Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kurban Bayramı nedeniyle pazarlara getirilen ancak satılamayan kurbanlıkların Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından satın alınacağını belirterek, "Yetiştiricilerimizin emekleri bizim için çok önemli, onların maliyetleri gözetilerek alım fiyatları belirlenecek" dedi. Yumaklı, bu yıl kurbanlık arzında herhangi bir sorun olmadığını söyledi.
'MALİYETLER GÖZETİLECEK'
Geçen yıl satışı yapılan kurbanlıklara göre yaklaşık yüzde 58 daha fazla büyükbaş ve küçükbaş hayvanın kurbanlık olarak arz edildiğini vurgulayan Yumaklı, vatandaşların kurban satış yerlerinde istedikleri kurbanlığa ulaşabileceklerini dile getirdi. Bakan Yumaklı, kurban satışları ve hareketlerinde tüm tedbirleri aldıklarına dikkati çekerek, denetimlerde hem tüketiciyi hem de üreticiyi gözettiklerini bildirdi. Üreticilerin kurbanlık hayvanları satışa hazırlarken büyük emek verdiğine işaret eden Yumaklı, şöyle konuştu: "Kurban Bayramı nedeniyle pazarlara getirilen ancak satılamayan kurbanlıklar, ESK tarafından satın alınacak. Yetiştiricilerimizin emekleri bizim için çok önemli, onların maliyetleri gözetilerek alım fiyatları belirlenecek. Alımlar için yapılacak başvurularda, hayvan kimlik belgeleri, il ve ilçe tarım ve orman müdürlüklerince kurban satışı için verilen sevk raporları, kurban pazaryeri giriş ve kira belgesi yeterli olacak. Yetiştiriciler, hayvanlarını bulundukları yere en yakın konumdaki kesimhanede kestirebilecekler." Yumaklı, ilgili kombina müdürlüğünce TÜRKVET sisteminde gerekli kontroller yapıldıktan sonra hayvanların, ESK'nin hayvan alım kriterleri ve uygulama esasları talimatları doğrultusunda karkas et olarak satın alınacağı bilgisini verdi.
80 BİN KURBANLIK GÖNDERİLDİ
Türkiye'nin önemli besicilik merkezlerinden Erzurum, Kars, Ağrı ve Ardahan'dan sayılı günlerin kaldığı Kurban Bayramı için Türkiye'nin dört bir yanına 56 bini büyükbaş yaklaşık 80 bin kurbanlık sevk edildi. Hayvancılığın yaygın olarak yapıldığı Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Tarım ve Orman İl Müdürlüğünde görevli veteriner hekimlerce mandıralar ya da hayvan pazarlarında sağlık taramasından geçirilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar, küpe ve aşıları kontrol edildikten sonra sevk izinleri hazırlanıyor. Ülkenin et ambarı konumunda önde gelen şehirlerin bulunduğu bölgede yer yer 2 bin 400 rakımda beslenen küçük ve büyükbaş kurbanlıklar, pazarlarda görücüye çıktı. Doğudan yola çıkan kurbanlıkların büyük çoğunluğu İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'ya gönderiliyor.

