Giriş Tarihi: 9 Haziran 2018 10:51Güncelleme Tarihi: 11 Haziran 2018 11:53
ABONE OL
BU GALERİYİ PAYLAŞ
• Potasyumdan zengin olması nedeniyle kan basıncını düzenlemeye ve vücudun doğal sıvı dengesini dengelemeye yardımcı olur.
• Karpuz çekirdekleri de içinde bulunan 'cucurbocitrin' adlı madde ile böbrek fonksiyonlarını düzenler.
BİR DİLİMİ BİR KÜP ŞEKER KALORİSİNDE
Karpuz faydalı bir meyve fakat unutulmamalı ki, miktar olarak dikkatli tüketilirse faydalıdır. Kişiye göre değişebilmekle beraber bir seferde 1 boydan ince dilim (4 küçük üçgen dilim) karpuz, protein içeriği yüksek bir yemekle birlikte öğün yerine tüketilebilir. Ya da ara öğün olarak 1 dilim az yağlı peynir ya da 1 bardak kefir ile birlikte muhteşem bir ara öğün alternatifi olabilir.
Glisemik indeksi yüksek bir meyve olan karpuzu protein ağırlıklı bir yemek (kırmızı et / tavuk / balık gibi ) veya peynirle birlikte tüketmek kan şekerinin hızlı yükselmesini engelleyecektir. 1 üçgen dilim kesilmiş karpuzun kalorisi, bir adet küp şekere eşittir.
ŞEKER VE BÖBREK HASTALARI DİKKATLİ YESİN!
Karpuzu 'kesinlikle tüketmesin' dediğimiz bir hastalık grubu yok. Örneğin; şeker hastaları glisemik indeksi yüksek olduğu için karpuza dikkat etmeli; fakat eğer şeker ölçümleri normal aralık değerlerindeyse ölçülü olarak tüketmelerinde bir sakınca yoktur.
Ayrıca dikkatli tüketmesi gereken bir başka grup ise böbrek hastalarıdır. Eğer hastanın kan potasyum seviyesi yüksek ise yüksek potasyum içeriğinden dolayı karpuza dikkat edilmelidir.