İzmir Ticaret Borsası bünyesinde kurulan "Zeytinyağı Duyusal Analiz Tadım Odası" Türk zeytinyağının kalite standartlarını yükselterek, üretimde, satışta ve ihracatta istikrar sağlayacak.
İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, "Önemli bir zeytinyağı üreticisi ülke olarak, öncelikle halkımızın kaliteli zeytinyağı konusunda bilinçlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Böyle bir bilinçlenmenin çarpan etkisi ile ülkemizde kaliteli zeytinyağı üretimini teşvik edeceğine inanıyoruz" dedi.
EĞİTİM VERECEKLER
Zeytinyağı Tadım Odası'nda zeytinyağı kalitesinin belirlenmesinde önemi giderek artan duyusal analiz konusunda eğitimler de verilecek. Bu eğitimler bir taraftan tüketici pozisyonundaki halkın bilinçli yağ seçimine imkân sağlamak için temel düzeyde yapılacak, diğer taraftan ise sektör temsilcilerine yönelik ileri düzey eğitimler olacak.
ZEYTİN AĞACI VARLIĞI YÜZDE 65 ARTTI
İzlenen başarılı politikalar sayesinde son 15 yılda zeytin ağacı varlığının yüzde 65 oranında arttığını vurgulayan Işınsu Kestelli, "Türkiye olarak, 2018 rekolte tahminlerine göre dünya sofralık zeytin üretiminin yüzde 16'sını, zeytinyağı üretiminin yüzde 8'ini karşılıyoruz.
Bunlar gayet olumlu gelişmeler. Ancak hâlâ ciddi eksikliklerimiz var. Zeytinyağında markalaşmış ülkeler, bizden dökme olarak aldıkları zeytinyağını şişeleyerek katbekat fazlasına ihraç ediyorlar.
Markalaşma konusunda da üreticilerimize rehberlik edeceğiz" ifadelerini kullandı.
NİDA ALADAĞ