Giriş Tarihi : Son Güncelleme :
Günümüzde hızlı yaşam koşulları beslenme alışkanlıklarını değiştirerek kalp ve damar sağlığı açısından zararlı rafine şeker, trans yağ ve doymuş yağ içeren gıdaların daha çok tüketilmesine neden oluyor. Tabii bu beslenme alışkanlıklarını değiştirmek ve sadece kalbimiz için değil, genel sağlığımız için faydalı besinleri tüketmek elimizde.
Yemişler: Yine omega 3 yağ asitleri bakımından zengin olan ceviz, keten tohumu ve kabak çekirdeği gibi yemişler balık tüketmeyenler için iyi birer alternatif olarak kullanılabilir. Bu yemişlerde bulunan lifler kan basıncını düşürerek yemek yedikten sonra oluşan kan şekerindeki ani düşüşleri dengeler.
Genel olarak bakılırsa hazır gıdalardan, pastane işlerinden, tatlı ve çöreklerden, aşırı yağlı yemeklerden ve konserve gıdalardan uzak durmak bu alanda atılabilecek ilk adım olabilir.
Kalp sağlığını korumak için, tansiyon yükselten sodyum bakımından zengin gıdalarla, damalarda tıkanıklığa yol açan kötü kolesterolü yükselten yağlı gıdaların tüketimi sınırlandırılmalıdır.
Tam Yağlı Süt Ürünleri: Süt, başta kalsiyum olmak üzere vücut için gerekli pek çok mineral bakımından zengindir ancak tam yağlı süt, krema, peynir gibi ürünler kötü kolesterolün yükselmesine neden olabilir. Bu nedenle bu ürünlerin "diyet" olan, az yağlı çeşitlerini tüketmek kalp sağlığını korurken diğer önemli minerallerin alınmasını sağlar.
Rafine Beyaz Un: Kepekli tahıllar ve buğday unu kan basıncını dengeleyen lif bakımından zenginken rafine beyaz unun besin değeri oldukça düşüktür ve aşırı insülin üretimine neden olarak kan şekerini yükseltir.
İnsülin obezite, diyabet ve kalp hastalıkları riskini yükselten bir faktördür. Bu nedenle rafine beyaz unla üretilen makarna, kek, börek, cips, gofret gibi hazır gıdaları az tüketmek kalp sağlığınız açısından faydalı olacaktır.