SPK'nın 7 portföy yönetim şirketine bağlı 131 yatırım fonunu tasfiye etmesinin ardından gözler emeklilik fonlarına çevrildi. Piyasalardaki gelişmelerin BES fonlarına ve katılımcıların birikimlerine etkisi merak konusu olurken, emeklilik sistemindeki fonların durumu yeniden gündeme geldi.

ACELE KARAR ALACAK TABLO YOK
AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Yaşar, sermaye piyasalarında son dönemde yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, yatırım fonları ile emeklilik yatırım fonlarının birbirinden ayrı yapılar olduğunu vurguladı.

Emeklilik yatırım fonlarının teknik ve hukuki yapıları ile tabi oldukları gözetim ve denetim mekanizmaları bakımından güçlü koruma mekanizmalarına sahip olduğunu belirten Yaşar, "Bugüne kadar yaşanan süreçte emeklilik fonlarımızda herhangi bir likidite sorunu ortaya çıkmadığını görüyoruz. Bu tablo, BES'in uzun vadeli tasarruf sistemi olarak sahip olduğu sağlam yapıyı bir kez daha ortaya koyuyor." diye konuştu.
Yaşar, emeklilik fonlarının kurucularının emeklilik şirketleri olduğunu, 18 milyonu aşan BES katılımcısının tasarruflarının profesyonel portföy yönetim şirketleri tarafından yönetildiğini hatırlattı.
Yaklaşık 400 emeklilik fonunun 353'ünün bankaların sahibi olduğu portföy yönetim şirketleri tarafından yönetildiğine dikkati çeken Yaşar, "Dolayısıyla bugün itibarıyla BES katılımcılarımız açısından aceleci karar almaya yol açacak bir tablo görmüyoruz." açıklamasını yaptı.
FON BÜYÜKLÜKLERİNDE YENİDEN ARTIŞ
Piyasalardaki dalgalanmanın emeklilik yatırım fonlarına etkisinin sınırlı ve kısa süreli kaldığını belirten Yaşar, bunun nedenlerinden birinin BES fonlarının farklı varlık sınıflarına yayılan çeşitlendirilmiş portföy yapısı olduğunu söyledi.
Borsa İstanbul'daki kısa vadeli dalgalanmalara rağmen emeklilik yatırım fonlarında belirgin ve kalıcı bir olumsuz etki gözlenmediğini ifade eden Yaşar, "Fon büyüklüklerinde kısa sürede yeniden artış kaydedildi. BES'i zaten günlük veya haftalık piyasa hareketleri üzerinden değerlendirmemek gerekiyor. Bu sistemin temel özelliği uzun vadeli tasarruf olmasıdır." şeklinde konuştu.
SPK tarafından tasfiye edilen yatırım fonlarında en büyük payın serbest fon türüne ait olduğunun görüldüğünü belirten Yaşar, BES fonlarında risk limitleri ve varlık yoğunlaşmaları farklı olan bu fon türünün bulunmadığını kaydetti.
BES FONLARINDA VARLIK DAĞILIMI
Yaşar, BES katılımcılarının son gelişmelere yönelik ilk tepkilerine ilişkin olarak da değerlendirmelerde bulundu.
"Sektörümüzle yakın temas içerisindeyiz. Şu ana kadar aldığımız bilgiler, gelişmeler nedeniyle BES katılımcılarında olağan dışı bir davranış veya sistemden ayrılma talebi oluşmadığını gösteriyor. Elbette piyasa dalgalanmaları özellikle hisse senetlerine yatırım yapan emeklilik fonlarının kısa dönemli getirilerinde etkili olabilir. Ancak BES'e uzun vadeli perspektiften baktığımızda farklı bir tablo görüyoruz." ifadelerini kullandı.
Takasbank'ın 21 Eylül itibarıyla emeklilik yatırım fonlarına ilişkin verilerini paylaşan Yaşar, başlıca varlık gruplarının toplam yüzde 94'lük bölümündeki dağılımın kıymetli madenlerde yüzde 38, hisse senedinde yüzde 16, kamu borçlanma araçlarında yüzde 14, fon katılma payları/ters repo ve repo işlemlerinde yüzde 6, diğer alternatif yatırım araçlarında ise yüzde 20 olduğunu bildirdi.
Yaşar, "Bu dengeli dağılım, borsa dalgalanmalarının toplam fon büyüklüğüne zarar vermesini engellemektedir. Bu nedenle katılımcılarımızın kısa vadeli piyasa hareketlerinden ziyade kendi risk profillerini ve uzun vadeli tasarruf hedeflerini dikkate almalarının daha doğru olduğunu düşünüyoruz." dedi.
3 BAŞLIKTA BES'İN AVANTAJI
BES fonlarının tercih edilmesinin temel avantajlarına ilişkin de konuşan Yaşar, şu ifadeleri kullandı:
"BES'in temel gücü 3 noktada toplanıyor, uzun vadeli tasarruf disiplini, genişleyen fon çeşitliliği ve devlet katkısı. Yatırım fonları toplu para ile fon alımı ağırlıklı bir yapı gösterirken, BES'in uzun vadeli ve düzenli katkı payı ödemeleriyle büyümesi, sistemi bu tür piyasa riskleri karşısında farklılaştıran önemli unsurlardan biridir. Emeklilik yatırım fonları sıkı biçimde gözetilen yapılarıyla katılımcılara farklı risk ve getiri tercihlerine göre yatırım yapabilme imkanı sunuyor. Üstelik son dönemde fon çeşitliliğinin ciddi biçimde artması katılımcılarımızın birikimlerini kendi tercihlerine göre daha etkin yönetmelerine imkan veriyor. Buna bir de yüzde 20 devlet katkısını eklediğimizde BES'in uzun vadeli tasarruf açısından sahip olduğu avantaj daha net ortaya çıkıyor. Burada vatandaşımıza vereceğimiz mesaj çok açık, BES uzun vadeli bir tasarruf sistemidir.
EGM verilerine göre, 21 Eylül itibarıyla BES ve Otomatik Katılım Sistemi'nde (OKS) toplam fon büyüklüğü 2 trilyon 621 milyar 854,9 milyon liraya, toplam katılımcı sayısı ise 18 milyon 278 bin 778'e ulaştı.