Giriş Tarihi : Son Güncelleme :
Geleneksel Türk lezzetlerinin başında gelen tarhana, hem besleyici özelliği hem de içerdiği protein, vitamin ve minerallerle adeta bir sağlık deposu.
Bitkisel ve hayvansal hammaddelerin birlikte işlenmesi ile elde edilen, sindirimi kolay, besleyici değeri yüksek, iştah açıcı ve bağırsak florasını düzenleyici özellikleri olan tarhana, oldukça besleyici bir bileşimi bünyesinde barındırıyor.
İştah açıcı özelliği ile bebek ve çocuklara, nekahet dönemindeki hastalara, halsiz ve zayıf insanlara güç kazandırıcı, iyileştirici ve besleyici olarak tavsiye ediliyor.
Tarhana, yoğurt tüketemeyen kişiler ve bebeklerin beslenmesinde çok iyi bir alternatiftir. Ayrıca tahılların fermentasyonu sonucu oluşan tarhana probiyotik özellikte bir besindir.
Domates, enerji değeri yani kalorisi az olan bir besindir. Bir orta boy domatesle en fazla 25-30 kalori alırız. Domates ve domates ürünlerinin kilo yönetimini kolaylaştırmasının bir nedeni de budur.
Domates lif zengini bir besindir. Lif bakımından zengin beslenme sağlayan domates çorbası, kan şekerine destek olur, kan basıncını azaltır, kansere karşı korur. Kilo yönetimini kolaylaştırır ve kansızlıkla mücadelede yardımcıdır.
Yağ oranı ve kalorisi oldukça yüksek bir besin olan kelle paça çorbası, yüksek besin değerine sahiptir. Özellikle, gelişim dönemlerinde çocuklara içirilmesi tavsiye edilir.
Ayrıca kanser hastalarının tedaviden olumlu sonuç almaları ve kanserli hücreleri yok etmeleri için kollajen adı verilen bir maddeden almaları zorunludur. Kemoterapi döneminde alınan ilaçlar vücuttaki kollajen düzeyini bozma gibi bir etki oluşturabilir.
Tedavi döneminde kelle paça çorbasından alınan kollajen sayesinde tedaviye cevap verme süreci daha sağlıklı ve hızlı gerçekleşiyor. Kollajen maddesi ise yalnızca kemik suyunda, paçada ve tavuğun suyunda bulunan bir maddedir. Bu sebeple kanser hastaları için tedavi edici bir besindir.
Kelle paça çorbası, kilo almak isteyen kişilere tavsiye edilir. İçerisindeki yüksek kalori ve besin değeri sayesinde sağlıklı bir şekilde vücudun ihtiyacı olan besinleri alarak kilo alımını sağlar.
Soğuk algınlığına karşı faydalı bir çorbadır. Kısa sürede soğuk algınlığını vücuttan atar. Kelle paça çorbası omega-3 bakımında da zengin bir besindir.
Et suyu ve tavuk suyuyla bir çorba hazırladığınızda yağ ilave etmenize gerek kalmaz ve bu sayede sağlıklı yağlarla vücudun beslenmesine katkıda bulunmuş olursunuz.
Yapılan araştırmalar, düzenli olarak balık yemenin fiziksel ve ruhsal sağlığımıza iyi geldiğini gösteriyor. Balık, kalp hastalığını ve felci önlüyor.
Balıkların hepsi yararlı olsa da kalbi koruyan omega-3 yağı bakımından somon, ton balığı, sardalya, ringa, alabalık, morina, uskumru, kefal ve barbunya balıkları daha zengindir.
A, E ve C vitaminlerini içeren brokoli çorbası, içerdiği flavonoidler bakımından bağışıklık sistemimizi güçlendiren bir özelliğe sahiptir.
Meme, prostat, bağırsak ve idrar kesesi kanserlerine karşı güçlü bir koruyucudur. Brokoli, içerdiği bazı indol ve indol türevleri (bitkisel hormonlar) açısından ayrı bir önem taşır. Bu sayede vücudumuzdaki hormon dengesini ayarlayıcı özelliğe sahiptir.
Bazı yörelerde sofraların vazgeçilmezi olan ıspanak çorbası, A, C, E ve B grubu vitaminleri ile demir, magnezyum, fosfor ve iyot mineralleri ve protein açısından oldukça zengin bir besindir.
Yaşlılığa bağlı öğrenme güçlüklerini giderir. Ispanak, kansızlığa iyi gelmesinin yanında kanser, kalp ve damar hastalıkları ile soğuk algınlığı, ağız, boğaz ve göğüs hastalıklarına karşı da faydalıdır.
Öyle ki, sebze çorbasında kansere karşı koruyucu özellikleri olan, yenilmesi için tek tek isimleri sayılan yeşil sebzelerin, sebze köklerinin, bakliyatın kullanılması bu etkiyi daha da artırıyor.
Yeşil sebze diye aklınıza ne geliyorsa, bakliyat ve patates, turp, havuç ve zeytinyağı ile pişireceğiniz bir sebze çorbası, çağımızın en ölümcül illetine karşı sizi dirençli kılacaktır.