Fark Yaratanlar köşemizin bu haftaki konuğu kendi ürettiği zeytinyağını dünya markası yapan Antikas Zeytinyağı firmasının kurucusu Ertuğrul Özcan oldu.
LONDRA'DAN MADALYA
Pazara iddialı girdiği ilk yıl üç ödül alarak sektöre adını altın harflerle yazdıran Özcan, "Soma zeytininin kalitesi havasından, toprağından, suyundan geliyor. Bu kaliteyi taçlandırmak için üzerinde 10 bin ağaç barındıran 300 dönümlük arazimizde, 20 kişilik bir ekiple 2 ay hiç durmadan çalışıyoruz. Zeytinyağı rekoltemiz yılda 10-15 ton arasında değişiyor. Bazen günde 3 ton zeytin topladığımız oluyor, Başarımızı işimize verdiğimiz öneme, çalışkanlığımıza borçluyuz" dedi. Manisa'nın Soma ilçesine bağlı Hacıyusuf köyünde "ödüllü" zeytin hasadına başlanırken, markalaşma yolundaki ilk adımları geçtiğimiz yıl atan Antikas Zeytinyağı, ilk yıl katıldığı üç ayrı yarışmada ödülleri topladı. İlk olarak Zeytindostu Derneği 14. Ulusal Naturel Sızma Zeytinyağı Kalite Ödülleri'nde altın madalyayla aldı. Ardından Anatolian Uluslararası Zeytinyağı Yarışması Blend Kategorisi'nde yine altın madalyaya, Ege'den gelen lezzetiyle dünyaca ünlü Londra Uluslararası Natürel Sızma Zeytinyağı Yarışması Blend Kategorisi'nde ise gümüş madalyaya layık görüldü. Özcan "Önümüzdeki yıl da yarışmalık üç yağ hazırladık. Kalitemizle fark yaratacağımıza, ödülleri katlayacağımıza inanıyorum" diye konuştu.
AROMASIYLA ÖNE ÇIKTI
Özcan, dünyanın en verimli topraklarından birinde üretim yaptıklarını belirterek "Dünyanın yine en kaliteli linyit kömür yatakları Soma'da. Linyit kömürünün içinde bulunan leonardit ve hümik asidi ağaçlarımız doğal yoldan yani topraktan bolca alıyor" dedi. Aynı zamanda zeytin ağaçlarının dört mevsim kuzey rüzgarlarını alan bir konumda bulunduğunu belirten Özcan şunları söyledi: "Soma zeytinyağı bu zenginlikleriyle, kalite, nefaset ve aromasıyla öne çıkıyor, dünyanın en kaliteli zeytinyağları arasına giriyor. Zeytin ağaçlarını yetiştirirken hiçbir kimyasal ilaç kullanmıyoruz. Kimyasal ilaçlar yerine kendi yaptığımız bitkisel ısırgan otu ilacını kullanıyoruz. Isırgan otunu nisan sonunda tohuma dönmeden topluyor, varillere su koyup bir yıl bekletiyoruz."
LEZZETİNİ 2-3 KAT ARTIRIYOR
DOĞAL ve çevre dostu ilacın ağacı beslediğini, zeytini irileştirdiğini belirten Antikas Zeytinyağı firmasının kurucusu Özcan, "Arı ve böcekleri de öldürmeden ürüne zarar vermesini engelliyoruz. Kalsiyum ilacı da kullanmıyoruz ve ağaçların bu ihtiyacını sütle karşılıyoruz. Sütte de ısırgan otundakiyle aynı besleme özelliği var" ifadelerini kullandı. Özcan sözlerini şöyle sürdürdü: "Nasıl ki karpuzu soğuk seviyorsak, zeytin de öyle. Ekimde toplayıp direk sıcak sıkım yapmaktansa, 18-22 derecelik klimalı araçlarla soğuk sıkıma göndermek lezzeti kesinlikle iki üç kat artırıyor. Bu sayede zeytindeki yararlı her şey olduğu gibi zeytinyağına geçiyor. Gerçek soğuk sıkımda, özellikle yarışmalık yağlarda maksimum 20 dakikada yağın çıkmış olması gerekiyor. 45 dakikalara ulaşırsak, o yağ artık soğuk sıkım değil, naturel sızma zeytinyağı olur."
FESTİVAL MÜJDESİ
ZEYTİN festivali müjdesi Özcan, zeytinyağlarının kalitesini tüm dünyaya duyurmayı, dış pazarlara açılmayı hedeflediklerini belirterek "Hep söylerim benden zeytinyağı alan bir daha vazgeçemez. En kısa sürede kendi tesisimizi hayata geçireceğiz. Bu tesis özel bir tesis olacak. Açık mutfak gibi dört tarafı camdan odalarda üretim yapacağız. Bu sayede herkes kaliteyi kendi gözüyle görebilecek" dedi. 2022 yılında Soma'da zeytin festivali düzenleyeceklerinin müjdesini veren Özcan " Renkli etkinliklerle 7'den 77'ye herkese zeytin ve zeytinyağını sevdireceğiz" dedi.
ŞENOL KANTÜRK

