Giriş Tarihi :
Başta mevsim geçişleri olmak üzere birçok iklim şartının neden olduğu boğaz gıcıklanması her yaşta insanda görülebilir. Kadınlarda görülme ihtimali erkeklere oranla üç kat fazladır. Yetersiz beslenen ve bağışıklık sistemi güçlenmemiş çocuklarda da özellikle kış ve sonbahar mevsimlerinde görülebilir.
BOĞAZ GICIKLANMASINA NEDEN OLAN ETKENLER
1- Kış hastalıkları
Başta grip ve nezle olmak üzere kışın görülen hastalıklar direkt ya da dolaylı olarak boğaz bölgesini etkiler. Bademciklerin şişmesi ile birlikte boğazın genelince gıcıklanmaya meydana gelebilir. Aynı zamanda yılın her mevsimi görülebilen sinüzit de boğazı olumsuz etkileyen bir diğer faktördür.
FARENJİT HASTALIĞININ BOĞAZ GICIKLANMASINA ETKİLERİ NELERDİR?
Hem ağız hem de burun bölgesinde enfeksiyonun artması ile birlikte farenjit hastalığı ortaya çıkar.
Özellikle soğuk havalarda ortaya çıkan bu rahatsızlığın birçok belirtisi bulunmaktadır. Bu belirtilerden bazıları da boğaz ve bademcik bölgesinde ortaya çıkar. Kişi yutkunmakta ve yemek yemekte güçlük çeker. Gıcık oluşumu ise hastadan hastaya farklılık gösterecek düzeydedir.
BOĞAZ GICIKLANMASINA İYİ GELEN BESİNLER
1- Bal: Bal, birçok sağlık probleminin önüne geçen ve iyileşme süreçlerini hızlandıran son derece yararlı bir besindir.
Özellikle organik ballar sabah ve akşam olmak üzere günde iki kere tüketildiği takdirde boğaz gıcıklanmasının olası sonuçları tamamen ortadan kalkmaktadır. Petek balı da iyi gelen bir diğer bal çeşididir.
2- Süt: Özellikle kaynatılarak ya da ılık bir şekilde tüketilen sütler boğaz bölgesindeki tüm hastalıkların giderilmesine yardımcı oluyor. Çocuklarda görülen rahatsızlıklarda sütün içerisine ek olarak bal katılabilir.
3- Nane şekeri: Hasta olan kişiler gün içerisinde nane şekeri emebilir. Pastil etkisi uyandıran nane şekerleri boğaz bölgesindeki yanmaları da en aza indirgeyerek gıcıklanmaların önüne geçer.
4- Zencefil - bal karışımı: Evde pratik bir şekilde hazırlanabilecek bir diğer karışım ise zencefil ve bal karışımıdır. Zencefil tek başına da tüketilebilir. Ancak tadını ağır ve acı bulanlar için bal ile karıştırmak mümkündür. Günde üç kere birer tatlı kaşığı yenilen zencefil- bal karışımları boğaz gıcıklanmalarının çok daha kısa sürede geçmesini sağlıyor.
BOĞAZ GICIKLANMASINA İYİ GELEN BİTKİ ÇAYLARI
1- Adaçayı: Grip ve nezle gibi kış hastalıklarına yakalanan kişilerin çok daha hızlı sürede toparlanmalarını sağlayan ada çayı aynı zamanda boğazda meydana gelen gıcıklanmaları da tamamen ortadan kaldırıyor. Demlenerek hazırlandığı takdirde çok daha şifalı olan bir bitki çayıdır.
Sütü bir tencereye dökün ve orta ateşte ısıtın. Ardından karabiberi ekleyin ve iyice karıştırın. Karışımı kaynamaya başlayana kadar ısıtmaya devam edin, ardından ocaktan alın. Süt ve karabiber karışımını bir fincana dökün ve hafif soğutun. Lezzetli ve faydalı hale getirmek için bal veya zerdeçal ekleyebilirsiniz.