ATIL durumdaki milyonlarca metrekare hazine arazisi, yerel halka özel 10 kat düşük başvuru bedeli ve ilk 5 yıl yüzde 50 kira indirimiyle üretime açılıyor. Son başvuru tarihi ise yarın.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü, köyünde üretim yapmak, işini büyütmek veya yeni bir gelir kapısı yaratmak isteyen vatandaşlar için yeni bir fırsat kapısı açtı. Ülke genelinde atıl durumda duran milyonlarca metrekare hazine arazisi, başta köylüler ve yerel üreticiler olmak üzere vatandaşların kullanımına sunuluyor.

Tarımsal üretimi artırmayı ve kırsal kalkınmayı hedefleyen bu adım kapsamında 10 ilde ağaçlandırma, 9 ilde tıbbi ve aromatik bitki üretimi, 3 ilde ise teknolojik seracılık faaliyetleri için kiralama ilanına hazırlandı. Bu projenin halkı ve yerel üreticiyi ilgilendiren en büyük avantajı, doğup büyüdüğü veya yaşadığı topraklarda üretim yapmak isteyen vatandaşlara sağlanan pozitif ayrımcılık oldu.

DÜŞÜK BEDELLERLE KİRA
Büyük şirketler veya dışarıdan başvuru yapacak kişiler 40 bin lira başvuru bedeli ödemek zorundayken; arazinin bulunduğu köyün nüfusuna kayıtlı olan ya da o köyde ikamet eden vatandaşlar sadece 4 bin lira başvuru bedeli ödeyerek bu arazilere talip olabilecek. Bu sayede toprağı olmayan ya da az olan köylünün, yanı başındaki hazine arazisini çok daha kolay şartlarda kiralayabilmesinin önü açılıyor. Üreticiye sağlanan kolaylıklar başvuru bedeliyle de sınırlı kalmıyor. Ceviz, badem, zeytin, Antepfıstığı gibi gelir getiren ağaçların yetiştirilmesini teşvik etmek amacıyla araziler 10 yıla kadar çok düşük bedellerle kiraya verilecek.

Orman Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen kiralama fiyatlarında, üretime başlanan ilk beş yıl boyunca yüzde 50 indirim uygulanacak. Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Bursa Kestel, Elazığ Baskil ve Tekirdağ Süleymanpaşa'daki yaklaşık toplam 220 bin metrekarelik hazineye ait 7 tarım arazisi üzerinde seracılık faaliyetleri de dahil tarımsal üretim yapılmak üzere ilana çıkardı. Esas bedel 7 taşınmaz için toplam 20 bin 318.90 lira olarak belirlendi. İlana göre, taşınmazlar 20 yıla kadar kiraya verilebilecek.