İzmir Fırıncılar Odası, kent dışından getirdikleri ekmekleri sokaklarda açık şekilde satanlara savaş açtı. Oda yöneticileri son olarak halkı uyarmak için açıkta satılan ekmeklerin zararlarını anlatan özel afişler hazırlatarak fırınlara dağıttı.
VATANDAŞLAR ALMASIN
Uzun süredir açıkta ekmek satanlarla mücadele içinde olduklarını kaydeden İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Fikri Sırtı, "Yerel yönetimlerimizle, Valilik ve Tarım il ve ilçe müdürlüklerimizle yaptığımız ortak çalışmalar sonucunda İzmir'de açıkta ekmek satışını önemli ölçüde önledik. Bu noktada tüketicilerin de desteğini bekliyoruz. Halkımız nerede ve hangi şartlarda üretildiği belli olmayan, içine nelerin konulduğu bilinmeyen bu sağlıksız ekmekleri ailesine, evlatlarına yedirmemeli" diye konuştu. İzmir'e halen kent dışından ekmek getirildiğini hatırlatan Sırtı şunları söyledi: "Bu ekmeklerin içine renk vermek için kakao, saman hatta hayvan yemi katıyorlar. Geçen yıl Manisa'da ahırda hayvanların pisliği ve böceklerin içinde ekmek yapanlara baskın yapılmıştı. Bu kişilerin pis ortamda yaptıkları ekmeğe renk vermek için içine hayvan yemi karıştırdıkları ortaya çıkmıştı.
Bu ekmekler İzmir'e getirilip açıkta Salihli-Manisa- buğday ekmeği gibi farklı adlarla satılıyor. Halkımız bunlara itibar etmesin."
SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR
Açıkta ekmek satışının doğrudan toplum sağlığını tehdit ettiğini belirten Sırtı, 'Bunlar patates ya da domates değil ki yıkanıp satılsın. Yazın tozun, kışın çamurun içinde, yüzlerce kişinin ellediği bu ekmekleri sofraya getirmek doğru değil. Fırınlarımızda kepeklisinden buğdaylısına, francolasından çiçek ekmeğine, peksimetine, galetasına onlarca çeşit ekmek ve ekmek ürünleri hijyen şartlar içinde satılıyor. Mis gibi buram buram ekmek kokan, temiz ve taze ekmek satan fırınlarımıza odamız kefildir. Biz üzerimize düşeni yapıyoruz, tüketiciler de kendilerinin ve ailelerinin sağlığı için daha fazla dikkatli olmalılar" dedi.