Kalsiyum ve protein kaynağı salep ve boza, her yıl olduğu gibi bu yıl da soğuk kış günlerinin vazgeçilmezi oldu. Türkiye'de yıllık 20 milyon liralık salep ekonomisinin gerçekleştiğini ve kilosunun ortalama 500 liradan satıldığını belirten uzmanlar, bozanın da günde 100 bin bardak satıldığına dikkat çekti. Yaklaşık 10 milyon liralık pazar oluşturan boza, faydasıyla da adından söz ettiriyor. Uzmanlar milli ve yerli içeceklerimizin sağlık için daha fazla tüketilmesini öneriyor. Türkiye'nin hemen her bölgesinde salep toplandığını söyleyen uzmanlar, yıllık 30 ton üretim gerçekleştiğini, üretimin yarısının iç piyasada kullanıldığını, kalanının da ihraç edildiğini söyledi. Uzmanlar, yıllık yaklaşık 50-60 milyon orkide bitkisinin hasat edildiğini, salup yumrularının da orkidelerin köklerinden elde edildiği bilgisini paylaştı. Anadolu'da salep ticaretinin büyük kısmı Burdur ve Safranbolu'da gerçekleşiyor.
Kasım ile Mart aylarında 20 milyon liralık bir pazar oluştuğunu kaydeden sektör temsilcileri, salebe olan ilginin artığını vurguladı.
KALP DOSTU BOZA
Darı irmiği, su ve şekerden üretilen bozanın bardağı ise 3 liradan satılıyor. Kış aylarında günde 100 bin bardak boza satıldığını söyleyen sektör temsilcileri; lif, magnezyum ve potasyum zengini bozanın kalp dostu ve tansiyon düşürücü olduğunu belirterek daha fazla içilmesini önerdi. İstanbul'da Vefa, Eskişehir'de Karakedi, İzmir'de ise Şemikler Bozacısı bu ürünü yıllardır tüketiciyle buluşturan mekanlar. Boza, Anadolu'nun her köşesinde sokak satıcıları aracılığı ile de tüketiciyle buluşmaya devam ediyor.
TUĞÇE VURAL