Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 20 yıl öncesine kadar "fakir kebabı" olarak nitelendirilen ciğer kebabı, yöre halkının ve ziyaretçilerin gözde lezzetine dönüştü.
Giriş Tarihi: 15.01.2018 12:27Güncelleme Tarihi: 15.01.2018 12:32
ABONE OL
BU GALERİYİ PAYLAŞ
10 BİNİ AŞKIN KİŞİ ÇALIŞIYOR
Eskiden sadece bir kaç kişinin seyyar tezgahta satışa sunduğu bu kebap çeşidinin son yıllarda ilk tercih edilen yemek olması dolayısıyla Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Mardin ve Batman başta olmak üzere bölge genelinde bini aşkın ciğer salonu açıldı. Bu salonlarda 10 bini aşkın kişi çalışırken, müşterilerinin ciğer kebabına ilgisi sayesinde geliri artan işletmecilerin yüzü gülüyor.
Daha gün aydınlanmadan mangal ateşini közleyen kebapçılar, kahvaltı yapmak için gelen müşterilerine ciğer kebabı servisine başlıyor. Öğle ve akşam yemeklerinde de tercih edilen ciğer kebabı, gece yarısına kadar müşterilere sunuluyor. Bölgede günlük yaklaşık 15 ton ciğer, kebap olarak tüketiliyor.
Ramazan ayında da çoğu kişi iftar ve sahurda bu kebap çeşidini yemeyi tercih ediyor. Artık lüks restoranlar da müşterilerden gelen talep üzerine menüsüne ciğer kebabını dahil etti.
Talep artışı dolayısıyla bazı dönemlerde yörede ciğer bulmakta sıkıntı yaşayan kebapçılar, ihtiyaçlarını Balıkesir ve Konya'dan getirilen ciğerlerle gideriyor.
"ET KEBABIN YARI FİYATINA SATARDIK"
Tarihi Sur ilçesinde ciğer salonu işletmecisi Mehmet Cengiz (68), 48 yıldır ciğer kebabı sattığını söyledi.
Eskiden sadece 4-5 kişinin seyyar tezgahta ciğer kebabı sattığını belirten Cengiz, "Geliri düşük olanlar da kimse görmesin diye gizlice yerdi. Talep olmadığı için çoğu zaman ciğer çöpe atılırdı. O dönem et kebabının yarı fiyatına satardık. Şimdi çok yoğun talep var. Bölgede şimdi bini aşkın salon var." ifadelerini kullandı.