• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • İkindiye 23:55:00
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608

Bağışıklık güçlendirmek için hangi besinler tüketilmeli?

Virüslere karşı korunmada en önemli etkenlerin başında güçlü bir bağışıklık sistemi geliyor. Üroloji ve Fitoterapi Uzmanı Opr. Dr. Fatih Çelik, korona virüse karşı vücudun bağışıklık sisteminin çok önemli olduğunu belirterek, bu virüse karşı beslenmenin önemli olduğunu söyledi. Peki bağışıklığı güçlendirmek için neler tüketmek gerekir? Hangi besinler vitamin kaynağı? İşte merak edilenler...

Bağışıklık güçlendirmek için hangi besinler tüketilmeli?

Opr. Dr. Fatih Çelik, beslenme konusunda özellikle sarımsak, soğan tüketilmesinin önemine vurgu yaparak, bunların yanı sıra adaçayı, kekik ve karanfil gibi bitkilerin korona virüsüne karşı mücadelede fayda sağlayacağını söyledi. Korona virüsün SARS virüsüne benzer olduğuna ve aynı kökenden geldiğine dikkat çeken Çelik, "SARS virüsüne benzer bir virüs. Aynı kökenden geliyorlar, mutasyona uğramış ve Kovid-19 diye isimlendirilen bir virüs" dedi.

Bağışıklık güçlendirmek için hangi besinler tüketilmeli?

Çelik, "Korona virüsü anlayabilmek için virüslerin ne olduğunu, nasıl bir şey olduğunu anlamak lazım. Virüsler canlı hücrelerde yaşayan mikroorganizmalar. Bakterilerden bunları ayırt etmek lazım. Bakteriler kadar kolay değiller. Virüsler canlı hücrelere girerler, nasıl girerler? Canlı hücrenin memrabına yapışır, yapıştıktan sonra içeri girer, o hücrenin DNA'sını kullanır ve orada çoğalırlar. Çoğaldıkları zaman hızlı çoğalırlar, binler, on binler, milyonlar çoğalırlar ve orada hücreyi patlatırlar, başka hücrelere geçerler.

Bağışıklık güçlendirmek için hangi besinler tüketilmeli?

Bir insana virüs girdikten sonra ne kadar çok çoğalabiliyorsa, ne kadar hızlı gidebiliyorsa daha fazla yayılma ihtimali var. Temeli insan olan virüsler var. Bu insan temeli olan virüsler daha iyiler. Bir kısım virüsler var ki kökenleri hayvanlar, hayvanda çoğalma esnasında kendilerini değiştiriyorlar. Biz bunlara mutasyonlar diyoruz. O mutasyon olma esnasında artık insanları hasta edebilecek duruma geliyorlar. O hasta yapma durumları insana yayıldığı zaman hastalık oluşuyor. Korona virüsü de bu tip bir virüs. SARS virüsüne benzer bir virüs, aynı kökenden geliyorlar.
Mutasyona uğramış ve Kovid-19 diye isimlendirilen bir virüs" dedi.

Bağışıklık güçlendirmek için hangi besinler tüketilmeli?

Bu virüse karşı bazı bitki türlerinin önemli olduğunu belirten Çelik, "Virüslerin hücrelere yapışması bir problemdir. Hücre içerisinde yaşadıkları için hücrelerin girişlerini, oradaki replikasyonu önlemek için bazı önerilerimiz var. Öncelikle beslenmede vatandaşlarımızdan sarımsak ve soğan tüketmelerini istiyoruz. Bunun yanı sıra adaçayını gargara yaparak sabah akşam kullansınlar. Kekik akciğerlere faydası olduğu için günde iki bardak kadar içmek gerekir.

Bağışıklık güçlendirmek için hangi besinler tüketilmeli?

Bir de karanfil öneriyoruz. On dakika kadar kaynatılmış bir bardak suyun içerisine bir tatlı kaşığı kadar iyice ezilmiş karanfil atarak demlenmesini sağladıktan sonra gargara yaparak içmekte fayda var. Bunlar bağışıklık sistemini artırdığından koronanın hücre içerisine girmesini engellemesi açısından önemli. Hücre içerisine girip replikasyonu, yani çoğalmasını engelleme ihtimalleri var olsa da bağışıklık sistemini endirekt yoldan artırarak korona ile mücadelede fayda sağlayacaktır" diye konuştu.

  • SON DAKİKA