Giriş Tarihi :
İstanbul'un bostanlarında kendi kendine yetişen, son dönemlerde ekilerek yetiştirilen pazı, bazı yörelerde yabani ıspanak olarak da adlandırılır. Pazı, çeşitli vitaminler (A-C), folik asit içerir, sindirimi kolay olup bağırsakları temizler. Geçmişte saçı dökülenler, pazı suyu ile saçlarını yıkayıp şifa bulmuştur. Pazıdan dolma, çorba, kavurma, mücver, börek, gözleme, salata, yumurta vb. yapılır.
Yapılışı:
Geniş bir kaba unu koyup karıştırın ve azar azar su koyarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Limon büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Üzerlerine hamurların kurumaması için nemli bir bez örtün.
Bir tavada soğanı yağ ile güzelce kavurun; pazıyı, tuzu, karabiberi koyup pişirin, fazla suyunu çektirin.
Düzgün bir yüzeyde hazırladığınız hamurları oklavayla veya merdaneyle yuvarlak şekilde açın. Üzerindeki fazla unu silkeleyin. 6 yufka elde edin, birini tepsiye kenarları sarkacak şekilde yayın. Biraz yoğurtlu karışım biraz da pazılı içten koyun, son kata kadar bu şekilde yapın. Üzerine yumurta sarısı sürüp 175 derecede ısıtılmış fırında arkalı önlü pembeleşene kadar pişirin ve sıcak servis yapın.
Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Yayınları/İstanbul'un 100 Lezzeti-Nilgün Tatlı