Giriş Tarihi : Son Güncelleme :
Adı duyulduğu zaman kimilerinin çok sevdiği kimilerinin ise hoşlanmadığı kelle paça çorbası, mutfakların en şifa dolu çorbaları arasında gösteriliyor. Kelle paça çorbası, kemik suyu ile zenginleştirilmiş, baharatlarla tatlandırılmış ve genellikle limon, sirke, sarımsak ve pul biber ile servis edilir. İşte, kelle paça çorbasının faydaları…
Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden biri olan kelle paça çorbası özellikle kemik sağlığına olan faydaları ile biliniyor. Uzmanlar tarafından sık sık tüketilmesi önerilen kelle paça çorbası Türk mutfağının geleneksel lezzetleri arasında yer alıyor. Kelle paça çorbasının özellikle soğuk kış dönemlerinde bağışıklık sistemini güçlendirmek için içilmesi tavsiye ediliyor.
KELLE PAÇA FAYDALARI NELERDİR?
Asırlardır Türk mutfağının seçkin lezzetleri arasında yer alan kelle paça çorbası lezzeti ve besleyiciliği ile öne çıkıyor. Kelle paça çorbası büyük ve küçükbaş hayvanların ayak ve kafa bölümlerinden yapılıyor. Kelle paça çorbasının besleyiciliğinden yararlanmak için karabiber, limon, sarımsaklı sos ve sirke ile tüketilmesi gerekiyor.
Kelle paça çorbasının içinde bulunan mineraller, kalsiyum ve vitaminler bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinden kemik gelişimine kadar faydaları bulunmaktadır. Kelle paça çorbasının faydaları aşağıdaki şekildedir:
-Kelle paça çorbası içeriğinde bulunan yüksek orandaki protein ve kolajen sayesinde kas ve kemik sağlığına iyi geliyor.
-Kasların büyüyüp gelişmesine destek olurken hasar alan kasların iyileşme sürecini hızlandırıyor.
-İçindeki kolajen ve proteine ek olarak yine içerdiği kalsiyum ve fosfor gibi mineraller sayesinde kemiklerin sağlıkla büyüyüp gelişmesini sağlıyor.
-Bu etkileri sayesinde büyüme ve gelişme çağındaki çocukların ve gençlerin sağlığını olumlu etkilediği de söyleniyor.
-Kelle paça çorbası içindeki kolajen sayesinde bağ dokuların da sağlığını koruyor, hasarlı dokuların iyileşme sürecini de hızlandırıyor.
-Yine içerdiği kolajen sayesinde cilt sağlığını da koruyan kelle paça çorbası, yaşlanma karşıtı bir etki oluşturuyor.
-Saç ve tırnak sağlığını da destekliyor.
-Eklemlerin sağlığını da olumlu yönde etkiliyor.
-İçeriğinde bolca vitamin ve mineral bulunduğu için bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
-Bu etkisi sayesinde vücudu birçok hastalığa yakalanmaktan koruyor.
-Sindirim sisteminin de sağlıkla çalışmasına destek olan kelle paça çorbası, uzun süreli bir tokluk hissi sağlıyor.
-Metabolizmayı hızlandırıcı etkileri olduğu da biliniyor.
-Hem uzun süre tok tuttuğu hem de metabolizmayı hızlandırdığı için kelle paça çorbası zayıflamak isteyenlere de destek oluyor, kilo verme sürecini hızlandırıyor.
-İçeriğinde bulunan demir sayesinde kan dolaşımının sağlıkla sürmesine yardımcı oluyor, vücuda oksijen taşınmasına destek oluyor.
-Vücuda enerji veriyor, daha zinde hissetmemizi sağlıyor.
-Hücrelerin onarılma hızını arttırıyor.
-Besin değerleri çok zengin olduğu için kelle paça çorbası, strese karşı da vücudun yanında yer alıyor, stresi ve strese bağlı uykusuzluk gibi sorunları azaltıyor.
KELLE PAÇA NELERE İYİ GELİR?
Kelle paça çorbası kış mevsiminde sık sık tüketilen çorbalardan biridir. Et ve sakatattan yapılan kelle paça çorbası amino asit, vitamin, mineral, kalsiyum ve magnezyum bakımından zengindir. Kelle paça çorbası özellikle virüs ve enfeksiyonlarla savaşmaya, kemik ve kas sağlığının korunmasına, saç, tırnak ve cilt sağlığının korunmasına yardımcı olur.
KELLE PAÇA ÇORBASI NASIL YAPILIR?
Kelle paça çorbasını evde ellerinizle hazırlamak isterseniz onu tam kıvamında yapmak için aşağıdaki tarifimizi uygulamanız yeterli!
Kelle paça çorbası için gerekli malzemeler:
-1 adet kelle (dana, koyun veya dana)
-4 adet ayak (dana, koyun veya dana)
-1 adet yumurta sarısı
-2 yemek kaşığı un
-1 yemek kaşığı tereyağı
-1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
-1 çay kaşığı tuz (azaltıp arttırılabilir)
Servisi için:
-3 diş sarımsak
-1/2 çay bardağı sirke
-1 çay kaşığı toz kırmızı biber
NASIL YAPILIR?
Kelle ve paçayı suda bekletip güzelce suyunu süzdürün ve düdüklü tencereye alın. Üzerine de suyu ekleyip yaklaşık 1-1,5 saat düdüklü tencerede pişmeye bırakın. Güzelce haşlanan etleri minik minik doğrayın, haşladığınız suya etleri yeniden aktarın. Bir kasede yumurta sarısı, sirke ve unu çırpın. Kaynamakta olan haşlama suyundan yumurtalı karışıma 1-2 kepçe alıp çırpın. Ilıyan karışımı çorbaya karıştıra karıştıra ekleyin. Tuzunu ve sarımsaklarını da ekleyip bir taşım kaynatın ve altını kapatıp sıcak sıcak servis edin.
1 KASE KELLE PAÇA ÇORBASI KAÇ KALORİDİR?
Kelle paça çorbası nasıl yapılır öğrendik ama kelle paça çorbasının kalori ve besin değerlerini de öğrenmemizde fayda var. Eğer yediklerinize içtiklerinize dikkat etmeye çalışıyor ve kalori hesabına dayalı özel bir diyet uyguluyorsanız kelle paça çorbası içmeden önce 1 kase kelle paça çorbası kaç kalori bilmelisiniz.
Elbette 1 kase kelle paça çorbasının kalorisi içinde kullanılan malzemelere, malzemelerin miktarına, porsiyonlama miktarına göre büyük farklılıklar gösterecektir. Bu sebeple biz, uzman diyetisyenlerimizin desteğiyle yukarıda verdiğimiz kelle paça çorbası tarifinin kalori ve besin değerlerini hesapladık. Siz de yukarıdaki tarifimizi uygulayarak aşağıdaki değerlere sahip bir kelle paça çorbası hazırlayabilirsiniz. Bu tarife göre:
1 kase kelle paça çorbasının kalorisi: 205/kcal'dır.
KELLE PAÇA ÇORBASININ BESİN DEĞERLERİ NELERDİR?
Sıra geldi kelle paça çorbasının besin değerlerine göz atmaya. Yine yukarıdaki tarifimizi göz önünde bulundurarak uygulayacağınız bir kelle paça çorbası tarifinin 1 kasesinde:
17 gram protein
2 gram karbonhidrat
14 gram yağ
bulunuyor. Bunların yanı sıra kelle paça çorbasının içinde şunların olduğu da biliniyor: