Giriş Tarihi : Son Güncelleme :
Mide içeriğinin yemek borusuna doğru kaçmasıyla ortaya çıkan reflü, kişinin günlük yaşamını olumsuz etkiliyor. Hastalık, göğüste yanma ve ağza acı su gelmesi şikayetiyle ortaya çıkıyor. Türkiye'de her 4 kişiden birinde görülen reflü hastalığına karşı Gastroenteroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ekrem Aslan şu önerilerde bulunuyor:
AZ VE SIK YİYİN
Yemekler, sık aralıklarla ve küçük porsiyonlar halinde yenmelidir. Lifli gıdaların tüketilmesi reflü gelişimini azaltır. Kafeinli içecekler, baharatlı ve tuzlanmış gıdalar, gazlı içecekler, yağlı gıdalar ve çikolata reflü yakınmalarını arttırır. Yatmadan 3 saat önce yemek yenilmemesi reflü şikayetlerini azaltır..
ENDOSKOPİ YAPTIRIN
50 yaşın üzerinde yeni başlayan reflü yakınması olanlar veya 5 yıldan uzun süredir haftada birden fazla reflü atağı olanların endoskopi yaptırması gerekir. Ailesinde yemek borusu kanseri öyküsü olanlar ile kilo kaybı, kansızlık, reflü şikayetlerine eşlik eden yutma güçlüğü veya ağrılı yutma ve kanlı kusma gibi alarm semptomu olan hastaların yaşına bakılmaksızın endoskopi ile değerlendirilmeleri gerekir..
BUNLARDAN UZAK DURUN!
Alkollü içecekler
Kahve
Siyah çay
Sosis, salam, sucuk
Portakal, portakal suyu, limon suyu, greyfurt
Kızılcık suyu, domates suyu, salça
Sirke, turşu, ekşi kremalı çorbalar
Koruyucu içeren konserve gıdalar
Gazlı içecekler
Kızartılmış gıdalar
Kuru soğan, çiğ sarımsak, yağlı peynir
Çikolata
Patates cipsi