Çağımızın hastalığı kanser için bilim insanları tüm imkanları kullanıp, çeşitli tedavi yollarına gidiyorlar. Henüz kesin bir çaresi bulunmadı fakat önlemek sizin elinizde. Birçoğu buzdolabınızdan eksik olmayan bu sebzeler, kanserle savaşta en büyük yardımcılardan.
Giriş Tarihi: 24 Eylül 2018 16:28Güncelleme Tarihi: 24 Eylül 2018 16:52
ABONE OL
BU GALERİYİ PAYLAŞ
İLTİHAPLANMAYA YOL AÇIYOR
Ancak sürekli gerçekleşen bu değişimin sıkı bir şekilde kontrol edilmesi gerekiyor, çünkü aksi takdirde kanser ya da bağırsak iltihaplanmasına yol açıyor. Bilim dergisi Immunity'de yayımlanan araştırmada, turpgillerden bitkilerin hayati önemde olduğu görüldü.
HÜCRELERİN DAVRANIŞLARINI DEĞİŞTİRİYOR
Uzmanlar, bu tür sebzelerin çiğnenmesiyle açığa çıkan indol-3-karbinol adlı bir kimyasalı inceledi. Çalışmayı gerçekleştiren uzmanlardan Dr. Gitta Stockinger "Bu sebzeleri fazla pişirmeyin, yani brokolileriniz hamur gibi olmasın" dedi. Bu kimyasal madde, sindirim sistemindeki yolculuğunu sürdürürken, midedeki asitler tarafından değişikliğe uğratılıyor. Bağırsakların alt kısmına ulaştığında, bağırsak zarını yenileyen kök hücrelerin ve iltihaplanmayı kontrol eden bağışıklık sistemi hücrelerinin davranışlarını değiştiriyor.
Araştırmada, indol-3-karbinol yönünden zengin beslenmenin genleri nedeniyle büyük risk altında olan farelerde bile kanseri önlediği görüldü. Böyle beslenilmediğinde de, bağırsak hücrelerinin kontrolsüz bir şekilde çoğaldığı görüldü.
İYİMSER OLMAK İÇİN BİR NEDEN
Dr. Stockinger "Farelerde tümör oluşmaya başladığında bile uygun beslenmeye geçtiğimizde tümörün büyümesi durdu" diye ekledi. Dr. Stockinger bulguların "iyimser olmak için bir neden" diye tanımladı. Yediği et miktarını sınırlayan Stockinger, şimdi daha çok sebze tükettiğini belirtti.
BBC'ye konuşan Stockinger "Aldığımız beslenme tavsiyeleri sık sık değişiyor, çok kafa karıştırıcı bir şey. 'Bunu yemek faydalı' denmesi benim için yeterli değil. Bu çalışmayla moleküler düzeyde sistemin nasıl çalıştığını tespit ettik" dedi.