraslan, İzmir'deki potansiyel hakkında bilgi aldı. Boğaziçi Üniversitesi'nde de master yapan Eraslan, Ölçen ile birlikte Alsancak'ta el halısı üretimi yapan bir fabrikayı da gezdi.
'ADIMLAR BELİRLENECEK'
Aynı zamanda İTO Meclis üyesi de olan Naci Ölçen, el halısında önemli potansiyeli olan İzmir'in önünün açılması gerektiğini söyledi. Hazırlanacak raporun sektör için bir fırsat olduğuna dikkat çeken Ölçen, el halıcılarının yurtiçi ve yurtdışı ticaretlerinin geliştirilmesi için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacaklarını söyledi.
Hazırlanacak rapor ile hangi bölgelerin, hangi sektörlerde daha fazla istihdam ve ihracat yaratabileceğinin ortaya çıkacağını kaydeden Ölçen, "Böylece gerek devletin gerekse özel sektörün atacağı adımlar belirlenecek. 30 ilde yapılan çalışmalar sırasında İzmir'in halıcılık alanında öne çıkabileceği görüldü. Bugün için İzmir el halısında Türkiye'nin merkezi konumunda. Amacımız katma değeri yüksek ürünler oluşturarak, ihracatımızı artırmak" diye konuştu.
El halıcılığına ayrı bir önem verilmesi gerektiğini belirten Ölçen, 'El halıcılığı Türk kültürünün bir mozaiği. Son dönemde özellikle ucuz Çin ürünleri, el halıcılarını mağdur etti. Tüketiciler kalitesiz ithal ürünleri tercih etmemeli. Sektör yöneticileri olarak bize düşen de el halıcılarımızın önündeki engelleri aşmalarına destek olmak. Değerli öğretim üyemizle bu noktada önemli işbirliğimiz oldu. İzmir'in mevcut potansiyeli ile ülke çapında ve Ege Bölgesi'nde el halısı merkezi olabileceği konusunda sayın Erarslan ile hemfikiriz. İşimiz daha yeni başlıyor. Yapılacak çalışmalarla mevcut sıkıntıları ve önerileri derleyecek, el halıcığı sektörüne yol haritası çizeceğiz" dedi.

"Sanatsal yön kuvvetlenmeli"

Alsancak'ta el halısı üretim ve satışını yapan firmanın sahibi Fikret Cumhur Önder, hammadde ve işgücü gibi girdi maliyetlerinin azaltılması gerektiğini vurguladı. Önder, "Örneğin Çin hükümeti aldığı 4 dolarlık ham maddeyi ihracat yapma koşuluyla 2 dolara üreticiye veriyor. Bizlere de bu tür destekler sağlanmalı. Girdi maliyetlerimizin yüzde 70'ini işgücü oluşturuyor. Rekabetçi olabilmemiz için tasarımlarımızı yani halının sanatsal yönünü kuvvetlendirmemiz gerekir" dedi.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.