Ege'nin yıldızları parladı

Tören katılan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 57 firmayı "babayiğit" olarak tanımlarken, EXPO adaylığı için İzmirlilerden daha çok çalıştığını söyledi

MURAT ŞAHİN (HABER MERKEZİ)
Ege Bölgesi'nde en çok ihracat yapan firmalar ödüllerini Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın elinden aldı. "Ege'nin Yıldızları" ödül törenine katılan Çağlayan 'babayiğit' olarak nitelendirdiği 57 ihracatçıya ödüllerini bizzat kendi takdim etti. Çağlayan, ihracatın şampiyonlarını kutladığı törende İzmir'in EXPO adaylığında İzmirlilerden fazla çalıştığını belirterek, "Spor Bakanımız bana gücenmesin ama gittiğimiz ülkelerde ilk olarak EXPO 2020 adaylığı için İzmir kulisi yapıyorum. Hava olumluysa ikinci gündem maddesi olarak Olimpiyat adaylığını gündeme getiriyorum" dedi. Hilton Oteli'nde yapılan ödül törenine Çağlayan ile birlikte Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, AK Parti İzmir Milletvekili Erdal Kalkan, AK Parti İl Başkanı Ömer Cihat Akay, CHP Aydın Milletvekili Osman Aydın, CHP Manisa Milletvekili Hasan Öner katıldı.

Eksen eleştirisi

Konuşmasında Türkiye'nin ihracata dayalı büyüme modelinde büyük başarıya imza attığını söyleyen Çağlayan, 10 yıl önce 36 milyar dolar ihracat yapan Türkiye'nin bugün 152.6 milyar dolar ihracata ulaştığını vurguladı. Bunu AB eksenli ihracat yapılanması yerine pazar çeşitlendirmesi ile başardıklarını dile getiren Çağlayan, "Bunu Türkiye'nin eksenini kaydırıyorlar eleştirileri altında yaptık. Türkiye'nin ekseni dünya eksenidir. Türkiye ihracatı yükselen pazarlarla eşit seviyeye geldi. Gelecek yıllarda ihracatın payı yükselen pazarlarda yüzde 60'a yükselecektir" diye konuştu.
AB "buyrun" diyecek
Konuşmasında AB'nin uygulamalarını da eleştiren Çağlayan, AB'nin samimi olmadığını bu nedenle ticaretin serbest dolaşımını engellediğini, Güney Kıbrıs konusunu önlerine getirdiğini dile getirerek, AB ile sonuna kadar mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi. Türkiye'nin AB'de de önünün haksız bir şekilhde kesildiğini vurgulayan Çağlayan, "Gün gelecek AB, Türkiye'ye buyrun diyecek. O zaman kararımızı vereceğiz. Türkiye AB'nin 28. üyesi olsa AB yüzde 20 daha fazla büyürdü. Türkiye böyle bir ortamda kendi çabası, müteşebbisi, sanayicisi ihracatçısı ile bu başarıya imza attı. Ama daha gidecek yolumuz var. Küresel krizi başarıya, fırsata çevirdik. Bundan hareketle 2023'ü hedefledik. Bu hedefleri 2023'ten önce yakalayacağız. Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır. Ekonomimizi 3-4'e katlayacağız. Yapmamız gereken bunların şartlarını oluşturmamız gerekiyor. 2023'ü bundan önceki sistemlerle yakalamayıyız. Fiziki yapımızı bu hedeflere uydurmalıyız" dedi. Türkiye'nin 14 Mayıs tarihinde IMF'ye borcu kalmayacağını, aksine 5 milyar dolar kredi veren bir ülke konumuna geldiklerini dile getiren Çağlayan, "IMF'de bu gidişle para kalmayacak. Avrupa ülkeleri tek tek para çekiyorlar. IMF çıpası olmaksızın Türk sanayisi kendi çıpası ile güzel günlere doğru yol alıyor" diye konuştu.
EXPO konusunda İzmirlilerden daha çok çalıştığını belirten Zafer Çağlayan, "Bilenler biliyor. 35'den fazla ülke dolaştım. Uçmaktan da nefret ediyorum ama gittiğimiz her ülkede Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız başta olmak üzere bizlerin önemli gündem maddesi EXPO. 260 gün sonra çıkar dünyaya haykırırız. Gittiğim ülkelerde hava müsaitse olimpiyatlar için de destek istiyoruz ama EXPO 2020 daha önemli. İzmir bunu hak ettiği şekilde kazanacaktır. Ülkemiz bunu hep birlikte gerçekleştirecektir" dedi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise tüm zorluklara karşın 2012'de ihracatçının ülke ekonomisine büyük katkı sunduğunu vurguladı. Büyükekşi, "Ege Bölgemiz, Türkiye'nin ihracat atağına çok büyük destek verdi, vermeye de devam ediyor. Ege illerimiz, tarımın, sanayinin gözbebeği. Ege'nin ihracatı, Ege'nin başarılı ihracatçıları sayesinde hızla artıyor" diye konuştu.

Dosya sunuldu

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu da, Egeli ihracatçıların geçen yıl 11.4 milyar dolar gibi başarılı bir ihracata imza attığını belirterek, bu başarıda payı olan ihracatçıları ödüllendirdiklerini söyledi. Türkiye'nin 2023'te 500 milyar dolar ihracata ulaşma hedefi olduğunu söyleyen Türkmenoğlu, bu hedefe giderken Ege'ye büyük rol düştüğünü belirtti. Egeli ihracatçılar toplantıda ayrıca Türkiye'nin ve Ege Bölgesi'nin 2013 yılı ihracat hedefleri ve bölge ihracatçıların bölgenin ihracatının daha fazla artması için önerilerini içeren bir dosyayı Bakan Çağlayan'a sundu.

BÖLGENİN ÜÇ BÜYÜK İHRACATÇISI
En Fazla İhracat Gerçekleştiren Firma

Petkim Petrokimya Holding A.Ş.
EİB'ten En Fazla İhracat Gerçekleştiren Dış Ticaret Sermaye Şirketi

Pergamon Statüs Dış Tic.A.Ş.

EİB'den En Fazla Üretim ve İhracatı Gerçekleştiren Firma

İzmir Demir Çelik Sanayi A.Ş.
İHRACATÇI BİRLİKLERİNDE İLK 3
Ağaç ve Orman Ürünleri

1- Tetra Pak Paketleme Sanayi Ve Ticaret Ltd. Şti.
2- Kütaş Tarım Ürünleri Dış Tic. ve San. A.Ş.
3- Amcor Tobacco Packagıng İzmir Gravür Baskı San. Tic. A.Ş.

Demir ve Demirdışı Metaller

1- İzmir Demir Çelik Sanayi A.Ş.
2- Özkan Demir Çelik Sanayii A.Ş.
3- Kardemir İth. İhr. Ltd. Şti

Deri ve Deri Mamülleri

1- Sepiciler Çaybaşı Deri Sanayi Ve Ticaret A.Ş.
2- Lider Deri Ürünleri San. ve Tic. A.Ş.
3- Caretta Deri Eşya Üretimi San. ve Tic. Ltd. Şti.
Hububat ve Bakliyat
1- Küçükbay Yağ Ve Deterjan Sanayi A.Ş.
2- Yonca Gıda San. İşl. İç ve Dış Tic. A.Ş.
3- Yumurtacılar Zahire Tarım Ürünleri San. Tic. Ltd. Şti.

Kuru Meyve ve Mamülleri

1- Osman Akça Tarım Ürün. İth.İhr. San. ve Tic. A.Ş.
2- Özgür Tarım Ürün İnş. San. ve Ticaret A.Ş.
3- S.S. Tariş Üzüm Tarım Sat. Koop Birliği

Hazır Giyim Ve Konfeksiyon

1- Üniteks Tekstil Gıda Motorlu Araçlar Sanayi ve Ticaret A.Ş.
2- Sun Tekstil San. ve Tic. A.Ş.
3- Roteks Tekstil İhracat Sanayi ve Ticaret A.Ş.

Maden

1- Kaltun Madencilik Sanayi Ve Ticaret A.Ş.
2- Dünya Taş İthalat İhracat Madencilik Ticaret A.Ş.
3- Medmar Mermer Madencilik San. ve Tic.A.Ş.

Su Ürünleri

1- Klc Gıda Ürünleri İth. İhr. ve Tic. A.Ş.
2- Keskinoğlu Tavukçuluk Damızlık İşl. San. Tic. A.Ş.
3- Yaşar Dış Tic. A.Ş
Tekstil ve Hammaddeleri
1- Menderes Teks.San. ve Tic. A.Ş.
2- Söktaş Dokuma İşletmeleri Sanayi ve Tic. A.Ş.
3- Balta Floorcoverıng Yer Döşm. San. ve Dış Tic. A.Ş.

Tütün ve Tütün Mamülleri

1- Brıtısh Amerıcan Tobacco Tütün Mamülleri San. ve Tic. A.Ş.
2- Jtı Tütün Ürünleri San. A.Ş.
3- Socotab Yaprak Tütün San. ve Tic. A.Ş.

Yaş Sebze ve Meyve

1- Uçak Kardeşler Gıda Seracılık Uluslararası Nakliye Plastik San. Ve Tic. Ltd. Şti.
2- Lidya Konservecilik Müteahhitlik İnşaat Turizm San. ve Tic. Ltd. Şti.
3- Balcı Tarım ve Gıda San. Tic. Ltd. Şti.
Zeytin Zeytinyağı
1- Zer Yağ Sanayi ve Ticaret A.Ş.
2- Verde Yağ Besin Maddeleri San. ve Tic. A.Ş.
3- Yudum Gıda San. ve Tic. A.Ş.
EİB DIŞINDAKİ BİRLİKLERDEN SEKTÖR VE FİRMA BİRİNCİLERİ
Çimento

1- Graniser İç ve Dış Ticaret A.Ş
2- Egeseramik İç ve Dış Tic. A.Ş.
3- Ege Seramik San. ve Tic.A.Ş.
Elektrik Elektronik
1- Indesıt Company Beyaz Esya Paz. A.Ş.
2- Schneıder Elektrik San. ve Tic.A.Ş.
3- Sartel Elektrık Kablo ve Mot. San. ve Tic. Ltd. Şti.
İklimlendirme
1- Uğur Soğutma Makinaları Tekstil Baskı A.Ş.
2- Franke Mutfak ve Banyo Sist. San. ve Tic. A.Ş.
3- Totomak Makina ve Yedek Parça San. ve Tic. A.Ş.
Kimya
1- Petkim Petrokimya Holding A.Ş.
2- Bak Ambalaj San. ve Tıc. A.Ş.
3- Eastchem Kimyasal Endüstri Tic.San.A.Ş.

Makine

1- Gimas Girgin Dış Tic.Ltd.Şti.
2- Kutlusan Tarım Ekipman Lojist. Gıda San.Tic.Ltd.Şti.
3- Akd Döküm Ticaret A.Ş.

Otomotiv

1- Cms Jant Ve Makina San. A.Ş.
2- Cevher Döküm Sanayi A.Ş.
3- Jantsa Jant Sanayi ve Tic. A.Ş.
Bin 423 İTO üyesi vergi ödülü alacak
İzmir Ticaret Odası Geleneksel Vergi Ödül Töreni, yarın, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Rifat Hisarcıklıoğlu'nun katılımıyla gerçekleştirilecek. İzmir Ekonomi Üniversitesi Konferans Salonu'nda, saat 19.00'da gerçekleştirilecek ödül töreninde, vergi ödemede ve ülkemize döviz kazandırmada üstün başarı gösteren bin 423 İTO üyesine ödülleri verilecek.
Bakanlar katılıyor
Ödül töreninde, 374 madalya, 322 özel ödül, 721 takdirname, 6 plaket olmak üzere, iş dünyasının bin 423 gizli kahramanına ödüllerini vereceklerini söyeleyen İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "Vergi, hem ekonominin hem de iş dünyasının gündeminin birinci sırasında. İzmir, gerek mükellef sayısı gerekse ödediği vergi açısından gerçekten de ödüle layık. Mükellef ve ödediğimiz vergi bakımından İstanbul ve Ankara'dan sonra geliyoruz. Diğer yandan ihracatta, ülkemize döviz kazandırmada kentimiz büyük başarı gösteriyor. Özveriyle ulusal üretime katkıda bulunan, elini taşın altına koymaktan çekinmeyen üyelerimize ödüllerini, Gümrük ve Ticaret Bakanımı Hayati Yazıcı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun katılacağı bir törenle verecek olmanın mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.
Rekabet koşullarının giderek zorlaştığı ve kar marjlarının daraldığı bir ortamda ödüllerin ayrı bir öneminin olduğunu vurgulayan Demirtaş, "Küresel belirsizliğin yaşandığı günümüz koşullarında, kolaya kaçmayan, istihdam sağlayan, ekonomi vizyonunun belirlenmesinde önemli rol oynayan özel sektör temsilcilerinin ödüllendirilmesinin anlamı bizim için çok büyük. Bu nedenle ödül törenimiz, Odamız için büyük bir gurur kaynağı" diye konuştu.


Gurur tablosu

Çanakkale ve Denizli'de 2011 vergilendirme dönemi gelir ve kurumlar vergisi rekortmenlerine plaket sunuldu
MUSTAFA SUİÇMEZ/ UFUK SOYHAN
Çanakkale ve Denizli'de 2011 vergilendirme dönemi gelir ve kurumlar vergisi rekortmenleri ödüllendirildi. Çanakkale'de düzenlenen geceye Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da katıldı. Çanakkale'nin vergi üretiminde ve tahsilatında Türkiye'de oldukça iyi durumda olduğunu belirten Vali Tuna, "Çanakkale hem sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında hem de vergi tahsilatında Türkiye sıralamasında 14'ncü sırada yer almakta" dedi. Konuşmaların ardından 2011 vergilendirme dönemi gelir ve kurumlar vergisinde ilk 5'e giren rekortmenler ödüllendirildi. Gelir Vergisi birincisi Salim Tokgöz, ikincisi Bülent Şarlan, üçüncüsü Remzi Gula, dördüncüsü Raziye Bilge Kuşku ve beşincisi Nizamettin Gündoğan ile Kurumlar Vergisi birincisi Tahsildaroğlu Süt Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. sahibi Selman Tahsildaroğlu, ikincisi Doğtaş Doğanlar Mobilya İmalat Enerji A.Ş. adına Doğan Türkmen, Çanakkale Madencilik Sanayi Ticaret A.Ş. adına Ahmet Berkin Akol, dördüncü Başaranlar Petrol Motorlu Araç Limited Şirketi adına Semih Başaran ve beşinci Arslanlar Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş. adına Mustafa Özkan plaket ile ödüllendirildi. Ayrıca kent ekonomisine katkı sunan İçdaş, Kale Grubu ve Akçansa şirketleri de plaketle ödüllendirildi.

Mükellefler arttı

Denizli Vergi Dairesi Başkanlığı'nca Anemon Otel'de düzenlenen törene ise Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli Vergi Dairesi Başkanı Ali Cüneyd Aruntaş da katıldı.
2011 yılında 61 bin 735 olan mükellef sayısının 2012 yılı sonu itibariyle 64 bin 717'ye yükseldiğini söyleyen Vali Demir, "Türkiye'de özellikle vergi tahakkuku anlamında Denizli'nin 14. sırada olması, bu kentin başarısını gösterir" dedi. Zolan ise kentin birçok alanda başarılı olmasında işadamlarının büyük payı olduğunu dile getirdi. Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. Kurumlar vergisinde Denizli rekortmeni olan Bereket Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı, Yusuf Ziya Bekiroğlu, Ali Yağlı ve Orhan Abalıoğlu'na ödülleri verildi. Gelir vergisinde ilk iki sıra isminin açıklanmasını istemezken, bu kategoride ise Ceyhan Saldanlı, Habib Kızıltaş ve Selim Erdoğan'a plaket verildi.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.