Portakal suyu üreticileri her şeyi deniyor. Buna, bitki sterolleri (fitosterol) olarak bilinen kolesterol iyileştirici bileşenleri eklemek de dahil... 84 adet bilimsel çalışma sonucu, günde 2 gram fitosterol almanın kötü kolesterol seviyesini yüzde 8'e kadar düşürebileceği ortaya çıktı. İlaç kullanıyorsanız etkileşim olup olmayacağını doktorunuza danışın. Oluyorsa sterol eklenmiş tereyağı, süt, peynir, ekmek yiyin.
ZEYTİNYAĞI
Antioksidan zengini, kalp dostu, kötü kolesterolü düşürüp iyi kolesterolü yükseltmeye yardımcı bir tekli doymamış yağ deposu. Yüksek kolesterollü kişilerle yapılan çalışmada kan örneklerinin, zeytinyağlı bir öğünden iki saat sonra, zararlı pıhtılaşmaya daha az meyilli olduğu görüldü. Çünkü zeytinyağı, bu ihtimali azaltan bitkisel fenolikler yönünden zengin. Günde iki yemek kaşığı kadar kullanın.
KUŞKONMAZ
Ama buharda pişmişi... Çünkü bu yöntem onun kolesterol düşürücü özelliklerini artırıyor. Kısa süre buharda pişince faydası artan diğer sebzeler pancar, bamya, havuç, patlıcan, yeşil fasulye ve karnabahar. Araştırmacılar onların böyle pişince safra asidi tuttuklarını, karaciğerin de daha fazla safra üretmek için daha çok LDL (kötü kolesterol) kullanması gerektiğini söylüyor. Bu da kanda daha az LDL demek.
YULAF
Güne ılık bir kâse yulafla başlamak son derece doğru bir hareket. Tüm tam tahıllar içinde yulaf, en iyi çözülebilir lif kaynağı. Hem de kolesterolün kanınızda emilmesini önleyen bir jel üreten cinsten. Her gün 5-10 gram çözülebilir lif tüketmeye çalışın. Eğer güne 20 gram pişmiş yulafla başlarsanız, 5 gram çözülebilir lifle başlamışsınız demektir. Ekstra 3 gram lif içinse yulafınızı doğranmış elmayla süsleyin.
BARBUNYA
Bir dahaki market alışverişinizde mutlaka alın! Barbunya, kolesterolü düşürmeye yardımcı çözülebilir lif bakımından zengindir. Bir çalışmada günde 85 gram
barbunya tüketen kişilerin sadece 12 haftada kötü kolesterollerinin yüzde 8'e kadar düştüğü gözlemlendi. Eğer konserve halini kullanacaksanız fazla sodyumdan kurtulmak için iyice durulayın.