• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • İkindiye 23:55:00
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608

Tarım ve Orman Bakanlığı koronavirüs ile ilgili merak edilenleri yanıtladı

Tüm dünyayı ve ülkemizi etkimizi altına alan koronavirüs ile ilgili tedbirler giderek artıyor. Alınan tedbirlerin yanında kişisel hijyen kuralları ve sosyal mesafe de büyük önem taşıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, koronavirüsle mücadele kapsamında gıda güvenliği ve hayvanlardan bulaşma riskiyle ilgili merak edilen 15 soruyu yanıtladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı koronavirüs ile ilgili merak edilenleri yanıtladı

Ekmekten bakliyata, kuruyemişten şekerlemeye tüm ürünlerin paketlenmesine vurgu yapan bakanlık, üreticilere üretim sürecinde, tüketicilere de evde gıdaları sofraya hazırlarken hijyen kurallarına mutlaka uyulması çağrısı yaptı.

İşte Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yayımladığı 15 soru ve yanıtları:.

Tarım ve Orman Bakanlığı koronavirüs ile ilgili merak edilenleri yanıtladı

1 - Gıdalardan insanlara koronavirüs bulaşır mı?

Gıdalar yoluyla bulaştığına dair bilimsel bir kanıt henüz yok.

Tarım ve Orman Bakanlığı koronavirüs ile ilgili merak edilenleri yanıtladı

2 - Kovid-19 hastalığı yönünden gıdalar hazırlanırken nelere dikkat etmeliyiz?

Tüketime hazır ve çiğ ürünlere işlem yaparken çapraz bulaşmayı önlemeliyiz. Doğrama tahtası, bıçak vb. ekipmanlar her bir işlem için temizlenip tekrar kullanılmalı. Çiğ hayvansal gıdalar iyi pişirilmeli. Sebze ve meyveler bol suyla yıkanmalı.

Tarım ve Orman Bakanlığı koronavirüs ile ilgili merak edilenleri yanıtladı

3 - Gıda işletmelerinin alması gereken önlemler nelerdir?

EKMEĞE AMBALAJ- Personelin kişisel hijyen kurallarını en üst düzeye çıkarması sağlanmalı. Hijyen eğitim sıklığı artırılmalı. Gıda üretim yerlerinde hammadde ve ürün sevklerinde hijyen bariyerleri, sterilizasyon cihazları, el ve vücut için gerekli hijyen alet ve ekipmanı eksiksiz, sağlam ve çalışır şekilde olmalı. Üretim alanları ile personel sosyal alanlarına ait lavabo, duvar, zemin ve tavanların dezenfeksiyon sıklığı artırılmalı. Ekmek satış noktalarında ekmeklerin eldivenli personel tarafından önceden ambalajlı şekilde hazırlanması sağlanmalı. Kuruyemiş, bakliyat, şekerleme gibi açık sunumlar ortada kaldırılmalı.

Tarım ve Orman Bakanlığı koronavirüs ile ilgili merak edilenleri yanıtladı

4 - Gıda çalışanları ne yapabilir?

Gıda çalışanları özellikle ellerini, çalışmaya başlamadan önce, pişmiş veya tüketime hazır gıdaları muamele etmeden önce, çiğ gıdaları muamele etmeden veya hazırlamadan önce, atıkları muamele ettikten sonra, temizlik faaliyetlerinden sonra, tuvalet kullanımından sonra, burnunu sildikten, hapşırdıktan veya öksürdükten sonra, yemek yedikten, içtikten veya sigara içtikten sonra, parayla temastan sonra yıkamalı. Koruyucu eldivenler, bone, maske, galoş gibi giysiler sık sık değiştirilmeli. Solunum sistemi enfeksiyonu belirtileri gösteren çalışanlar üretim faaliyetlerinden hızlıca kontrollü şekilde uzaklaştırılmalı.

  • SON DAKİKA